Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ένατη συνεχόμενη χρονιά η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της Ρόδου, «Ανοιχτές Πόρτες». Το κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων ήταν «Ανοιχτές Πόρτες-Ανοιχτή Πόλη» και ήταν αφιερωμένες στη συμπλήρωση 30 ετών από την εγγραφή, το έτος 1988, της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Οι «Ανοιχτές Πόρτες» οργανώνονται από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Δωδεκανήσου και αποτελούν μία διαφορετική πρόταση για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η επίσημη τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σχετικές με το θέμα της εκδήλωσης. Για πρώτη φορά φέτος δεν άνοιξαν μνημεία και ιστορικά κτήρια, αλλά όλη η Μεσαιωνική Πόλη αξιοποιήθηκε ως ενιαίο μνημείο, καλώντας τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες να εξερευνήσουν από τα πλέον γνωστά μνημεία μέχρι τα λιγότερο γνωστά.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ρόδου, Φ. Χατζηδιάκος μίλησε για την νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη φιλοσοφία που διέπει το εγχείρημα αυτό.
Η κα Λη Μηναΐδη, μίλησε για τις διαδικασίες που είχαν γίνει πριν 30 χρόνια ώστε να ενταχθεί η Παλιά Πόλη στον κατάλογο της Ουνέσκο, αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχουν το κεντρικό κράτος και τοπικοί φορείς για την συντήρηση του μνημείου και την εύρυθμη λειτουργία του.
Ο διευθυντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιώργος Κρεμλής, μίλησε για τον υπερτουρισμό και πώς μπορεί να επηρεάσει τα πολιτιστικά μνημεία. Τέλος, ο πρόεδρος του συλλόγου μονίμων κατοίκων Μεσαιωνικής Πόλης, Ζαφείρης Σκανδαλιάρης, μίλησε για τη ζωή εντός των τειχών. Ανέλυσε τα καθημερινά προβλήματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί ο μόνιμος κάτοικος της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, μίας ζωντανής Μεσαιωνικής Πόλης με μία πληθώρα χρήσεων και δραστηριοτήτων
.
Το Σάββατο η προσέλευση του κόσμου στη Μεσαιωνική Πόλη ήταν αυξημένη, ενώ την Κυριακή λόγω της κακοκαιρίας, η συμμετοχή ήταν ελαφρώς μικρότερη. Βέβαια λόγω της έκτακτης άφιξης κρουαζιερόπλοιου, η κίνηση ήταν και πάλι ικανοποιητική.
Παντού πρόθυμοι εθελοντές μοίραζαν χάρτες με τα 30 σημαντικότερα μνημεία της διαδρομής που πρότειναν οι RICHeS (συμβολικός αριθμός, όσα και τα χρόνια της προγραμματικής σύμβασης). Πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις (με τη στήριξη των διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου) όπου πήραν μέρος ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες του νησιού, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ανοικτών Πορτών 2018 με τίτλο: «Με το κλειδί στο χέρι και με τις κούκλες αγκαλιά» απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου. Το φετινό θέμα των Ανοιχτών Πορτών ήταν ασυνήθιστο ενώ δεν βοήθησε πολύ ο καιρός. Παρόλα αυτά, η συμμετοχή ήταν άκρως ικανοποιητική. Προσωπικά πίστεψα πολύ στο θέμα και χαίρομαι που λειτούργησε αυτή η ιδέα. Φέτος για πρώτη φορά κάναμε οργανωμένες ξεναγήσεις με γκρουπ των 50 ατόμων ενώ προσθέσαμε στο πρόγραμμα και εκπαιδευτικές δράσεις. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές οι οποίοι έμειναν στα πόστα τους ακόμη και με τη βροχή, ευχαριστώ τους ξεναγούς και όλους όσοι στήριξαν τις Ανοιχτές Πόρτες», δήλωσε στη «δημοκρατική ο πρόεδρος των RICHeS», Χρίστος Μαλιαράκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ