Ειδήσεις

Πότε θα ξαναρχίσει η έκδοση βίζας στη Ρωσία

Ο χρόνος για την επανέναρξη της εργασίας των κέντρων βίζας στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφής. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη ορισμένες προσωρινές οδηγίες για την επανεκκίνηση της διαδικασίας θεώρησης.

Εκπρόσωποι των ταξιδιωτικών πρακτορείων εφίστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις.

«Δεν είναι σαφές για ποιες ημερομηνίες ανοίγουν οι βίζες και πότε μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι. Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει καθεστώς αυτο-απομόνωσης και συνεχίζονται τα μέτρα καραντίνας», λέει η κα. Άννα Φιλατόβσκαγια, διευθύντρια του τμήματος διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων του ταξιδιωτικού πράκτορα Russian Express.

«Μέχρι σήμερα, τα κέντρα βίζας της Ιταλίας δεν έχουν παράσχει επίσημες πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία έναρξης και τη δυνατότητα καταγραφής. Το πιο σημαντικό είναι να ανοίξουν τα ρωσικά σύνορα. Μέχρι στιγμής, όλα είναι στο επίπεδο των προσδοκιών», δήλωσε η κα. Οξάνα Βολκανόβα, Διευθύντρια Ανάπτυξης του ταξιδιωτικού γραφείου ICS Travel Group.

Ευρωπαϊκές χώρες

Η Ένωση τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας ATOR επικοινώνησε με το Γενικό Προξενείο της Τσεχικής Δημοκρατίας, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία για να μάθει πότε θα ανοίξουν ξανά οι αιτήσεις βίζας.

Οι εκπρόσωποι των προξενείων ήταν ομόφωνοι στις απαντήσεις τους: δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες. Όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσία, το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και το χρόνο ανοίγματος των συνόρων της Ρωσίας που παραμένουν άγνωστα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης «On Tourism After the COVID-19 Pandemic» που διοργάνωσαν οι Ένωση τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας ATOR και Ένωση Εθνικών Τουριστικών Γραφείων και Αντιπροσώπων ANTOR, εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και άλλων χωρών ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με το χρόνο ανοίγματος των κέντρων βίζα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Τα σύνορα είναι κλειστά μέχρι νεοτέρας», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της Γαλλικής Πρεσβείας στη Ρωσία.

«Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και άνοιγμα των συνόρων της εθνικής μας επικράτειας», δήλωσε το Γενικό Προξενείο της Ισπανίας στη Μόσχα.

Από τις 18 Μαΐου, το Προξενικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ουγγαρίας επανεκκίνησε εν μέρει τις δραστηριότητές του σε ορισμένους τομείς, ωστόσο, η αποδοχή αιτήσεων βίζας Σένγκεν δεν είναι ανοιχτή σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με τους Ούγγρους διπλωμάτες, η διαδικασία θα συνεχιστεί όταν οι ημερομηνίες για το άνοιγμα των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι ημερομηνίες επιστροφής των διεθνών πτήσεων θα είναι σαφείς. Μόλις αρχίσει η κατανόηση για το ζήτημα «σύνορα», «η Ουγγαρία θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών» που θα συνεχίσει να εκδίδει βίζα σε Ρώσους.

Ιταλία

Στον ιστότοπο της εταιρείας VMS, η οποία είναι η ιταλική εταιρεία θεώρησης βίζα στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι πιο πρόσφατες πληροφορίες δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα εισόδου για τις επόμενες δύο εβδομάδες». Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση της VMS από την αρχή των περιορισμών παραμένει σε ισχύ ότι «όλα τα γραφεία του Κέντρου Εφαρμογών VMS Italy Visa θα κλείσουν εντελώς από τις 30 Μαρτίου έως ότου υπάρξει περαιτέρω ειδοποίηση, δεν θα γίνονται δεκτά και δεν λαμβάνονται έγγραφα, δεν θα υποβάλλονται σε επεξεργασία εισερχόμενες κλήσεις και αιτήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.»

Το Γενικό Προξενείο της Ιταλίας στη Μόσχα είπε στην ATOR Vestnik ότι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία ανανέωσης της αποδοχής εγγράφων για βίζα στο προξενείο και στα κέντρα θεωρήσεων. «Δεν υπάρχουν ακόμη τέτοιες πληροφορίες. Ακολουθήστε τις ειδήσεις στον ιστότοπο του Προξενείου», είπε η διπλωματική αποστολή.

15 Ιουνίου η κρίσιμη ημερομηνία

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, πληροφορίες σχετικά με το χρόνο ανανέωσης των αιτήσεων βίζας θα δοθούν στα μέσα Ιουνίου.

Πιθανώς από τις 15 Ιουνίου, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. Για παράδειγμα, η Κροατία και η Γερμανία έχουν τέτοιες προθέσεις.

Η Γερμανική Πρεσβεία στη Μόσχα είπε ότι «λόγω του γεγονότος ότι η απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία παρατάθηκε έως τις 15 Ιουνίου , η έκδοση θεωρήσεων στην πρεσβεία και τα προξενεία μετατέθηκε επίσης  για τις 15 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης στην απόκτηση βίζα Σένγκεν. Το 2019, εκδόθηκαν 4.054.685 βίζες Σένγκεν σε Ρώσους. Στη Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχουν προξενεία ευρωπαϊκών χωρών που εκδίδουν τα περισσότερα «περάσματα στην Ευρώπη». Αυτά είναι τα προξενεία της Ελλάδας, Φινλανδίας (Αγία Πετρούπολη), καθώς και η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία (όλα στη Μόσχα).

Πηγή: tourismtoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου