Ειδήσεις

Greenpeace προς τον κ.Μανιάτη : Το μέλλον της χώρας βρίσκεται στον ήλιο και όχι στο μαζούτ

Ανοιχτή επιστολή Greenpeace προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κύριο Μανιάτη.
Σας γράφουμε αυτή την επιστολή από την Κύθνο, το νησί στο οποίο η ΔΕΗ το 1983 εγκατέστησε το πρώτο αιολικό και το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη. Τριάντα χρόνια πριν, η ΔΕΗ ήταν τριάντα χρόνια μπροστά από την εποχή της. Σήμερα, με την καθοδήγηση των εκάστοτε κυβερνήσεων (της τωρινής συμπεριλαμβανομένης), είναι 50 χρόνια πίσω.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος, από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η εθνική μας συμβολή στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θα είναι η αξιοποίηση του τεράστιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε ότι η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο και την Ευρώπη είναι κυβερνητική προτεραιότητα.

Τα πεπραγμένα σας, δυστυχώς όμως, δείχνουν ότι σχεδιάζετε ακριβώς το αντίθετο: να εγκλωβίσετε τη χώρα στο μαζούτ και τον λιγνίτη, ένα σχέδιο που θα κοστίσει στις σημερινές και τις επόμενες γενιές δισεκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες ζωές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής σας είναι η Ρόδος, όπου βρεθήκαμε λίγες ημέρες πριν. Στο νησί έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο μαζούτ στο Πρασονήσι, ένα μοναδικής ομορφιάς και τουριστικής αξίας φυσικό τοπίο. Η μονάδα αυτή θα λειτουργεί μαζί με την υφιστάμενη μονάδα της Σορωνής. Επιχειρείτε δηλαδή να πνίξετε ένα νησί στη ρύπανση και να το εγκλωβίσετε στο πετρέλαιο για τις επόμενες δεκαετίες.

Για το τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα της Ρόδου και των υπόλοιπων νησιών, ευθύνεται η αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας, η οποία σχετίζεται με την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη. Η αιτία, ωστόσο, είναι η παντελής απουσία ενός αποτελεσματικού πλέγματος πολιτικών, που θα προωθούσε επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Η πολιτική που προωθείτε έχει δημιουργήσει το παράδοξο, οι Έλληνες καταναλωτές να επιδοτούν την ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο από τη ΔΕΗ, ώστε να απολαμβάνουν φθηνή ενέργεια τα θηριώδη, all inclusive ξενοδοχεία, τα οποία αφήνουν ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα στην τοπική κοινωνία.

Κύριε Μανιάτη, παρακολουθούμε τις δημόσιες τοποθετήσεις σας σε σχέση με τα ενεργειακά. Πολλές από αυτές τις δηλώσεις έχουν θετικό πρόσημο, οι περισσότερες όμως δεν έχουν περιεχόμενο. Είναι είτε ανεπαρκείς ή αποσπασματικές ως πολιτικές (πχ πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ’), είτε δεν εφαρμόζονται ποτέ (πχ πρόγραμμα ‘Χτίζοντας το μέλλον’). Θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των πρόσφατων τοποθετήσεων σας για την χρηματοδότηση ενεργειακών αναβαθμίσεων από την KfW και τις φοροαπαλλαγές σε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, ωστόσο είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε ότι ακόμα και αν τελικά υλοποιηθούν, θα χρειαστούν πολύ πιο τολμηρά μέτρα.

Αν όντως σας ενδιαφέρει να μειώσετε το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, αν όντως θέλετε να προσελκύσετε επενδύσεις με εγχώρια αξία και αν όντως θέλετε να συμβάλλετε στην επανεκκίνηση της οικονομίας, παρακάτω θα βρείτε μία σειρά από πολιτικές που πρέπει να προωθήσετε επιθετικά τώρα:

Να επιταχύνετε τη διασύνδεση των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου (έχετε δρομολογήσει τις μισές Κυκλάδες και την Κρήτη έως το 2024 και δεν έχετε καμία πρόβλεψη για τα υπόλοιπα νησιά όπως η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Λέσβος)
Να στηρίξετε ουσιαστικά την αυτοπαραγωγή για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβαρύνονται άδικα από τα πιο ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ (οι αναίτιοι περιορισμοί που έχετε εισάγει ακυρώνουν την αυτοπαραγωγή)
Να προωθήσετε πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας, ως στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή για τη χώρα (έχετε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι σχεδιάζετε την αναβάθμιση μόλις 230.000 κατοικιών έως το 2020)
Να υποστηρίξετε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης έως το 2030 (55% μείωση των εκπομπών, 45% συμμετοχή των ΑΠΕ, 40% εξοικονόμηση)

Το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στην έξυπνη κατανάλωση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, δημοσίευσε νέα μελέτη, η οποία συμπεραίνει ότι στις επόμενες δεκαετίες η κυρίαρχη μορφή ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή θα είναι η ηλιακή. Γίνεται ξεκάθαρο ότι στον αγώνα δρόμου για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, οι χώρες που θα κάνουν καλή εκκίνηση είναι αυτές που θα αποκτήσουν και το οικονομικό πλεονέκτημα.

Για το λόγο αυτό, εάν έχετε πραγματικά φιλόδοξα και τολμηρά μέτρα και πολιτικές που θα εφαρμόσετε τώρα, θα χαρούμε να σας ακούσουμε στη συνέντευξη τύπου που έχουμε προγραμματίσει στις 6 Οκτωβρίου (10.30), στο πλοίο Rainbow Warrior, στη Μαρίνα Φλοίσβου. Στη συνέντευξη τύπου έχουν ήδη προσκληθεί κόμματα της αντιπολίτευσης που θα τοποθετηθούν επί της ουσίας.

Θέλησή μας είναι η Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ξαναβρεθεί στη θέση του πρωτοπόρου, θέση που αποποιήθηκε η χώρα τόσο εύκολα πριν από τριάντα χρόνια. Οτιδήποτε τη γυρίζει στο παρελθόν, θα μας βρει απέναντι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου