Ειδήσεις

Xαμένοι στο …debate οι υποψήφιοι της ΝΔ

Το εάν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθούν από κοινού απέναντι σε ένα ακροατήριο, εν προκειμένω τηλεοπτικό, εξακολουθεί να αναδεικνύεται σε μείζον διαδικαστικό και πολιτικό θέμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τις κάλπες που θα αναδείξουν τη νέα ηγεσία του κόμματος να απέχουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες, οι κ. Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας ερίζουν για το εάν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ενώπιον είτε ενός τηλεοπτικού ακροατηρίου, είτε στο πλαίσιο μίας ή δύο εθνικών συνδιασκέψεων, είτε τέλος ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει ήδη, από την αρχή, ως μείζον αίτημα τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων ενώ χθες ο κ. Άδ. Γεωργιάδης, μέσω επιστολής προς τον Γραμματέα της ΝΔ κ. Ανδ. Παπαμιμίκο, ζήτησε να υπάρξει θεσμική απάντηση στο αίτημά του για διάλογο. «Είναι παντελώς απαράδεκτο να φτάσουμε στην 22α Νοεμβρίου χωρίς να μας έχει δοθεί η ευκαιρία να βρεθούμε οι τέσσερις συνυποψήφιοι σε οποιουδήποτε είδους ακροατήριο (Εθνική συνδιάσκεψη, κοινοβουλευτική ομάδα, τηλεοπτικό debate κλπ) για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, τις δεσμεύσεις μας και το όραμά μας για τη Νέα Δημοκρατία. Στόχος της διαδικασίας να μας δει ο κόσμος και τους τέσσερις και να μας συγκρίνει, και όχι ο καθένας να υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές».

Ωστόσο, χθες από τη Σπάρτη ο κ. Μεϊμαράκης έδειξε εντελώς απρόθυμος να συμμετάσχει σε μία τέτοιου είδους διαδικασία καθώς, όπως εκτίμησε, «θα βλάψει τη ΝΔ». «Μπορεί να παρασυρθούμε από τις ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν και να έχουμε απαντήσεις που θα πληγώσουν τον νεοδημοκράτη, τούτη την ώρα. Γι’ αυτό, εγώ λέω ότι να πάνε οι νεοδημοκράτες να ψηφίσουν και να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Μας ξέρετε. Μας ξέρετε πολλά χρόνια. Ξέρετε ποιοι μπορούμε να δώσουμε μάχη. Ξέρετε ποιοι μπορούν να συνθέσουν», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η απάντηση δόθηκε λίγο αργότερα από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη: «Είμαι υπέρ του δημόσιου διαλόγου, δεν καταλαβαίνω όσους μιλούν για δημιουργία εσωστρέφειας. Η δημόσια συζήτηση συναγωνιστών δεν απειλεί την ενότητα, την ενότητα την απειλεί η παραπολιτική…».

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη κάνουν λόγο για δύο υποψηφίους που θέλουν το διάλογο, σε αυτούς υπολογίζουν τους κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, και δύο που δεν τον επιθυμούν εντάσσοντας σε αυτούς, πλην του κ. Μεϊμαράκη, και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα. Η αλήθεια είναι ότι ο 37χρονος Περιφερειάρχης ναι μεν δεν ζητά τη διεξαγωγή διαλόγου, ωστόσο επισήμως έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει σε κάποιο debate υπό την προϋπόθεση ότι θα μετέχουν όλοι οι συνυποψήφιοι, ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο το γάντι στην πλευρά Μεϊμαράκη.

Όλα αυτά, στη σκιά των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιούνται και αποτυπώνουν, συχνά, αντικρουόμενα στοιχεία για τη δυναμική των υποψηφίων. Αν και όλες φέρουν τον κ. Μεϊμαράκη να προηγείται, τα δεδομένα ως προς τη δεύτερη θέση είναι συγκεχυμένα με τους κ. Τζιτζικώστα και Μητσοτάκη να διαγκωνίζονται.. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της e-voice, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης επιλέγεται από το 39,2% των ερωτηθέντων, ο κ. Απ. Τζιτζικώστας από το 32,8% και ακολουθούν οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με 16,7% και Άδωνις Γεωργιάδης με 7,9%.

Παπαμιμίκος: Οι υποψήφιοι αποφασίζουν

Οι υποψήφιοι αποφασίζουν, απάντησε στον Αδωνι Γεωργιάδη ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

«
Όπως και προ αρκετών ημερών δήλωσα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κ.ΕΦ.Ε., προς τους εκπροσώπους όλων των υποψηφίων, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή είναι αρμόδια, σύμφωνα με τις σαφείς διατάξεις του άρθρου 10 του Καταστατικού του κόμματος, που δεν επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία, για τη λήψη εκείνων μόνον των αποφάσεων και την υλοποίηση εκείνων μόνον των ενεργειών που ρητά αναφέρονται σ’ αυτό και αφορούν την, εν στενή εννοία, καθαυτό εκλογική διαδικασία» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Παπαμιμίκος.

«Κατά συνέπεια, ούτε το όργανο αυτό, ούτε εγώ, ως Πρόεδρός του, νομιμοποιούμαστε να αποφασίσουμε και να διοργανώσουμε συνδιασκέψεις ή debate μεταξύ των υποψηφίων, πολλώ δε μάλλον να προκαλέσουμε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, για το σκοπό που αναφέρεται στην σχετική επιστολή του κ. Γεωργιάδη προς εμένα. 
Αυτό που μπορώ και αποδέχομαι να κάνω, υπό την ιδιότητά μου όμως του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, είναι να υλοποιήσω τυχόν κοινή απόφαση όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων Προέδρων, η οποία θα επικυρωθεί με κοινό πρακτικό, που θα υπογράφεται από τους ίδιους εσάς, με το οποίο θα καθορίζονται οι χρόνοι και τόποι διεξαγωγής τυχόν συνδιασκέψεων, τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σ’ αυτές και οι λοιπές απαραίτητες τεχνικές, οικονομικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή τους. 
Για τον σκοπό αυτό, και εφ’ όσον επέλθει συμφωνία μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων για τα θέματα αυτά, είμαι πάντοτε στη διάθεση σας για τη διενέργεια των αναγκαίων διαβουλεύσεων».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου