Ειδήσεις

Α. Βασιλικός (ΞΕΕ): Κανένα ξενοδοχείο δεν θα μείνει ανεπηρέαστο από την πτώση της Thomas Cook

“Κανένα ξενοδοχείο δεν θα μείνει ανεπηρέαστο από την κατάρρευση της Thomas Cook, είτε είχε συνεργασία με τον tour operator είτε όχι”. Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των απωλειών για τα ξενοδοχεία και την τουριστική αλυσίδα, όπως τις κατέγραψε έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), έδωσε το πλαίσιο των συνεπειών για την ελληνική αγορά που έχει για την οικονομία και τους τζίρους των επιχειρήσεων η πτώση του δεύτερου μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, τα συμπεράσματα της έρευνας για τις οικονομικές επιπτώσεις προβληματίζουν έντονα τον κλάδο, δεδομένου πως τα “απόνερα” της χρεοκοπίας του tour operator θα έχουν διάρκεια. Οι συνέπειες είναι σε πρώτη φάση βραχυπρόθεσμες από τα απλήρωτα τιμολόγια που αφήνει πίσω της η Thomas Cook, την ακύρωση τουριστικών πακέτων μέχρι το τέλος της σεζόν και το πρόωρο κλείσιμο μονάδων που εξαρτώνται αποκλειστικά από πελάτες του οργανισμού, όμως μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να σωθεί η περίοδος του 2020 και κυρίως να καλυφθούν τα κενά στις αεροπορικές θέσεις. Μακροπρόθεσμα δε, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, απαιτείται να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο της χώρας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση.

“Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Ζημιές υπάρχουν, αλλά τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξει η τουριστική μας στρατηγική” τόνισε.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΕΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24 Σεπτεμβρίου έως 27 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, και αφορά στην καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ, μόνο για φέτος. Από αυτά, τα 138 εκατ. αφορούν καθαρές απαιτήσεις πριν την κατάρρευση και τα 52 εκατ. είναι απώλειες σε τζίρο μετά το λουκέτο. Προστίθενται 82 εκατ. απώλειες σε επιχειρήσεις πλην των ξενοδοχειακών μονάδων και άλλα 10 εκατ. από αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook.

 

Α. Βασιλικός (ΞΕΕ): Κανένα ξενοδοχείο δεν θα μείνει ανεπηρέαστο από την πτώση της Thomas Cook

 

Περισσότερο, όπως αναφέρθηκε, επλήγησαν οι προορισμοί του νοτίου Αιγαίου, το Ιόνιο και η Κρήτη.

Σημειώνεται πως με βάση τη μελέτη, από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον όμιλο Thomas Cook το 2019, που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.

Τα συμβόλαια όμως του 2020 που χάνονται και οι αεροπορικές θέσεις που μένουν κενές ανεβάζουν το ύψος του οικονομικού αντίκτυπου. Σύμφωνα με την έρευνα οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για τον τουριστικό κλάδο από την πτώχευση της Thomas Cook προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ήτοι 2,5 δισ. ευρώ για όλη την οικονομία με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή. Από αυτά περίπου 500 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για τα ξενοδοχεία. Μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης ως προς τον τζίρο τους παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών.

pin

pin

Ακόμη πάντως δεν έχουν αποτυπωθεί οι συνέπειες στην αγορά εργασίας, καθώς το διάστημα της έρευνας δεν ήταν σαφές πόσες μονάδες θα διέκοπταν τη λειτουργία τους πριν το τέλος της σεζόν και κατά πόσο θα μείωναν το προσωπικό τους.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου