ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παναγιωτόπουλος: «Δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελλόριζο»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Νίκος Παναγιωτόπουλος

Μήνυμα στα­θε­ρό­τη­τας και ασφά­λειας έστειλε ο υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος, δίνο­ντας απά­ντηση στην τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα.  Εστίασε, μιλώ­ντας στον Θέμα 104,6 FM  και τους δημο­σιο­γρά­φους Μάκη Πολλάτο και Χρήστο Μπόκα, στις κινή­σεις επι­θε­τι­κό­τη­τας της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάνο­ντας λόγο για  «παρα­βί­αση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Κύπρου».

Ο υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας υπο­γράμ­μισε και τη σημασία ενί­σχυ­σης της στρα­τη­γι­κής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ δεν παρέ­λειψε να ξεκα­θα­ρί­σει για ακόμη μια φορά τη θέση του για τη Συμ­φω­νία των Πρεσπών την οποία θεωρεί, όπως είπε, μια «κακή συμ­φω­νία».  Διευ­κρί­νισε, ακόμη, ότι η στρα­τιω­τική θητεία δεν αυξά­νε­ται, δίνο­ντας έτσι τέλος σε φήμες που κυκλο­φο­ρούν το τελευ­ταίο διά­στημα.

«Θα πρέπει να απο­φεύ­ο­γο­νται οι εμπρη­στι­κές δηλώ­σεις από υψη­λό­βαθ­μους Τούρ­κους αξιω­μα­τού­χους και να υπάρχει σεβα­σμός στους κανόνες διε­θνούς δικαίου, με στόχο το αμοι­βαίο κέρδος», τόνισε ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος μετά το μπαράζ τουρ­κι­κών παρα­βιά­σεων.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυ­ρω­μένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελ­λό­ριζο», ξεκα­θά­ρισε. 

Για τις παρα­βιά­σεις τουρ­κι­κών αερο­σκα­φών, επι­σή­μανε ότι ισο­δυ­να­μούν με πράξεις κατε­δά­φι­σης εμπι­στο­σύ­νης.

Υπο­γράμ­μισε, πάντως, ότι ο διά­λο­γος για τα μέτρα οικο­δό­μη­σης εμπι­στο­σύ­νης με την Τουρκία πρέπει να συνε­χι­στεί.

Σχο­λιά­ζο­ντας την πολι­τική της Τουρ­κίας στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο, τόνισε ότι οι Τούρκοι «αισθά­νο­νται στρι­μωγ­μέ­νοι και ανα­σφα­λείς».

«Στρα­τιω­τικά βρι­σκό­μα­στε στο ίδιο στρα­τό­πεδο με την Τουρκία, όσο παρά­δοξο κι εάν ακού­γε­ται αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να προ­σφέ­ρει. Να προ­σφέ­ρει την εμπέ­δωση συναι­σθή­μα­τος στα­θε­ρό­τη­τας, ειρήνης και ασφά­λειας» συμπλή­ρωσε ο υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας.

Διευ­κρί­νησε ότι δεν έχει λάβει πρό­σκληση από τον Τούρκο ομόλογό του για συνά­ντηση, θα έχει όμως, όπως είπε, συνο­μι­λίες στο περι­θώ­ριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυ­ξέλ­λες, τον Οκτώ­βριο.

Όσον αφορά στις γεω­τρή­σεις που διε­νερ­γού­νται από την Άγκυρα, δήλωσε ότι προ­τε­ραιό­τητα του υπουρ­γείου Εθνικής Άμυνας είναι η ετοι­μό­τητα των ελλη­νι­κών δυνά­μεων.

Στις άμεσες προ­τε­ραιό­τη­τες του υπουρ­γείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος τοπο­θέ­τησε την οικο­δό­μηση ενός ισχυρού Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού στην ευρύ­τερη περιοχή της Αν. Μεσο­γείου, ενώ ανα­φέρ­θηκε και στην ανα­βάθ­μιση των υπαρ­χό­ντων οπλικών συστη­μά­των. Σε εκείνο το σημείο, μίλησε και για ελλεί­ψεις στο εύρος των όπλων.

«Ο ναύ­σταθ­μος είναι η φωλιά του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού. Πρέπει να συνε­χι­στούν οι εργα­σίες ανα­βάθ­μι­σης φρε­γα­τών» δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά ο υπουρ­γός, ο οποίος έκανε γνωστό ότι δια­τη­ρεί καθη­με­ρι­νές επαφές με το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης του Άδωνι Γεωρ­γιάδη για την ενί­σχυση του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού.

«Οι ένοπλες δυνά­μεις της χώρας πρέπει να είναι πάντα σε ετοι­μό­τητα και αυτό  είναι προ­τε­ραιό­τητα» συμπλή­ρωσε ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος.

«Κατά­φωρη παρα­βί­αση των δικαιω­μά­των της Κύπρου από την Τουρκία»

Στο μέτωπο του ελλη­νο­κυ­πρια­κού,  μίλησε για «συνα­ντί­ληψη Ελλάδας και Κύπρου», ανα­φέρ­θηκε στη συνά­ντηση που είχε πριν από μια εβδο­μάδα με τον Κύπριο ομόλογό του, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «ταυ­τι­σμένη με τις επι­διώ­ξεις της Κύπρου. Η χώρα μας λει­τουρ­γεί  ως αμυ­ντική ομπρέλα και στα υπόψη της έχει την Κύπρο».

Δεν παρέ­λειψε, δε, να ανα­φερ­θεί στις «παρά­νο­μες τουρ­κι­κές ενέρ­γειες στην ΑΟΖ που συνι­στούν από μέρους της Τουρ­κίας κατά­φωρη παρα­βί­αση των δικαιω­μά­των της Κύπρου και κατ’ επέ­κταση και της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης».

«Πλήγμα για την Τουρκία το πάγωμα των F – 35»

Σχο­λιά­ζο­ντας το πάγωμα του προ­γράμ­μα­τος πώλησης των μαχη­τι­κών F – 35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τόνισε ότι συνιστά πλήγμα για την Τουρκία και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ξεκα­θά­ρισε, πάντως, ο υπουρ­γός Άμυνας ότι η Ελλάδα δεν ενδια­φέ­ρε­ται, «στην παρούσα του­λά­χι­στον συγκυ­ρία», για τα F – 35. Προ­τε­ραιό­τητα είναι, όπως δήλωσε, «η ανα­βάθ­μιση των F – 16 και των μαχη­τι­κών μιράζ».

«Οι ΗΠΑ αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι η Ελλάδα είναι στα­θε­ρός σύμ­μα­χος»

«Η χώρα μας παγιώ­νε­ται ως πραγ­μα­τική δύναμη στα­θε­ρό­τη­τας. Οι ΗΠΑ έχουν αντι­λη­φθεί ότι είναι στα­θε­ρός σύμ­μα­χος και θα έχουμε και αντί­στοιχα οφέλη» τόνισε ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος ενώ έκανε λόγο και για την ενί­σχυση της αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σχο­λί­ασε και την προ ολίγων μηνών δήλωση του Αμε­ρι­κα­νού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ότι οι δύο Έλληνες αξιω­μα­τι­κοί, Δημή­τρης Κού­κλα­τζης και Άγγελος Μητρε­τώ­δης, πρέπει να επι­στρέ­ψουν στις οικο­γέ­νειές τους  λέγο­ντας ότι στις προ­θέ­σεις των ΗΠΑ είναι «να ενι­σχύ­σουν τη στρα­τη­γική σχέση με τη χώρα μας»

«Ξαναλέω ότι είναι κακή η Συμ­φω­νία των Πρεσπών»

Προς αποφυγή παρε­ξη­γή­σεων,  ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος ξεκα­θά­ρισε για άλλη φορά ότι θεωρεί κακή τη Συμ­φω­νία των Πρεσπών, καθώς «ανοίγει εστίες αβε­βαιό­τη­τας».

«Με το καλη­μέρα οι γεί­το­νες προ­χώ­ρη­σαν σε παρα­βί­αση, αυτή του ονό­μα­τος απο­μο­νώ­νο­ντας τον όρο ”Μακε­δο­νία”. Ανοί­γο­νται έτσι δρόμοι νομικής αμφι­σβή­τη­σης» δήλωσε ο υπουρ­γός.

Σχετικά με το θέμα του ενα­έ­ριου χώρου των Σκοπίων από την Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρα μας «έχει ανα­λά­βει να επο­πτεύ­σει τον εναέριο χώρο της γεί­το­νος. Οι φιλίες χτί­ζο­νται»

«Δεν παρα­τεί­νε­ται η στρα­τιω­τική θητεία»

Όσον αφορά στο θέμα παρά­τα­σης της στρα­τιω­τι­κής θητείας, για την οποία πολλά έχουν ειπωθεί το τελευ­ταίο διά­στημα, ο υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας έδωσε τέλος στην «παρα­πλη­ρό­ρηση» —όπως είπε— και τις «εικα­σίες».

«Δεν σχε­διά­ζουμε αύξηση στρα­τιω­τι­κής θητείας, εγώ έκανα λόγο για ανα­βάθ­μιση θητείας», είπε συγκε­κρι­μένα.

Όταν η συζή­τηση έφτασε στον πρώην υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, παρα­δέ­χθηκε την κόντρα του παρελ­θό­ντος, όπως επι­σή­μανε όμως επι­κοι­νώ­νη­σαν μια φορά για να του ευχηθεί καλή επι­τυ­χία, μετά την ανάληψη του υπουρ­γείου Εθνικής Άμυνας.

πηγή protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.