Ειδήσεις

Απορρίπτεται το αίτημα για την λειτουργία αστυνομικού τμήματος στην Μεσαιωνική Πόλη

Απορρίφθηκε με απάντηση που έδωσε με την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα, από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκα, το αίτημα για την λειτουργία αυτοτελούς αστυνομικού τμήματος στην Μεσαιωνική Πόλη.
Στην απάντηση του κ. Τόσκα αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Σας γνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός της αναδιοργάνωσης – αναδιάταξης όλων των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας εξελίχθηκε στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο, ενώ προέκυψε βάσει ενδελεχούς μελέτης, η οποία, κατόπιν σχετικής κοινωνικής διαβούλευσης, έλαβε την έγκριση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και ακολούθως αποτυπώθηκε στο π.δ. 7/2017 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 14).
Επιπλέον, τονίζεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη κατατέθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά, γεωμορφολογικά και εγκληματολογικά δεδομένα των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών, τις επελθούσες μεταβολές στη διοικητική διαίρεση της Χώρας, ως απόρροια της εφαρμογής του ν. 3852/2010 (Φ.Ε.Κ. Α’- 87), αλλά και πλήθος άλλων παραγόντων και πληροφοριών.
Ειδικότερα, η αναδιάταξη – αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου πραγματοποιήθηκε με σύνεση και υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη τους προαναφερόμενους παράγοντες για τις περιοχές εδαφικής της αρμοδιότητας, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, του ομώνυμου Δήμου, με την εκτίμηση ότι οι Υπηρεσίες έδρας της οικείας Διεύθυνσης είναι επαρκείς για την αποτελεσματική αστυνόμευσή της στους τομείς τάξης, ασφάλειας και τροχαίας.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η αστυνόμευση της περιοχής της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου έχει ενταχθεί στον επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχεδιασμό της ως άνω Διεύθυνσης, βάσει του οποίου οι αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της, πέραν των υλοποιούμενων περιπολιών (πεζών και εποχούμενων), διενεργούν συστηματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους και εφαρμόζουν, σε συντρέχουσα περίπτωση, την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ το όλο έργο ενισχύεται από την δράση της Oμάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), η οποία και συμβάλλει, κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό, στην αποτροπή εκδήλωσης ή/και αντιμετώπισης κάθε μορφής παραβατικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής ετών 2015-2019, αποφασίστηκε η εφαρμογή της πιλοτικής Δράσης Αστυνόμευσης Με Χρήση Ηλεκτροκίνητων Ποδηλάτων σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως και αυτή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, με σκοπό τόσο την άμεση εξυπηρέτηση των επισκεπτών – τουριστών, όσο και την ενίσχυση του πλέγματος εμφανούς αστυνόμευσης [σχετικό, το από 29-04-2016 Δελτίο Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Νοτίου Αιγαίου (www.astynomia.gr)].
Τέλος, ενδεικτικά της αποτελεσματικότητας της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά και της επιτυχούς δραστηριοποίησης των αστυνομικών δυνάμεων, αναφέρεται η μείωση των κλοπών και των διαρρήξεων κατά το α’ εννιάμηνο τ.ε. κατά 9,42%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα και η μείωση το 2016 σε σχέση με το 2015 στις κλοπές – διαρρήξεις (29,62%), στις ληστείες (4,35%) και στις κλοπές τροχοφόρων (3,88%), ενώ ιδιαίτερα αυξημένο είναι και το ποσοστό εξιχνιάσεων των ως άνω αδικημάτων κατά 58,63%, 91,67% και 40,43% αντίστοιχα, σύμφωνα με τη συγκριτική μελέτη των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων εγκληματικότητας στην εδαφική αρμοδιότητα της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου