Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη

Στην Ελλάδα του 2017, εν μέσω οικονομικής κρίσης κι ενός εχθρικού φορολογικού περιβάλλοντος, υπάρχουν νέοι άνθρωποι που τολμούν να ασχοληθούν με το «επιχειρείν», που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στην πατρίδα τους και είναι αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω!
Την ώρα που πολλοί επιλέγουν να αναχωρήσουν για το εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, νέοι επιχειρηματίες παλεύουν να αντεπεξέλθουν σε μία χώρα που δοκιμάζεται, «με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος».
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Βαρέλης, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι επιχειρηματίες και καταρρίπτει τον μύθο ότι όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, είναι σε πλεονεκτικότερη θέση, λόγω του τουριστικού της χαρακτήρα.
Αναφέρεται, στους στόχους και στους σκοπούς του Συνδέσμου, ο οποίος έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα προκειμένου να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέλη του, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και προοπτικές στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον και υπογραμμίζει ότι «όπως έχει δείξει η ιστορία, σε όλες τις εποχές υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αυτούς που αγαπούν την σκληρή δουλειά, είναι δημιουργικοί και “βλέπουν” μπροστά».

• Κύριε Βαρέλη, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τους σκοπούς του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Νοτίου Αιγαίου. Σε ποιους απευθύνεται και σε τι στοχεύει;
Ο Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Νοτίου Αιγαίου (ΕΣΥΝΕΝΑ) έχει σαν στόχο την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας σε όλους τους κλάδους του επιχειρείν. Μέσα από στοχευμένες δράσεις και εκδηλώσεις, σκοπός του ΕΣΥΝΕΝΑ είναι η αποτελεσματική δικτύωση και η επίτευξη συνεργασιών, των Νέων Επιχειρηματιών του Νοτίου Αιγαίου, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στον ΕΣΥΝΕΝΑ μπορούν να είναι μέλη νέοι επιχειρηματίες έως 43 χρονών από όλους τους κλάδους αλλά μπορούν να συμμετέχουν και επιχειρηματίες όλων των ηλικιών ως φίλοι του Συνδέσμου. Η κοινωνία χρειάζεται πρότυπα που να προωθούν την δημιουργικότητα και την ανάπτυξη.

• Είναι αλήθεια, πως ο ΕΣΥΝΕ Ν. Αιγαίου, είναι από τους πλέον δραστήριους, ειδικά σε μια περίοδο που ο επιχειρηματίας χρειάζεται «συμπαραστάτη».
Για μας σημασία έχουν οι ουσιαστικές δράσεις και εκδηλώσεις που να μπορούν να δώσουν στους επιχειρηματίες την δυνατότητα να προχωρήσουν ένα ή και πολλά βήματα μπροστά, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο τεχνολογικά αλλά και κοινωνικά.
Από το 2012 που ιδρύθηκε ο Σύνδεσμός μας, έχουμε διοργανώσει δράσεις πρωτοποριακές για τα τοπικά δεδομένα, όπως Open Coffees, διαδραστικές επιχειρηματικές εκδηλώσεις «Business Stories», όπου γνωστοί και επιτυχημένοι επιχειρηματίες της Ρόδου μας μίλησαν για τις επαγγελματικές τους διαδρομές και τις εμπειρίες τους, Entrepreneurs Networking Party και πρόσφατα διοργανώσαμε την εκδήλωση Blue Growth South Aegean για την γαλάζια ανάπτυξη.
Στόχος μας σε όλες τις δράσεις είναι μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο να υπάρξει επικοινωνία και δικτύωση ανάμεσα σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες του τόπου μας καταρχήν, και στη συνέχεια να εμπνευστούμε από επιτυχημένα παραδείγματα από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Γιαυτό το λόγο σε όλες τις εκδηλώσεις επιλέγουμε ιδιαίτερους και εναλλακτικούς χώρους μακριά από άσκοπες τυπικότητες, αλλά δίνοντας έμφαση στην άμεση επικοινωνία με όλους όσους συμμετέχουν στις δράσεις μας.
Την μόνη «συμπαράσταση» που χρειάζονται οι επιχειρηματίες είναι ένα σταθερό και προπάντων λογικό επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον για να μπορούν να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να αναπτυχθούν και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, μέσω των επιχειρήσεων τους, στην κοινωνία. Γιατί αυτό είναι επιχειρηματικότητα.

• Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο επιχειρηματία, να λειτουργήσει στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον;
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το περιβάλλον της χώρας μας δεν είναι ιδανικό για την επιχειρηματικότητα, γιατί ποτέ στην Ελλάδα, δεν φροντίσαμε να εκπαιδευτούμε για την σημασία του επιχειρείν στην κοινωνία, στην εξέλιξη της και στην οικονομική της ανάπτυξη. Για να αναπτυχθεί οποιαδήποτε υγιής επιχείρηση πρέπει να δραστηριοποιείται σε μια οικονομία όπου επικρατούν συνθήκες που θα ευνοούν την παραγωγικότητα, την αξιοκρατία και την ισονομία.

• Ποια είναι τα σημαντικότερο προβλήματα που ένας νέος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει σήμερα;
Νομίζω ότι είναι σε όλους γνωστές οι στρεβλώσεις, οι δυσκολίες και ο παρανοϊσμός που αντιμετωπίζουν όλοι οι επιχειρηματίες. Εμείς ως ΕΣΥΝΕΝΑ όμως, δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με τις δυσκολίες, αλλά, μέσα από την δικτύωση και τις δράσεις μας να προσπαθήσουμε να βρούμε νέες σύγχρονες πρακτικές και ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα.

• Το οικονομικό περιβάλλον είναι αποθαρρυντικό για νέα ξεκινήματα, για νέες επενδύσεις;
Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η κρίση αξιών της ελληνικής κοινωνίας που αντικατοπτρίζεται στο άσχημο οικονομικό περιβάλλον. Όπως έχει δείξει η ιστορία, σε όλες τις εποχές υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αυτούς που αγαπούν την σκληρή δουλειά είναι δημιουργικοί και «βλέπουν» μπροστά.

• Οι νέοι επιχειρηματίες του Νοτίου Αιγαίου, λόγω του ότι επιχειρούν σε μια αμιγώς τουριστική περιοχή, είναι σε πλεονεκτικότερη θέση, έναντι των συναδέλφων τους της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως συνηθίζεται να λέγεται ή πρόκειται για έναν μύθο;
Το σίγουρο είναι ότι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας οι επιχειρηματίες δουλεύουν σκληρά για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, μέσα σε αντίξοες και άδικες συνθήκες, είτε είναι στο Νότιο Αιγαίο είτε οπουδήποτε άλλου στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως ήδη ξέρουμε και σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι αυξημένες αφίξεις στις τουριστικές περιοχές δεν περιλαμβάνουν ανάλογα και αύξηση των κερδών στις τουριστικές επιχειρήσεις.

• Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το μέλλον των επιχειρήσεων; Είστε αισιόδοξος;
Όταν έχεις μια επιχείρηση μικρή, μεσαία ή μεγάλη, απλά βουτάς και κολυμπάς με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος!

• Ποιες είναι οι αγωνίες των νέων επιχειρηματιών σήμερα; Τι θέματα σας θέτουν;
Τα θέματα που απασχολούν τους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν είναι γνωστά σε όλους… Η υπερφορολόγηση, ο ανύπαρκτος δανεισμός από τις τράπεζες, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η δυσκολία να προωθηθούν καινοτόμες ιδέες.
• Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του ΕΣΥΝΕ;
Μπορεί να μας στείλει mail στο esynena@gmail.com ή να μας στείλει inbox στη σελίδα μας στο facebook @EsyneNA και θα χαρούμε πολύ να τον εντάξουμε στον Σύνδεσμο μας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ