Ειδήσεις

Μετρητά στο στρώμα και μονόπετρα στο πόθεν έσχες που καταρτίζεται

Επίσημη καταγραφή των μετρητών που βρίσκονται στο στρώμα και είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πολλά δισ. ευρώ, θα απαιτεί πλέον το νέο πόθεν έσχες που καταρτίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με σχέδιο νόμου το οποίο τελεί υπο την έγκριση της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καινοτομίες είναι πολλές σε σχέση με τους παλαιότερους νόμους αφού πλέον δεν θα αρκεί η καταγραφή των τραπεζικών καταθέσεων αλλά θα ζητείται και η αναφορά των μετρητών (για ποσά άνω των 15.000 ευρώ) που βρίσκονται εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων (κοινώς στο στρώμα ή αλλού) ακόμα και των πολύτιμων αντικειμένων όπως κοσμημάτων όταν συνολικά η αξία τους για όλα τα μέλη της οικογένειας ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Περιουσιολόγιο

Η πρόταση αυτή ουσιαστικά αποτελεί την μαγιά του περιουσιολογίου το οποίο θα αποτελεί και την βασική πλατφόρμα φορολόγησης των πολιτών. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πολίτες που είναι υπόχρεοι κατάθεσης πόθεν έσχες πρέπει να αναφέρουν:

-Το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες εσωτερικού ή εξωτερικού

-Τα μετρητά (αν είναι πάνω από 15.000 ευρώ για όλα τα μέλη οικογένειας) , τιμαλφή και πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμοι λίθοι και γενικά οτιδήποτε φυλάσσεται εκτός θυρίδων (με συνολική αξία άνω των 30.000 ευρώ)

Οι αλλαγές αυτές είναι κοσμογονικές και νομικά αφού σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (RealNews) στον κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας αναφέρεται ότι “κάθε θυρίδα θησαυροφυλακίου αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή της και είναι απαραβίαστη τόσο από την τράπεζα, όσο και από κάθε τρίτο”.

Επίσης ούτε ο νόμος του 2003 ούτε αυτός του 2014 είχε προβλέψει για τις θυρίδες που θεωρούνται περίπου άβατο ή τη δήλωση χρημάτων και αντικειμένων αξίας.

Όπως μάλιστα έλεγαν νομικές πηγές στο capιtal.gr η μυστικότητα της θυρίδας ήταν απαραβίαστη εκτός κι αν υπήρχε δικαστικής εμπλοκή και έδιναν σχετική εντολή έρευνας οι αρμόδιες αρχές. Πλέον δίδεται το δικαίωμα στα αρμόδια όργανα ανεξαρτήτως εμπλοκή του ή όχι σε παράνομη ενέργεια , ακόμα και για δειγματοληπτικό έλεγχο, να εξετάζουν αν ο υπόχρεος έχει θυρίδα και τι περιλαμβάνεται σε αυτήν.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου