Ειδήσεις

Τι προβλέπεται για τον ΦΠΑ στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής

Την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ 24% στις ναυλώσεις των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής προβλέπει η υπουργική απόφαση «Εξειδίκευση και απόδειξη της πλήρωσης του κριτηρίου της χρήσης και εκμετάλλευσης στις εκμισθώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής» που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, καταργείται «η ανάγκη περαιτέρω εξειδίκευσης και απόδειξης της πλήρωσης του κριτηρίου της χρήσης και εκμετάλλευσης στις μισθώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 15 του άρθρου 14 του Κώδικα ΦΠΑ, στην περίπτωση βραχυχρόνιων μισθώσεων (κάτω των 90 ημερών) που τίθενται στη διάθεση του πελάτη εντός Ελλάδας ή εκτός Ε.Ε. και εκτελούν πλόες τόσο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων όσο και σε διεθνή ύδατα ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά, προς τον σκοπό του υπολογισμού της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ (24%), που αναλογεί στην εν λόγω παροχή υπηρεσιών», όπως οριζόταν με την υπουργική απόφαση 1018/2020 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Πρόκειται επί της ουσίας για αναστολή του διπλασιασμού του ΦΠΑ στο 24% στις ναυλώσεις όταν λιγότερο από το 60% του ναύλου γίνεται σε διεθνή ύδατα, με τον ΦΠΑ τελικά να παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στο 12%, διατηρώντας την έκπτωση του 50% που απολάμβανε μέχρι πρότινος ο κλάδος.

Η επανεκκίνηση του yachting

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος μετρά σημαντικές απώλειες εξαιτίας της πανδημίας, με σχεδόν όλες τις κρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού να έχουν ακυρωθεί.

Παράγοντες του χώρου, πάντως, ευελπιστούν πως το άνοιγμα των συνόρων από τις 15 Ιουνίου στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και από την 1η Ιουλίου στα περιφερειακά αεροδρόμια θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση του yachting, με τις εκτιμήσεις να κάνουν τελικά λόγο, στο αισιόδοξο σενάριο, για επαναφορά σε ένα επίπεδο 30%-40% της περσινής χρονιάς.

Μάλιστα, με στόχο να μετριάσουν τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία στον κλάδο των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) διεκδικεί έκπτωση στα τέλη ελλιμενισμού κατά περίπου 40% μέχρι το τέλος του 2020.

Συμβολή στο ΑΕΠ

Ο κλάδος του επαγγελματικού yachting στην Ελλάδα αριθμεί σήμερα περίπου 6.000 σκάφη και απασχολεί σχεδόν 5.000 ναυτικούς, ενώ επηρεάζει περισσότερα από 120 επαγγέλματα και υπολογίζεται ότι συνεισφέρει περίπου 1,4% του ΑΕΠ.

Η οικονομική κρίση έπληξε σημαντικά τις επιχειρήσεις του χώρου που είναι κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια ο κλάδος παρουσίαζε σημάδια ανάκαμψης, με το 2018 να σημειώνει την καλύτερη επίδοση την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: tourismtoday.gr

της Εύας Οικονομάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου