ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SOS από τα νοσοκομεία: Πώς το κράτος τα επιβάρυνε με 400 εκατ. ευρώ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
νοσοκομείο

Σε μια οι­κο­νο­μι­κή… βόμβα, του­λά­χι­στον 400 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, εξε­λίσ­σε­ται για τα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία η υγειο­νο­μι­κή κά­λυ­ψη των ανα­σφά­λι­στων. Η πιο προ­ω­θη­μέ­νη επι­κοι­νω­νια­κά ρύθ­μι­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στον τομέα της Υγεί­ας, η δω­ρε­άν κά­λυ­ψη των 2,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανα­σφά­λι­στων, την οποία «δια­φη­μί­ζουν» τόσο η πο­λι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας όσο και ο Αλέ­ξης Τσί­πρας, απο­τε­λεί μεν μια απα­ραί­τη­τη και σωστή κί­νη­ση, ωστό­σο η κυ­βέρ­νη­ση δεν έδωσε τα εχέγ­γυα της εφαρ­μο­γής της. Ασκεί δη­λα­δή, για ακόμη μια φορά, κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή στις πλά­τες άλλων και χωρίς να δώσει… ένα ευρώ.

Ή μάλ­λον, από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό έχει προ­βλε­φθεί για την κά­λυ­ψη των οι­κο­νο­μι­κά αδύ­να­των το 2017 μόλις… ένα εκα­τομ­μύ­ριο ευρώ για όλα τα νο­σο­κο­μεία πα­νελ­λα­δι­κά, όσο δη­λα­δή χρειά­ζε­ται ο Ευαγ­γε­λι­σμός για… τρεις μήνες κά­λυ­ψης ανα­σφά­λι­στων. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι πα­νελ­λα­δι­κά απαι­τού­νται συ­νο­λι­κά … 400 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ! Βέ­βαια, οι ασκή­σεις επί χάρ­του του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας προ­βλέ­πουν με­γά­λο μέρος της δα­πά­νης να κα­λύ­ψει ο Εθνι­κός Ορ­γα­νι­σμός Πα­ρο­χής Υπη­ρε­σιών Υγεί­ας (ΕΟΠΥΥ), ο οποί­ος όμως είναι ελ­λειμ­μα­τι­κός και δεν έχει δώσει παρά ελά­χι­στα χρή­μα­τα στα νο­σο­κο­μεία.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Ενω­σης Ια­τρών Αθη­νών Πει­ραιά (ΕΙΝΑΠ), το 2016 νο­ση­λεύ­τη­καν 204.000 ανα­σφά­λι­στοι πο­λί­τες στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία, η νο­ση­λεία κα­θε­νός, σύμ­φω­να με τους επί­ση­μους υπο­λο­γι­σμούς, κο­στί­ζει σχε­δόν 2.000 ευρώ.

Εν­δει­κτι­κό είναι ότι μόνο το Γε­νι­κό Κρα­τι­κό «Γεν­νη­μα­τάς», ένα από τα με­γα­λύ­τε­ρα νο­σο­κο­μεία της Ατ­τι­κής, δα­πά­νη­σε 3,1 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ το 2016 για όλους τους ανα­σφά­λι­στους πο­λί­τες και πρό­σφυ­γες, ενώ έλαβε μόλις… 35.000 ευρώ. Τα στοι­χεία που δια­θέ­τει ο «Ελεύ­θε­ρος Τύπος» της Κυ­ρια­κής και για άλλα νο­σο­κο­μεία της χώρας δεί­χνουν με τον πλέον εμ­φα­τι­κό τρόπο την άμεση ανά­γκη να υπάρ­ξει μια σο­βα­ρή το­νω­τι­κή ένεση στα τα­μεία των νο­σο­κο­μεί­ων.

Γιατί τα νο­ση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα βρί­σκο­νται στο χεί­λος του γκρε­μού. Οπως λένε στον «Ε.Τ.» για­τροί και προ­σω­πι­κό, ανα­γκα­στι­κά η «τρύπα» που δη­μιουρ­γεί­ται οδη­γεί σε πε­ρι­κο­πές σε άλλες ανά­γκες, κυ­ρί­ως στην ποιό­τη­τα των υπη­ρε­σιών: Δεν συ­ντη­ρούν τον ια­τρο­τε­χνο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό και δεν αγο­ρά­ζουν βα­σι­κά υλικά, ακόμη και είδη κα­θη­με­ρι­νής χρή­σης, όπως σε­ντό­νια. Το απο­τέ­λε­σμα είναι από τις λει­τουρ­γι­κές δα­πά­νες τους τα νο­σο­κο­μεία να κα­λύ­πτουν και τους ανα­σφά­λι­στους. Μόνο που επει­δή και οι λει­τουρ­γι­κές δα­πά­νες είναι, επί­σης, «κου­τσου­ρε­μέ­νες», σε πολλά νο­σο­κο­μεία ανα­μέ­νουν να τους τε­λειώ­σουν τα λεφτά πολύ πριν από το κλεί­σι­μο του χρό­νου, και συ­γκε­κρι­μέ­να το φθι­νό­πω­ρο του 2017. Για­τρός με­γά­λου νο­σο­κο­μεί­ου λέει ότι λόγω του με­γά­λου ανοίγ­μα­τος της ψα­λί­δας με­τα­ξύ εξό­δων και εσό­δων, πολ­λές δα­πά­νες του 2016, όπως για πα­ρά­δειγ­μα κά­ποιες εφη­με­ρί­ες, με­τα­φέρ­θη­καν στο 2017, το οποίο έχει ακρι­βώς τον ίδιο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό με το 2016 (συ­νο­λι­κά 1,156 δισ. ευρώ).

Στο όλο «παι­χνί­δι» της χρη­μα­το­δό­τη­σης έχει ρόλο ο Εθνι­κός Ορ­γα­νι­σμός Πα­ρο­χής Υπη­ρε­σιών Υγεί­ας (ΕΟΠΥΥ) ο οποί­ος όμως, σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες, δεν δύ­να­ται να χρη­μα­το­δο­τή­σει τα νο­σο­κο­μεία. Ο νε­ο­σύ­στα­τος ΕΦΚΑ, στον οποίο με­τέ­πε­σε, είναι πλή­ρως ελ­λειμ­μα­τι­κός.

«Θέ­λου­με να κα­λύ­πτου­με τους ανα­σφά­λι­στους πο­λί­τες. Ετσι πρέ­πει. Ωστό­σο να μας δώ­σουν και χρή­μα­τα. Πώς θα κα­λυ­φθούν; Πώς θα μας δώσει χρή­μα­τα ο ΕΟΠΥΥ όταν ο ΕΦΚΑ είναι ελ­λειμ­μα­τι­κός κατά εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια;», ανα­ρω­τιέ­ται ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Ερ­γα­ζο­μέ­νων του Ευαγ­γε­λι­σμού και καρ­διο­λό­γος Ηλίας Σιώ­ρας.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕ­ΩΡ­ΓΑ­ΝΤΑ-Ελεύ­θε­ρος Τύπος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.