Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Έτσι θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της φτώχειας

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Χαράσσοντας διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και την πολιτική που εφαρμόζει το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (ενδεικτικό είναι το κάλεσμά του στους πολίτες να δουν ποιο κόμμα ανακυκλώνει το παρελθόν και ποιο σχεδιάζει το μέλλον) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνει στο προσκήνιο την ατζέντα της στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Την ατζέντα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η οδός Πειραιώς, που βρίσκεται στου…δρόμου τα μισά για το ορόσημο του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της 16ης και της 17ης Δεκεμβρίου, θέτει επί τάπητος τα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας και, σε συνδυασμό με το οικονομικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, δομεί τον προγραμματικό της λόγο.

Η οπτική της, όπως έγινε εκ νέου ξεκάθαρο μέσω της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη από το βήμα του 3ου προσυνεδρίου των Ιωαννίνων, δε στρέφεται στη βήμα προς βήμα αποδόμηση των επιλογών και του δημόσιου λόγου του οικοσυστήματος Κουμουνδούρου και Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θέση κυρίαρχη καταλαμβάνει και η αποτύπωση θετικών μηνυμάτων προς την κοινωνία και η σκιαγράφηση προτάσεων, με τη δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την παρουσίαση μίας στρατηγικής, η οποία θα έχει στο κέντρο της την κοινωνική αλληλεγγύη, να είναι διαρκής.

“Η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλο λαϊκό κόμμα, είναι ένα κόμμα το οποίο στον πυρήνα του, στη βάση της ιδεολογικής του συγκρότησης έχει τη στήριξη των πιο αδύναμων. Μιλάω συχνά για τις αξίες που διέπουν τη Νέα Δημοκρατία. Και αναφέρομαι στην κυρίαρχη αξία της ελευθερίας, την δυνατότητα του κάθε πολίτη να σχεδιάσει τη ζωή του και να φτάσει όσο ψηλά μπορεί να φτάσει στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Αλλά, ταυτόχρονα, μιλάω και για την αξία της αλληλεγγύης. Διότι χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχει μόνο άθροισμα ατόμων. Αν δεν μπορούμε να παράγουμε πλούτο μέσα από την ελευθερία, δεν θα υπάρχει πλούτος να αναδιανεμηθεί μέσα από την αλληλεγγύη. Για αυτό και στηριζόμαστε με τόσο μεγάλη έμφαση σε αυτές τις δύο έννοιες”, ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, από τα Ιωάννινα.

Αναλύοντας τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, την ασφάλιση και την κοινωνική αλληλεγγύη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφές πως έφερνε συνεχώς στο προσκήνιο το…χάσμα που χωρίζει την οδό Πειραιώς από την Κουμουνδούρου. Το…χάσμα που χωρίζει τον ίδιο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Απευθυνόμενος σε ένα κοινό που έχει δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε…κόκκινη κάρτα στη λογική των επιδομάτων, διαμηνύοντας πως ο φαύλος κύκλος της φτώχειας μπορεί να σπάσει μόνο μέσα από τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

“Εμείς δεν θέλουμε να εξισώσουμε την ελληνική κοινωνία προς τα κάτω. Δεν θέλουμε συμπολίτες μας παγιδευμένους σε αυτό το οποίο οικονομολόγοι ονομάζουν “παγίδα φτώχειας”. Εξαρτημένους από κάποια κοινωνικά επιδόματα έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να ανταλλάσσουν αυτά τα κοινωνικά επιδόματα με ψήφους. Η δική μας αντίληψη είναι διαφορετική. Είναι σχεδόν η απόλυτη συσχέτιση μεταξύ της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας. Η πραγματικότητα είναι ότι άνθρωποι, οι οποίοι είναι σήμερα παγιδευμένοι σε ακραία φτώχεια δεν έχουν δουλειά. Και ο καλύτερος τρόπος να βγάλει κάποιος κάποιον από την ακραία φτώχεια είναι να δημιουργήσει πολλές καλές δουλειές και όχι να αρκείται στο να είναι αυτοί οι άνθρωποι εξαρτημένοι από επιδόματα”, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που χαρακτήρισε, παράλληλα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως την πιο αποτελεσματική κοινωνική υποστήριξη για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Βασική αιχμή στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, από το βήμα του 3ου προσυνεδρίου, αποτέλεσε το ασφαλιστικό σύστημα. Επισημαίνοντας ότι, με τη σημερινή αναλογία, το ασφαλιστικό σύστημα θα εξακολουθεί πάντα να αντιμετωπίζει προβλήματα και ζητήματα στο μέλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η οδός Πειραιώς θα αλλάξει τη συγκεκριμένη αναλογία (εμείς ξέρουμε πως μπορούμε μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις να δημιουργήσουμε περισσότερες, καλά πληρωμένες δουλειές ανθρώπων οι οποίοι θα συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα, είπε) δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

“Περισσότερες δουλειές, περισσότερες εισφορές. Μια διαφορετική λογική σε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα το οποίο θα είναι σχεδιασμένο σε μια λογική να υπάρχει μια βασική εθνική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης έτσι ώστε όταν η οικονομία μας μπορέσει και πάλι να μπει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς να γνωρίζουν και οι εν ενεργεία συνταξιούχοι ότι έχουν να ωφεληθούν… Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια όχι μόνο τους εν ενεργεία συνταξιούχους και να δεσμευτούμε απέναντί τους ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις πέραν αυτών που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν αρκεί μόνο αυτό όμως. Πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια και τη νέα γενιά. Τα νέα παιδιά τα οποία σήμερα  – αν είναι τυχερά – ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο και αισθάνονται ότι πληρώνουν εισφορές, αλλά δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Και πρέπει αυτήν την καχυποψία να τη σπάσουμε”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα πραγματοποιεί περιοδεία στη Θεσπρωτία. Ένα εικοσιτετράωρο πριν το τετ α τετ-φωτιά στη Βουλή ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Τσίπρα για την ατζέντα της ασφάλειας.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου