ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Mεγάλη πτώση των αφίξεων και τον Αύγουστο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
αεροδρόμιο

Πτώση της τάξης του 55% έως 60% εμφα­νί­ζουν οι αφίξεις επι­βα­τών στα ελλη­νικά αερο­δρό­μια κατά τον Αύγου­στο. Ποσοστό που, αν και εμφα­νί­ζε­ται οριακά καλύ­τερο σε σχέση με τις προσ­δο­κίες, κρύβει την πολύ μεγα­λύ­τερη πτώση των αφίξεων από το εξω­τε­ρικό.

Σύμφωνα με τα πρώτα δια­θέ­σιμα στοι­χεία για τον Αύγου­στο που μπόρεσε να συγκε­ντρώ­σει η «Κ», στο αερο­δρό­μιο της Αθήνας η μείωση της επι­βα­τι­κής κίνησης τον Αύγου­στο σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2019 είναι της τάξης του 60%. Ομως η επι­μέ­ρους γεω­γρα­φική ανάλυση των δεδο­μέ­νων δείχνει ότι οι επι­βά­τες από το εξω­τε­ρικό ήταν 66% λιγό­τε­ροι, ενώ από το εσω­τε­ρικό μόλις 47%.

Την ίδια ώρα, στα αερο­δρό­μια μεγάλων ελλη­νι­κών νησιω­τι­κών προ­ο­ρι­σμών η εικόνα εμφα­νί­ζει επίσης μεγάλες πτώσεις, πλην όμως όχι τόσο κατα­στρο­φι­κές όπως τους προη­γού­με­νους μήνες. Τη μεγα­λύ­τερη υπο­χώ­ρηση τον Αύγου­στο κατέ­γραψε η επι­βα­τική κίνηση στη Σκιάθο όπου μειώ­θηκε κατά 70%. Στη Σάμο η πτώση της επι­βα­τι­κής κίνησης ήταν 65%, ενώ στη Ρόδο και στα Χανιά 60%. Υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι τα στοι­χεία αυτά είναι προ­κα­ταρ­κτικά και δεν ενσω­μα­τώ­νουν τις τελευ­ταίες μέρες του Αυγού­στου και ούτως μπορεί να δια­φο­ρο­ποι­η­θούν κατά μία με δύο ποσο­στιαίες μονάδες τις επό­με­νες ημέρες, οπότε και θα ανα­κοι­νω­θούν τα ορι­στικά δεδο­μένα. Μύκονος και Κέρκυρα εμφα­νί­ζο­νται να δια­σώ­θη­καν, συγκρι­τικά, καθώς η υπο­χώ­ρηση της επι­βα­τι­κής κίνησης τον Αύγου­στο δια­μορ­φώ­νε­ται κοντά στο 50%.

Πρέπει να τονι­στεί όμως πως η υπο­χώ­ρηση της επι­βα­τι­κής κίνησης από το εξω­τε­ρικό είναι σε όλες τις περι­πτώ­σεις πολύ μεγα­λύ­τερη από αυτήν από το εσω­τε­ρικό. Ετσι, τα παρα­πάνω ποσοστά απει­κο­νί­ζουν μικρό­τε­ρες πτώσεις από αυτές που εμφά­νι­σαν οι κρί­σι­μες για την εθνική οικο­νο­μία αφίξεις ξένων ταξι­διω­τών που εισά­γουν κεφά­λαια στη χώρα. Στο αερο­δρό­μιο της Καλα­μά­τας η πτώση των αφίξεων ξένων επι­βα­τών τον Αύγου­στο δια­μορ­φώ­θηκε στο 61%.

Στη Μυτι­λήνη, όπου η παρου­σία των προ­σφυ­γι­κών καταυ­λι­σμών και των σχε­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των που έχουν ανα­πτυ­χθεί έχει τονώσει δρα­στικά την κίνηση τα τελευ­ταία έτη, η υπο­χώ­ρηση της επι­βα­τι­κής κίνησης (εγχώρια και διεθνής) τον Αύγου­στο ήταν μόλις 47%. Στην Κω οι αφίξεις υπο­χώ­ρη­σαν κατά 55% όπως και στην Κεφα­λο­νιά, ενώ στη Σαντο­ρίνη η πτώση ήταν κοντά στο 63%. Κατά 55% υπο­χώ­ρη­σαν οι αφίξεις στη Ζάκυνθο, ενώ αντί­στοιχο ποσοστό πτώσης εμφα­νί­ζει και το αερο­δρό­μιο «Μακε­δο­νία» στη Θεσ­σα­λο­νίκη.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως τον Ιούλιο η επι­βα­τική κίνηση στα 14 μεγα­λύ­τερα περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια κατέ­γραψε σημα­ντική πτώση. Ο συνο­λι­κός αριθμός επι­βα­τών στους 14 αερο­λι­μέ­νες υπο­χώ­ρησε τον Ιούλιο σε 1,3 εκατ. από 5,3 εκατ. τον αντί­στοιχο μήνα του 2019, μετα­βολή που αντι­στοι­χεί σε -75,1%. Μεγα­λύ­τερη πτώση κατα­γρά­φε­ται στις αφίξεις εξω­τε­ρι­κού (-78,5%), σε σχέση με αυτές από το εσω­τε­ρικό (-56,5%). Υπο­χώ­ρηση κατά 70% κατέ­γραψε η επι­βα­τική κίνηση τον Ιούλιο και στον Διεθνή Αερο­λι­μένα Αθηνών από όπου δια­κι­νή­θη­καν συνο­λικά 894.000 επι­βά­τες έναντι περίπου 3 εκατ. ατόμων τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η μείωση των επι­βα­τών εξω­τε­ρι­κού είναι υψη­λό­τερη, καθώς δια­μορ­φώ­νε­ται στο -76,1%.

Πηγή : kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.