Τοπικές Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Αναστολή εργασιών στο Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου

Αναμένεται η έκδοση απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης που θα καθορίζει
αν και πώς θα λειτουργήσουν οι δικαστικές υπηρεσίες στη Ρόδο από την Τετάρτη

Αναστάτωση προκλήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου, γιατί μετά από εργαστηριακό έλεγχο, εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου δύο νέα κρούσματα του κορωνοϊού.
Θυμίζουμε, ότι είχε ήδη κλείσει προληπτικά και για πέντε ημέρες το Πταισματοδικείο της Ρόδου, γιατί συγγενικό πρόσωπο υπαλλήλου, είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό και είχε τεθεί σε καραντίνα.
Εχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ, έχει κινηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των δύο νέων κρουσμάτων, ενώ ελήφθη μέριμνα για την απολύμανση των χώρων του Δικαστικού Μεγάρου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου εξέδωσε την Κυριακή Πράξη για την αναστολή των εργασιών του Εφετείου Δωδεκανήσου για 48 ώρες, ενώ ακολούθησαν όμοιες για αναστολή υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου και από άλλες υπηρεσίες (Εισαγγελίες Εφετών, Πρωτοδικών, Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο κλπ).
Η Πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου γνωστοποίησε συγκεκριμένα ότι έχει προβεί με Πράξη, στην αναστολή λειτουργίας των εργασιών των υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου, επί 48 ώρες, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, ως προς τα 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 2 δικαστικούς υπαλλήλους και 1 δικαστικό λειτουργό.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου εξέδωσε με την σειρά του ανακοίνωση για να γνωστοποιήσει ότι έχει προγραμματιστεί απολύμανση στο Δικαστικό Μέγαρο την Δευτέρα (χθες) από τις 8.00 έως τις 10.00 (με ενέργειες της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
Ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα υποβληθεί αίτημα από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την άρση της λειτουργίας του Δικαστηρίου για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου ανέστειλε τη λειτουργία των εργασιών της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου ομοίως επί 48 ώρες. Δεν έλαβε χθες και δεν θα λάβει χώρα η εκδίκαση των προσδιορισμένων ποινικών υποθέσεων (της 1ης Μαρτίου 2021 του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου και της 2ας Μαρτίου 2021 του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δωδεκανήσου).
Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι επειδή εντός χρονικού διαστήματος δεκατεσσάρων (14) ημερών διαπιστώθηκαν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 και προς αποφυγή σοβαρότατου κινδύνου της δημόσιας υγείας λόγω της συστέγασης με το Πταισματοδικείο Ρόδου και της κινητικότητας των υπαλλήλων της μίας προς την άλλη υπηρεσία, λαμβανομένης υπόψη της αερογενούς διάδοσης του ιού covid-19 και των μεταλλαγμένων μορφών του αναστέλλει τη λειτουργία της.
Η λειτουργία της υπηρεσίας θα γίνεται με προσωπικό ασφαλείας και περιορίζεται στη διεκπεραίωση περιπτώσεων που έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα (ενδεικτικά: συνοδείες στο πλαίσιο αυτόφωρων εγκλημάτων, εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων ή ενταλμάτων σύλληψης, αποφυλακίσεις κρατουμένων, ζητήματα ακούσιας νοσηλείας).
Εγχειριζόμενες μηνύσεις εγκλήσεις μηνυτήριες αναφορές θα πρέπει να υποβάλλονται στην οικεία αστυνομική υπηρεσία, εκτός αμέσου κινδύνου παραγραφής κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Δεν θα γίνονται ακροάσεις κοινού, προκειμένου δε περί συστάσεων ειρηνικής επίλυσης διαφορών, οι πολίτες θα πρέπει να μεταβαίνουν απευθείας στο οικείο Α.Τ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου