Πολιτιστικά

Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ζούμε μία από τις πιο δύσκολες και περίπλοκες περιόδους της πρόσφατης ανθρώπινης ιστορίας. Η απογοήτευση από το παρελθόν, το αδιέξοδο που παρουσιάζεται στο σήμερα, η αμφιβολία και ο φόβος για το μέλλον –μέχρι το σημείο της απόγνωσης για αρκετούς– έχουν κάνει τον άνθρωπο να αμφισβητήσει την ίδια του την υπόσταση. Δυστυχώς, αντί να βρει μια λύση για τις καταστάσεις που έφεραν την κοινωνία και τον ίδιο σε αυτό το αδιέξοδο, εκφράζει τον βαθύ του υπαρξιακό πόνο μέσα από τον θυμό και την αγανάκτηση. Έτσι, αν και είναι βαθιά πληγωμένος, δεν μπορεί να κλείσει τα τραύματα και τα πολλαπλασιάζει.
Πρόσφατα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι όλοι μας έχουμε κληθεί να διακονήσουμε το «μέγα τραύμα» και το «μέγα θαύμα», τον άνθρωπο. Έτσι, στη δύσκολη εποχή που ζούμε, χρειάζεται να κατανοήσουμε τους λόγους και τους τρόπους που ο συνάνθρωπός μας έχει πληγωθεί, φτάνοντας σε απόγνωση. Είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε σε αυτό, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τον προσεγγίσουμε, να τον κατανοήσουμε και να τον διακονήσουμε, ώστε να συμβάλουμε, με τη Χάρη του Θεού, στην επούλωση των τραυμάτων του.
Για τον λόγο αυτό, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τήν Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας με θέμα «Το Τραύμα». Οι προσκεκλημένοι θα κληθούν να εξετάσουν τη θεολογική και ιατρο-επιστημονική έννοια του όρου «τραύμα», πως οι άνθρωποι τραυματίζονται στα διάφορα στάδια της ζωής τους, ιδιαίτερα από σωματικές αρρώστιες, από κακοποίηση, από φυσικές καταστροφές και εθνικές συμφορές, αλλά και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα τραύματα με τον πιο κατάλληλο τρόπο.
Το Τρίτο αυτό Συνέδριο θα διεξαχθεί μεταξύ της 8ης και 12ης Οκτωβρίου 2014 στη Ρόδο. Προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι των Μητροπόλεων που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απανταχού της Γης, των άλλων Πατριαρχείων, των άλλων Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Ελλάδος και του εξωτερικού, ιατροί και νοσηλευτές, καθώς και άλλοι σχετιζόμενοι με τη διακονία και τη φροντίδα του ασθενούς στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τέταρτη 8 Οκτωβρίου 2014
Αφίξεις
16:00-18:00 Εγγραφές  –  Καφές
18:15 Προσέλευση Συνέδρων στην αίθουσα του Συνεδρίου
18:30 Η Ακολουθία του Αγιασμού
Έναρξη του Συνεδρίου
• Παρουσίαση των Συνέδρων
υπό του Αρχιμ. Χρύσανθου Παπαποστόλου,
Μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
Χαιρετισμοί
• Χαιρετισμός υπό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α’
• Μήνυμα του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου
• Χαιρετισμός υπό του Προέδρου του Συνεδρίου, Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου
• Χαιρετισμοί υπό των Τοπικών Άρχων
• Χαιρετισμοί υπό των Επισήμων Εκπροσώπων
• Παρουσίαση του σκοπού του Συνεδρίου υπό του Πρωτοπρ. Σταύρου Κοφινά,
Συντονιστού του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας
• Επίσημη κήρυξη τής Ενάρξεως των εργασιών υπό του Αξιότιμου Υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη
Εναρκτήριος Λόγος:
«Το μέγα τραύμα – ο άνθρωπος» – Αρχιμ. Θεοδόσιος
Μαρτζούχος
20:30    Δείπνο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου