ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4ος Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge – Τελετή Βράβευσης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
World Food Gift Challenge

Το 3ο βραβείο απο­νε­μή­θηκε στο προϊόν από το Ν. Αιγαίο Melekouni P.G.I. (Filema Rodion)

Επί­τι­μος Πρέσβης Γαστρο­νο­μίας του Διε­θνούς Δικτύου IGCAT ανα­κη­ρύ­χθηκε ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζη­μάρ­κος

Με οικο­δε­σπότη το Νότιο Αιγαίο – Ευρω­παϊκή Περι­φέ­ρεια Γαστρο­νο­μίας 2019, στο νησί της Κω, ο 4ος Διεθνής Δια­γω­νι­σμός World Food Gift Challenge βρά­βευσε τα καλύ­τερα δώρα τρο­φί­μων και δώρα χει­ρο­τε­χνίας για το 2023, επι­λεγ­μένα από μια διεθνή κριτική επι­τροπή ειδικών.

Ο δια­γω­νι­σμός, που στόχο έχει την ανά­δειξη της τοπικής γαστρο­νο­μίας και της πολι­τι­στι­κής ποι­κι­λο­μορ­φίας, συγκέ­ντρωσε φέτος 29 από τα πιο σημα­ντικά δώρα γαστρο­νο­μίας από οκτώ βρα­βευ­μέ­νες Παγκό­σμιες/Ευρω­παϊ­κές Περι­φέ­ρειες Γαστρο­νο­μίας, όπως: Κατα­λο­νία (βραβείο 2016), Νότιο Αιγαίο (βραβείο 2019), Σλο­βε­νία (βραβείο 2021), Μινόρκα (βραβείο 2022), Trondheim-Trøndelag (βραβείο 2022), Hauts-de-France (βραβείο 2023), Saimaa Φιν­λαν­δίας βραβείο 2024) και Aseer, Σαου­δική Αραβία (βραβείο 2024).

Η τελετή απο­νο­μής πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στο Κτήμα Ακράνι, στις 27 Απρι­λίου, αφού είχε προη­γη­θεί μια έντονη δια­δι­κα­σία αξιο­λό­γη­σης για τον εντο­πι­σμό υπο­δειγ­μα­τι­κών, μονα­δι­κών γαστρο­νο­μι­κών δώρων, σύμφωνα με μια σειρά κρι­τη­ρίων όπως η γεύση, η ελκυ­στι­κό­τητα, η βιω­σι­μό­τητα, η σύνδεση με την περιοχή από την οποία προ­έρ­χο­νται, η αφήγηση, η δημιουρ­γι­κό­τητα και η και­νο­το­μία.

Το Μελε­κούνι ΠΓΕ από το Filema Rodion, υπο­ψή­φιο προϊόν από το Νότιο Αιγαίο, κέρδισε το 3ο βραβείο

Αφού ανα­γνώ­ρισε την εξαι­ρε­τική ποιό­τητα όλων των προ­ϊ­ό­ντων που δια­γω­νί­στη­καν, η κριτική επι­τροπή επέλεξε τους τρεις νικητές:

Το 1ο βραβείο έλαβε το προϊόν Illa de Mel (Νησί του μελιού) από τη Μινόρκα-Ευρωπαϊκή Περι­φέ­ρεια Γαστρο­νο­μίας βρα­βευ­μένη το 2022, που παρέ­δωσε ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζη­μάρ­κος.

 

Το 2ο βραβείο απέ­νειμε στο προϊόν Nokiakka Jams by Nokiakka από τη Saimaa-Ευρωπαϊκή Περι­φέ­ρεια Γαστρο­νο­μίας βρα­βευ­μένη το 2024 ο Δήμαρ­χος Κω, Θεο­δό­σης Νικη­τα­ράς.

 

Το 3ο βραβείο κέρδισε το Μελε­κούνι ΠΓΕ από το Filema Rodion και το Νότιο Αιγαίο, Ευρω­παϊκή Περι­φέ­ρεια Γαστρο­νο­μίας βρα­βευ­μένη το 2019, το οποίο απέ­νειμε η Πρέσβης της Κου­ζί­νας του Αιγαίου Σεφ, Αργυρώ Μπαρ­μπα­ρί­γου.

 

Η διεθνής κριτική επι­τροπή περι­λάμ­βανε τα μέλη:

 

Wendy Barrie, εμπει­ρο­γνώ­μο­νας της IGCAT και Διευ­θύ­ντρια του Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail από τη Σκωτία.

 

Δημή­τρης Κουλ­λιάς, executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχι­μα­γεί­ρων Δωδε­κα­νή­σου και Κυκλά­δων, από το Νότιο Αιγαίο.

 

Kirsi Vartia , ειδικός στον του­ρι­σμό στον Συμ­βου­λευ­τικό Οργα­νι­σμό Γυναι­κών Υπαί­θρου της Ανα­το­λι­κής Φιν­λαν­δίας / ProAgria, από το Kuopio της Φιν­λαν­δίας.

 

Francesco Grech, συγ­γρα­φέας, συν­θέ­της και πολι­τι­στι­κός διευ­θυ­ντής στο Περι­φε­ρειακό Συμ­βού­λιο του Gozo Μάλτας, υπο­ψή­φια Ευρω­παϊκή Περι­φέ­ρεια Γαστρο­νο­μίας για το 2026.

 

Paula Frade , ερευ­νή­τρια στο Ινστι­τούτο Σπουδών Παρα­δο­σια­κής Λογο­τε­χνίας, Κλη­ρο­νο­μιάς, Τεχνών και Πολι­τι­σμών (IELT), Νέο Πανε­πι­στή­μιο της Λισα­βό­νας. Πρό­ε­δρος και ιδρυτής του Oliveira do Hospital Center of Culture and Tradition (OH-Culture) και εμπει­ρο­γνώ­μο­νας της IGCAT στην Κοΐμπρα της Πορ­το­γα­λίας.

 

Andrea Iurato, ζαχα­ρο­πλά­στης, Master Chocolatier και ιδιο­κτή­της ζαχα­ρο­πλα­στείου και εργα­στη­ρίου στη Modica, από τη Σικελία, υπο­ψή­φια Ευρω­παϊκή Περι­φέ­ρεια Γαστρο­νο­μίας για το 2025.

 

Εκ μέρους της κρι­τι­κής επι­τρο­πής, η Wendy Barrie υπο­στή­ριξε ότι: «Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να βρί­σκο­μαι στην Κω και να έχω την ευκαι­ρία να αξιο­λογώ προ­ϊ­ό­ντα με τόσο εξαι­ρε­τική ποιό­τητα. Μας έχουν πάρει την καρδιά! Ανα­γνω­ρί­σαμε για άλλη μια φορά τη σημασία της αφή­γη­σης και εντυ­πω­σια­στή­καμε από τα πολύ υψηλά πρότυπα όλων των δώρων που παρου­σιά­στη­καν».

 

Την τελετή απο­νο­μής των βρα­βείων του World Food Gift Challenge 2023 συντό­νισε η Πρό­ε­δρος της IGCAT, Dr. Diane Dodd και η Βάσια Παπαη­λία, υπεύ­θυνη Επι­κοι­νω­νίας στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, παρου­σία του Περι­φε­ρειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζη­μάρ­κου, του Δημάρ­χου Κω, Θεοδόση Νικη­ταρά και παρα­γω­γών και εκπρο­σώ­πων των τοπικών αρχών, και φορέων του νησιού.

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου Επί­τι­μος Πρέσβης Γαστρο­νο­μίας

Μία έκπληξη περί­μενε τον Περι­φε­ρειάρχη κ. Χατζη­μάρκο, όταν η Πρό­ε­δρος του Διε­θνούς Δικτύου Γαστρο­νο­μίας IGCAT, Dr. Diane Dodd, του απέ­νειμε τιμη­τική πλακέτα ανα­κη­ρύσ­σο­ντάς τον επι­σή­μως επίτιμο Πρέσβη Γαστρο­νο­μίας, ανα­φέ­ρο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά:

«Το δίκτυο μας με περισ­σό­τε­ρους από 100 ειδι­κούς δια­σκορ­πι­σμέ­νους σε όλη την υφήλιο μοι­ρα­ζό­μα­στε όλοι την ευγνω­μο­σύνη μας που μας δείξατε τι σημαί­νει ανθε­κτι­κό­τητα, τι σημαί­νει κου­ρά­γιο και για την εξαι­ρε­τική προ­σπά­θεια να προ­ω­θή­σετε και να προ­στα­τέ­ψετε τη γαστρο­νο­μική και πολι­τι­στική κλη­ρο­νο­μία του Νοτίου Αιγαίου».

«Τίποτα δεν μπορεί να επι­τευ­χθεί από έναν και πρέπει πάντα να είσαι μέλος μιας ομάδας για να πας μακριά. Ευχα­ρι­στώ όλους τους εμπλε­κό­με­νους φορείς στο Νότιο Αιγαίο, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν δυνατό. Η Ευρω­παϊκή Περι­φέ­ρεια Γαστρο­νο­μίας είναι μια από τις καλύ­τε­ρες, πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κές και πιο έξυπνες επεν­δύ­σεις που μπορεί να κάνει μια περιοχή, προ­κει­μέ­νου να δια­τη­ρή­σει το παρελ­θόν, να υπη­ρε­τή­σει το παρόν και να δημιουρ­γή­σει το μέλλον» ισχυ­ρί­στηκε από την πλευρά του ο Περι­φε­ρειάρ­χης, Γιώργος Χατζη­μάρ­κος.

 

Μετά την τελετή, ο Πρό­ε­δρος του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου του Gozo από τη Μάλτα, Δρ. Samuel Azzopardi, υπέ­γραψε συμ­φω­νία πρω­το­κόλ­λου με την Πρόεδρο της IGCAT, για να επι­ση­μο­ποι­ή­σει την υπο­ψη­φιό­τητα του Gozo για τον τίτλο της Ευρω­παϊ­κής Περι­φέ­ρειας Γαστρο­νο­μίας 2026.

 

Οι τοπικοί παρα­γω­γοί στο επί­κε­ντρο

Με αφορμή τον διεθνή Δια­γω­νι­σμό Δώρων Γαστρο­νο­μίας World Food Gift Challenge 2023, παρα­γω­γοί και εκπρό­σω­ποι από τις γαστρο­νο­μι­κές περι­φέ­ρειες συμ­με­τεί­χαν σε ένα τρι­ή­μερο πρό­γραμμα (26-28 Απρι­λίου), όπου είχαν την ευκαι­ρία να παρου­σιά­σουν τα προ­ϊ­ό­ντα τους σε διεθνές κοινό, να ανα­κα­λύ­ψουν βέλ­τι­στες πρα­κτι­κές της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως τα έργα «Οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύ­τερα» και οι «Κηπου­ροί του Αιγαίου» καθώς και την ετικέτα Aegean Cuisine, που παρου­σί­α­σαν αντί­στοιχα η Πρέ­σβειρα της κου­ζί­νας του Αιγαίου Σεφ Αργυρώ Μπαρ­μπα­ρί­γου και τα Επι­με­λη­τή­ρια Δωδε­κα­νή­σου και Κυκλά­δων, να επι­σκε­φθούν παρα­γω­γι­κές μονάδες και παρα­γω­γούς της Κω, καθώς και να ανταλ­λά­ξουν γνώσεις και ιδέες για το πώς να προ­ω­θή­σουν καλύ­τερα τη δουλειά τους.

Ο Διεθνής Δια­γω­νι­σμός Δώρων Γαστρο­νο­μίας 4th World Food Gift Challenge 2023 διορ­γα­νώ­θηκε από την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνερ­γα­σία με το Διεθνές Δίκτυο Γαστρο­νο­μίας IGCAT και με την υπο­στή­ριξη των Εμπο­ρι­κών Επι­με­λη­τη­ρίων Δωδε­κα­νή­σου και Κυκλά­δων και του Δήμου Κω και του ΔΟΠΑΒΣ. Χορηγοί της διορ­γά­νω­σης ήταν το Ktima Akrani και το Workadu.

Σχετικά με το World Food Gift Challenge |

Το World Food Gift Challenge του IGCAT συμ­βάλ­λει στην προ­στα­σία και την προ­ώ­θηση των τοπικών τρο­φί­μων και της πολι­τι­στι­κής ποι­κι­λο­μορ­φίας, εμπνέ­ο­ντας τοπική υπε­ρη­φά­νεια στις τοπικές παρα­δό­σεις και ανα­γνω­ρί­ζο­ντας προ­ϊ­ό­ντα υψηλής ποιό­τη­τας από τοπι­κούς γαστρο­νο­μι­κούς πολι­τι­σμούς.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.