Ειδήσεις

«Η παρακαταθήκη του Ζίγδη για Δημοκρατία & ανασυγκρότηση της οικονομίας, παραμένει και σήμερα επίκαιρη»

Με στόχο την κοινωνική και εδαφική συνοχή και ενωμένοι, οι Δωδεκανήσιοι, μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος για τα νησιά μας. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των τοποθετήσεων όλων των συμμετεχόντων στην ειδική εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, που φέτος ήταν αφιερωμένη στο Δωδεκανήσιο οικονομολόγο και πολιτικό Ιωάννη Ζίγδη και πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου, στην αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης, στην εισαγωγική ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία της συνεδρίασης, που μέσα από την ιστορική αναδρομή για την Ενσωμάτωση, τη ζωή και την κοινοβουλευτική προσφορά του Ιωάννη Ζίγδη στην μεταπολεμική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Χώρας, «δίνει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αναδειχθεί η εθνική σημασία, ο ρόλος και η αναπτυξιακή προοπτική της Δωδεκανήσου».

Στην έναρξη της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε βίντεο – αφιέρωμα στον Ιωάννη Ζίγδη από την εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του από το Δήμο Λινδίων το 2010. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης και Φίλιππος Πετσάλνικος,, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτιος Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο Γεώργιος Πισσάκας, ως εκπρόσωπος της οικογένειας Ζίγδη και ο Σταύρος Καράμπελας, πρόεδρος της ΕΔΗΚ.

Στην πρώτη ενότητα του κύριου μέρους της συνεδρίασης – «Ιστορική αναδρομή», ο οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και συγγραφέας Νίκος Κωνσταντινίδης, μίλησε για την «προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του Γιάννη Ζίγδη (1913-1997)». Στη δεύτερη ενότητα με θέμα: «Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου», κύριος ομιλητής ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, που ανέπτυξε τις «επενδυτικές δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον». Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της εισαγωγικής ομιλίας του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρη Γάκη:

«Με αφορμή τη φετινή εορταστική επέτειο της 7ης Μαρτίου, τώρα, που βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα, στη φάση που δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο αποκεντρωμένο και βιώσιμο Κράτος, μας δίνεται μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να προβάλλουμε μέσα από τη ζωή και την κοινοβουλευτική προσφορά του Ιωάννη Ζίγδη στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας μας, την εθνική σημασία, το ρόλο και τη μελλοντική προοπτική της Δωδεκανήσου. Να συζητήσουμε με αφορμή την ιστορική αυτή αναδρομή τα σύγχρονα προβλήματα, αλλά και τις προκλήσεις της περιφερειακής πολιτικής σήμερα, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος και να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και στη νησιωτική χώρα. Διαμορφώνοντας το δικό μας στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, αξιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην προοπτική της χώρας και επικεντρώνοντας σε πολιτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές που ενισχύουν την πραγματική κοινωνική και εδαφική συνοχή.

***

Η διαχρονική  προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Δωδεκανήσου

Κυρίες και κύριοι, θέλω να υπογραμμίσω ότι, τιμώντας σήμερα τον Ιωάννη Ζίγδη, τιμούμε στο πρόσωπό του και τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Δωδεκανήσου που διακρίθηκαν στην κεντρική «πολιτική σκηνή» κατά την κρίσιμη αναπτυξιακά και συνάμα συνταρακτική κοινωνικά εποχή των 10ετιών του 1950-1960, αμέσως μετά την Ενσωμάτωση. Θα αναφερθώ, χωρίς να θέλω να παραβλέψω το ρόλο κανενός από αυτούς που συνέβαλλαν στην πολιτική ιστορία της Δωδεκανήσου, ιδιαίτερα, στο Ροδίτη Στέλιο Κωτιάδη, βουλευτή και υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Κωτιάδης, δραστηριοποιήθηκε πολιτικά την ίδια περίοδο με τον Ζίγδη, στην αρχή ήταν μαζί, μετά εκφράστηκαν μέσα από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις. Συνέδεσαν όμως και οι δύο αυτές κυρίαρχες  μορφές της Δωδεκανήσου κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο το όνομά τους με την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας ο καθένας από τη δική του κοινωνικοπολιτική και τεχνοκρατική αντίληψη. Θα μας δοθεί πιστεύω η δυνατότητα να επανέλθουμε σε αυτή την υπέροχη και πολιτικά συγκλονιστική, αλλά και άκρως διδακτική, παράλληλη ιστορική πορεία των δύο από τους σημαντικότερους Δωδεκανήσιους πολιτικούς της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, που συνδέθηκαν με την ουσιαστική Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Καθιστώντας τις αλήθειες του παρελθόντος σύμμαχο απέναντι σε ένα δύσκολο μέλλον».

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Δημήτρης Γάκης τόνισε: «Σήμερα, κάναμε μια εκπληκτική διαδρομή στην πορεία της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας μέσα από τον βίο, την κοινοβουλευτική, επιστημονική και πολιτική προσφορά μιας σημαντικής και πολυσχιδούς προσωπικότητας της Δωδεκανήσου, τον Ιωάννη Ζίγδη. Με αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αναδείχθηκαν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία και σημαντικά διδάγματα για τα προβλήματα και τις αγωνίες του λαού μας καθώς επίσης και τα επιτεύγματα και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Δωδεκανήσου.

Αξίζει στους Δωδεκανήσιους να βλέπουμε το μέλλον με σιγουριά και ελπίδα και μόνο ενωμένοι μπορούμε να το κάνουμε αυτό πραγματικότητα.

Δεν μας ταιριάζει ούτε ο στόχος (σύγκλισης) «Ένα» ούτε ο στόχος «Δύο». Μας ταιριάζει ο Στόχος!»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου