Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου

Την άποψη ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή Κεντροαριστερά» εκφράζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» (και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Αθήνα), ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Πασόκ Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Κολιάδης.
Ακόμη, δηλώνει πως είναι η ώρα «να δώσουμε φωνή στον κόσμο μας και να προσπαθήσουμε μέσα από την βάση να γίνουν οι εκλογές όλων των οργάνων και φυσικά η ανάδειξη του προέδρου» για έναν φορέα που θα προκύψει με δημοκρατικές διαδικασίες και ενώ το πρόγραμμα που θέτει η πρόεδρος της ΔΗΣΥ κα Φώφη Γεννηματά είναι αρκετά ‘σφιχτό’ σε προθεσμίες που θέλει να ξεκαθαρίσουν όλα μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβριο –δηλαδή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ιδιαίτερη σημασία και ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν σε αυτήν την νέα προσπάθεια όλα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως λέει ο κ. Κολιάδης, το Πασόκ έχει παραδοσιακά και ιστορικά, πολλά ικανά άτομα που μπορούν να βγουν μπροστά και να μεταφέρουν την φωνή των τοπικών κοινωνιών με τα προβλήματα που υπάρχουν –κυρίως στην επαρχία. Ο προβληματισμός πάντως παραμένει για την «επόμενη μέρα» και συγκεκριμένα κάτω από ποιες συνθήκες θα βρει τον χώρο της η Κεντροαριστερά.
Και φυσικά, ένας ενιαίος φορέας που είναι άγνωστο προς το παρόν, ποια μορφή θα έχει.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
Κύριε Κολιάδη, θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή την διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και τι περιμένετε από αυτό.
Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που θέλουμε όλοι που ανήκουμε στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι στην ουσία, να ανασυγκροτηθούμε, να ενωθούμε, να συσπειρωθούμε και να βγει προς τα έξω μια δυνατή και ενωμένη Κεντροαριστερά για το καλό της χώρας. Ήδη έδωσαν το παρών στο Συνέδριο πολλά κορυφαία στελέχη, έγινε γόνιμος διάλογος και η πρόεδρος κα Φώφη Γεννηματά, ξεκαθάρισε τις θέσεις της, με την ομιλία της. Έχει τεθεί ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα ώστε να γίνει η εκλογή αρχηγού τον προσεχή Οκτώβριο και το συνέδριο του νέου φορέα τον προσεχή Δεκέμβριο. Από εκεί και πέρα…. βάζουμε το κεφάλι κάτω και στρωνόμαστε στην δουλειά και στην επαφή μας με τον κόσμο.
Από ό,τι είδαμε τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Θεοδωράκης έκαναν ‘ανοίγματα’ προς τον χώρο σας. Αυτό που επιδιώκετε είναι κατ’ αρχήν την συγκρότηση ενός νέου φορέα με έναν νέο αρχηγό;
Αυτό που χρειάζεται είναι να συγκροτηθεί ένας νέος φορέας, ο οποίος θα διαμορφώσει μια ξεκάθαρη ταυτότητα και να δώσει το πολιτικό του στίγμα στην «επόμενη μέρα». Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή Κεντροαριστερά όχι μόνον αντιπολιτευτική Κεντροαριστερά αλλά μία Κεντροαριστερά η οποία θα αποτελέσει καταλύτη για την σταθερότητα της χώρας. Το λέμε και το ξαναλέμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, την Νέα Δημοκρατία και τους υπόλοιπους πολιτικούς φορείς και τα λοιπά κόμματα, εννοείται ότι όταν ένα κόμμα διέρχεται μέσα από μία κρίση –πόσω μάλλον την κρίση που έχει περάσει το Πασόκ- ότι όλοι προσπαθούν να πάρουν ένα κομμάτι από την ‘πίτα’ για να δυναμώσουν τα δικά τους δημοσκοπικά ευρήματα και φυσικά το αποτέλεσμα να αποτυπωθεί και στην κάλπη στις επόμενες εκλογές. Θεωρώ ότι η «επόμενη μέρα» θα μας βρει συσπειρωμένους, δυνατούς και με υψηλότερα δημοσκοπικά ποσοστά.
Είστε αισιόδοξος για την «επόμενη μέρα» μετά τον Οκτώβριο; Με την έννοια ότι ο πολιτικός κόσμος ανησυχεί εάν το τρίτο κόμμα θα είναι αύριο – μεθαύριο η Χρυσή Αυγή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με δεδομένο ότι ο Σύριζα χάνει συνεχώς έδαφος και είναι αμφίβολο ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος γι αυτό και ο δικός σας χώρος έχει μια μεγάλη ευθύνη ως ιστορικός πολιτικός χώρος. Από την άλλη, η Ν.Δ. φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα είναι πρώτο κόμμα.
Κοιτάξτε, ο Σύριζα δεν ξέρουμε αν θα είναι το δεύτερο κόμμα. Ο δικός μας χώρος είναι πράγματι ιστορικός, μεταρρυθμιστικός, δημοκρατικός. Δεν θα ασχοληθώ με το τι εκφράζει η Νέα Δημοκρατία ή εάν έχει μεγάλες ‘διαρροές’ ή όχι. Ακόμη και στις χειρότερες κρίσεις που διήλθε η Κεντροδεξιά, η περισσότερη πολυφωνία βρίσκεται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Επίσης, δεν υπάρχει η συσπείρωση που θα έπρεπε στο χώρο της Κεντροδεξιάς και του συντηρητισμού. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο κοιτάμε εμείς είναι τι θα κάνει ο δικός μας χώρος, να ενωθεί όλο το ευρύτερο Κεντροαριστερό τόξο, οι δυνάμεις της Σοσιολδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, και ο προοδευτικός χώρος να μπορέσει να αποκτήσει μια ταυτότητα κάτω από μία κοινή ‘ομπρέλα’ και σιγά – σιγά ο κόσμος να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του απέναντι στην πολιτική και στους πολιτικούς. Η οικονομική κρίση, έχει επιφέρει και την κοινωνική και την πολιτική κρίση. Βλέπουμε ότι ο κόσμος πολώθηκε προς τα άκρα, μη γνωρίζοντας πολιτικές φιλοσοφίες και αντιλήψεις και τι ακριβώς εκφράζει ο κάθε πολιτικός φορέας. Και αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε αυτή την στιγμή είναι ότι πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι ο γέγοναι, γέγοναι’. Γυρίσαμε σελίδα, προχωράμε μπροστά. Αυτομαστιγωθήκαμε πάρα πολύ σαν κόμμα και είμαστε πλέον έτοιμοι με ξεκάθαρες προτάσεις και λύσεις, για να καλέσουμε όλους τους πολίτες που είτε ανήκουν σ εμάς, είτε περιφέρονται γύρω από εμάς, τον δικό μας χώρο, να έρθουν μαζί μας, να μας ακολουθήσουν για να δώσουμε μια νέα πνοή στην πολιτική ζωή της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή Κεντροαριστερά και η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Σοσιαλδημοκρατία.
Από τα Δωδεκάνησα ποιοι συμμετέχουν τελικά;
Κοιτάξτε, βάσει των εγκυκλίων του κόμματος, οι μισοί σύνεδροι θα πρέπει να είναι εκλεγμένοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τοπικούς φορείς (Εργατικό Κέντρο, ΤΕΕ κλπ.) Aπό τα παλαιά στελέχη του κόμματος στην περιοχή μας, συμμετέχουν στο Συνέδριο όλοι οι διατελέσαντες βουλευτές, κ.ά. Ακόμη, συμμετέχουν οι γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς των Τοπικών Οργανώσεων του Πασόκ της περιοχής, της Ρόδου, της Σύμης, της Καρπάθου, της Κάσου και της Χάλκης –έχοντας διπλό ρόλο, ως μέλη των τοπικών αλλά και της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Φαίνεται πάντως, ότι η κα Γεννηματά δίνει σημασία στην ενεργοποίηση των στελεχών του Πασόκ που προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Να δοθεί φωνή σ’ εμάς, στην επαρχία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μην ξεχνάτε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Όλα αυτά τα χρόνια, γίνονταν (και γίνονται) σχεδιασμοί επί χάρτου σε κεντρικό επίπεδο, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες, δεν γνωρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ήταν μια μεγάλη αστοχία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Είναι αλήθεια πάντως, πως το Πασόκ έχει πολλά κορυφαία και πολύ ικανά και έμπειρα στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την χώρα.
Γενικότερα ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς καθώς και στελέχη που ανήκαν στο Πασόκ και ακόμη βρίσκονται στον χώρο, έχουν πίσω τους μια μεγάλη ιστορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι εξελίξεις ‘τρέχουν’ λοιπόν στον δικό σας χώρο και προφανώς θα πρέπει να…. τρέξετε κι εσείς στα κομματικά όργανα.
Κοιτάξτε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να έχουν τον πρώτο λόγο. Η βάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε όλα αυτά που θα επακολουθήσουν στον χώρο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα δώσουμε φωνή στον κόσμο μας και θα προσπαθήσουμε μέσα από την βάση να γίνουν οι εκλογές όλων των οργάνων και φυσικά η ανάδειξη του προέδρου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ