«Θα φτιάξουμε νέα hot spots», απαντά ο υπουργός

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης και της ασκούμενης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελούν τα όσα δήλωσαν στη Βουλή οι δήμαρχοι των νησιών Βορειοανατολικού Αιγαίου που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστών και προσφύγουν που προέρχονται από τα παράλια της Τουρκίας.

Τα όσα είπαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι πέντε δήμαρχοι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου έρχονται να εντείνουν το κλίμα δυσφορίας κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα λίγες ημέρες μετά την κριτική που δέχθηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μουζάλας: Τραγικές οι συνθήκες αλλά…

O ίδιος ο υπουργός παίρνοντας το λόγο παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες είναι τραγικές αλλά επέστρεψε πάλι την ευθύνη πίσω στα νησιά.

«Οι συνθήκες είναι τραγικές. Στη Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή οι συνθήκες απάδουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγγίζουν τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε και υποστήριξε πως θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο για διεύρυνση των χώρων υποδοχής και δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Λέσβο.

Επικαλέστηκε μάλιστα την Κω όπου έγιναν αντίστοιχες ενέργειες τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. «Στα άλλα νησιά που δεν έγιναν, τα πράγματα πήγαν χειρότερα» σημείωσε.

Γκρίνια και βολές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) διερωτήθηκε αν υπάρχει μια συγκροτημένη στρατηγική ή το υπουργείο σέρνεται πίσω από καταστάσεις και επιχειρεί περιστασιακά να λύσει προβλήματα. «Το ερώτημα δεν είναι μόνο δικό μου και η κυβέρνηση οφείλει να το απαντήσει» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η τακτική έμμεσης αποτροπής δημιουργεί ζητήματα και τοπικά στο νησί μας και ζητήματα αν αυτή η τακτική είναι συμβατή με τις αξίες που υπηρετούμε ως πολιτικά πρόσωπα. Και ο κυβερνητικός βουλευτής Ηλίας Καματερό συνέστησε στον υπουργό να καθίσει σε ένα τραπέζι με τους δημάρχους και να συζητήσει διότι από την κουβέντα φάνηκε ότι υπάρχει σύγκλιση. Και ο Δημήτρης Σεβαστάκης (ΣΥΡΙΖΑ-Σάμος) τόνισε πως υπάρχει δομική ανασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες. «Δεν χρειάζονται αντιδικίες. Το “σινιάλο” δεν πρέπει να δίνετε με χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων αυτών» είπε εννοώντας πως δεν θα αποτραπεί το νέο κύμα προσφύγων με το να δημιουργείτε και να προβάλετε η κακή εικόνα από τα νησιά.

«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει…»

Ο Σπύρος Γαληνός (δήμαρχος Λέσβου)  είπε ότι το νησί του βιώνει το μαρτύριο της σταγόνας. «Το ποτήρι έχει ξεχειλήσει έχουμε φτάσει σε καταστάσεις μη διαχειρήσιμες και επικίνδυνες. Δεχόμαστε υποσχέσεις και συμβουλές αλλά είμαστε μόνοι μας». Ο κ. Γαληνος ανέφερε ότι όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις ότι τα νησιά θα άδειαζαν αλλά στην συνέχεια μπήκαν γεωγραφικοί αποκλεισμοί με αποτέλεσμα οι μετανάστες να παραμείνουν στο νησί.

«Βρισκόμαστε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εκβιασμών» είπε ο κ. Γαληνός.

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ανέφερε ότι το hot spot του νησιού έχει όριο τα 800 άτομα και σήμερα βρίσκονται εκεί 2000 άτομα. Ο κ. Βουρνούς κατήγγελε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες είναι άθλιες αλλά τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οκτώ χωριά που βρίσκονται γύρω από το κέντρο.

«Γιατι δεν εφαρμόζετε την υπόλοιποι συμφωνία που είναι η επαναπροώθηση τους στην Τουρκία; Γιατί αφήνετε να δημιουργηθεί αυτή η κόλαση» διερωτήθηκε ο δήμαρχος απευθυνόμενος προς τον κ. Μουζάλα.

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος αποκάλυψε ότι η κατάσταση είναι τέτοια που πρόσφυγες φτάνουν στο νησί μέχρι και με jet –ski. O ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενισχύει με ανθρώπινο δυναμικό τις δομές των μεταναστών

«Στην συνάντηση μας στο Μαξίμου είχαμε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό ενίσχυση του προσωπικού. Ήρθαν 29 άτομα αλλά τώρα έχουν απομείνει μόνο τρία» είπε. Ανέφερε εξάλλου ότι σε δομές του εξωτερικού εξετάζονται περί τις 5.000 αιτήματα για παροχή ασύλου τον μήνα ενώ στην Σάμο μόλις 400.

Ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Αβραμόπουλος με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ όταν επισκέφτηκε το νησί τον Αύγουστο του 2015 είχαν δεσμευθεί ότι οι μετανάστε θα προωθηθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. «Για ποιό λόγο άλλαξε αυτός ο σχεδιασμός και βρισκόμαστε σε αυτόν τον παραλογισμό;» διερωτήθηκε και εξέφρασε την άποψη ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμηα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων έρχονται δεν έχουν το προφίλ των προσφύγων, ζήτησε δε την επαναπρόωθηση τους στην Τουρκία. Ανέφερε επίσης ότι λόγω της κατάστασης αυτής υπάρχει μείωση του τουρισμού κατά 10%, ήτοι 100.0000 άτομα λιγότερα.

Ζήτησε:

1. Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

2. Επιτάχυνση της επαναπροώθησης στην Τουρκία

3. Αναλογικό καταμερισμό σε ολόκληρη τη χώρα 4

4. Πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του ασύλου

5. Δημουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης

Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας είπε ότι στο νησί έχουν εγκλωβιστεί 1000 μετανάστες παρά τις δεσμεύσεις  ότι θα μείνουν μόνο 72 ώρες.

Οπως σημείωσε ο κος Μιχαηλίδης η εικόνα είναι τραγική για μετανάστες και νησιώτες. Γίνονται κάποιες προσπάθειες από την κυβέρνηση. Ομως διατυπώνω ερωτηματικά αν η προσπάθεια είναι σε μια συγκροτημένη στρατηγική ή σέρνεται πίσω από καταστάσεις και επιχειρεί περιστασιακά να λύσει προβλήματα. Το ερώτημα δεν είναι μόνο δικό μου και η κυβέρνηση οφείλει να το απαντήσει.

Θέλω να επισημάνω σε όσα είπε ο υπουργός και λυπούμαι που δεν τα ακούει ότι η τακτική έμμεσης αποτροπής δημιουργεί ζητήματα και τοπικά στο νησί μας και ζητήματα αν αυτή η τακτική είναι συμβατή με τις αξίες που υπηρετούμε ως πολιτικά πρόσωπα; Και φορείς και αν μπορούμε αυτές τις τακτικές να τις υπερασπιστούμε στις κοινωνίες

Μουζάλας: Αν απομακρυνθούν απο τα νησιά οι πρόσφυγες κινδυνεύει η συμφωνία

«Δεν βοηθάνε οι ευχές! Ζήτησε κάποιος άμεση αποσυμφόρηση! Και γω προσεύχομαι γι’ αυτό!», είπε απαντώντας στις αιχμές των δημάρχων ο κ. Μουζάλας και έθεσε ως προϋπόθεση για αποσυμφόρηση τη διεύρυνση των καμπ.

Μάλιστα χαρακτήρισε «ντροπή» να γίνεται ταύτιση αιτημάτων με ακραία ρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία και σημείωσε: «δεν κάναμε εμείς τα νησιά πύλη εισόδου! Δε μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη κυβέρνηση ότι έκανε τη Μυτιλήνη πύλη εισόδου! οι δουλέμποροι τη κάνανε! Αυτό κληθήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε!».

Απαντώντας στην αιχμή πως από επιλογή δεν γίνεται η μετακίνηση των ροών προς την ενδοχώρα, καθώς δεν υπάρχουν πουθενά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σχετικός όρος, ο υπουργός δήλωσε πως όλες οι πλευρές την ερμηνεύουν ως τέτοια και κατ’ επέκταση η Ελλάδα δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά.

«Δεν είναι θέμα να κάτσουμε όλοι μαζί να προσευχηθούμε αλλά να σχηματίσουμε ενότητα πάνω στη πράξη! Να δουλέψουμε για πρακτικές λύσεις!», είπε και άφησε να εννοηθεί πως ακόμα και αν έπραττε η πολιτεία όπως ζητούν οι δήμοι (δηλαδή να μετακινήσει ροές στην ενδοχώρα), τότε θα συνεχίζονταν να έρχονται με ένταση από τη πλευρά της Τουρκίας.

 

 

thetoc.gr/newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ