Τοπικές Ειδήσεις

Χρ. Μιχαλάκης: «Η Ρόδος δεν μπορεί να αλλάξει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού»

Παρά το γεγονός ότι οι τουριστικοί παράγοντες βρίσκονται σε αναμονή των επίσημων στοιχείων της Fraport Greece, οι τουριστικοί παράγοντες του τόπου, εκτιμούν ότι ο Αύγουστος έκλεισε με αύξηση περίπου 9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ξεκαθαρίζοντας πως, η ‘αυλαία’ της φετινής τουριστικής σεζόν θα βρει την Ρόδο με πάνω από 2,9 εκατομμύρια αφίξεις –ήτοι με αύξηση 8-9% σε σχέση με το 2019!
«Φέτος, έχει έρθει πολύς κόσμος στην Ρόδο. Νομίζω πως από αυτή την κίνηση, η αγορά πήγε πολύ καλά. Σίγουρα σημειώθηκαν αρκετά προβλήματα, αλλά ήταν διαχειρίσιμα. Η επιτυχία δεν ήρθε μόνη της. Είναι το αποτέλεσμα της κοινής συνεργασίας που είχαν όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού συν την στοχευμένη διαφήμιση που έγινε από την ΠΝΑι και τον Δήμο Ρόδου αλλά τώρα, πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα!
Τα νούμερα είναι ωραία να τα λέμε, αλλά δεν είναι η μόνη παράμετρος για να δούμε εάν μία σεζόν πάει καλά ή όχι. Πρέπει κάποια στιγμή, να δούμε τι γίνεται με τον υπερδιπλασιασμό σε αφίξεις καθώς η συντριπτική πλειοψηφία κατευθύνεται στη Νότια Ρόδο. Όλα αυτά, συνεπάγονται αύξηση των αναγκών σε ρεύμα, σε νερό, σε οχήματα, σε απορρίμματα και σε μια σειρά από οχλήσεις που μας αναγκάζουν να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Οι υποδομές έχουν βελτιωθεί αλλά απαιτούνται βελτιώσεις. Εάν δεν είχαμε αποθέματα σε νερό δεν θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε το 1,5 εκατομμύριο παραπάνω τουρίστες σε σχέση με το 2005 ενώ υπάρχουν ακόμη τεράστιες ελλείψεις. Το κυκλοφοριακό, η στάθμευση, τα απορρίμματα, η καθημερινότητα κ.λπ. παραμένουν καυτά ζητήματα».
Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλάκης, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Ρόδος δέχτηκε πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες (το 85% των επισκεπτών που δεχόμασταν όλη την σεζόν του 2005!).
Σε ερώτηση εάν η Ρόδος έχει περιθώριο για ανάπτυξη περισσοτέρων κλινών, ήταν κατηγορηματικός:
«Μπορούμε να έχουμε περισσότερες κλίνες αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε τις κατάλληλες υποδομές να τους φιλοξενήσουμε. Σίγουρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για λιγότερο κόσμο. Η Ρόδος, δεν μπορεί να αλλάξει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Από αυτό το μοντέλο, ζει ο κόσμος και χιλιάδες επιχειρήσεις. Το νησί έχει αναπτυχθεί λόγω του τουρισμού. Δεν συζητάμε για αλλαγή μοντέλου, αλλά για αναβάθμιση. Οι πελάτες μας είναι καινούργιοι κι έχουν απαιτήσεις…».
Σχετικά με τον μαθητικό τουρισμό και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως όλα είναι χρήσιμα κι έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.
«Η σεζόν ανοίγει από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο, από την δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα (πέραν της διετίας της πανδημίας). Η επόμενη σεζόν θα ξεκινήσει κανονικά στο τέλος Μαρτίου του 2023 αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε νέα δεδομένα. Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός κ.λπ. θεωρούμε δεδομένο ότι θα επηρεάσουν και τα ταξίδια του χρόνου. Όμως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσει την Ρόδο (ως προορισμό) και πώς θα εξελιχθεί το θέμα. Το 2022 π.χ. ‘νίκησε’ η επιθυμία του πελάτη να ταξιδέψει από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα είχε! Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η επόμενη σεζόν…», τόνισε.
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα πακέτα των διακοπών για το 2023 θα είναι ελαφρώς αυξημένα αλλά δεν θα είναι δραματική η σεζόν. «Σιγά σιγά θα μπούμε σε μια κανονικότητα και στον τουρισμό αλλά και στην απασχόληση, αφού η ζήτηση θα επανέλθει. Ας μην είμαστε τόσο αριθμολάγνοι. Αν η επόμενη σεζόν κλείσει με -10% ή με τα επίπεδα του 2019 ΔΕΝ θα είναι κακή χρονιά! Δεν μας προεξοφλεί κάποιος ότι θα υπάρξει κι άλλη έκρηξη όπως φέτος…», κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου