Συνεντεύξεις

Σ. Χατζησάββας: «Μας απασχολεί η ανεργία των νέων και όλων των υπολοίπων»

«Κανένα Εργατικό Κέντρο και Σωματείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους εργαζόμενους. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δώσουμε αγώνα για να μαζικοποιηθούν τα Σωματεία και να έχουμε πιο δυνατή φωνή. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα έχουμε αποτελέσματα. Κανένας δεν μπορεί να πετύχει τίποτε μόνος του».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας και προσθέτει πως το 2014 οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα.

«Από μια ακούμε για πλεόνασμα και από την άλλη η στρόφιγγα κλείνει για τους μισθούς, τις συντάξεις και όλα τα υπόλοιπα. Έρχονται φορολογικά μέτρα και υπάρχει πλήρης αφαίμαξη των εισοδημάτων. Όλες οι έρευνες δείχνουν μείωση των εισοδημάτων από την υπερ-φορολόγηση. Αυτά όλα θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Σε ερώτηση για το πρόβλημα που ανέκυψε με τους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ, ο κ. Σάββας Χατζησάββας, δηλώνει:
«Εκτιμώ πως το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό. Έχω δει πως οι βουλευτές παίρνουν πρωτοβουλίες για να λυθεί νομοθετικά το θέμα και να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Θα πρέπει να δοθεί άμεσα πολιτική λύση στο πρόβλημα. Αν αναζητούν νομικές ερμηνείες για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από πολιτικές αποφάσεις θα είναι δύσκολο να βρουν άκρη».
Ο κ. Σάββας Χατζησάββας υπερασπίζεται και την τοπική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχει επικριθεί πολύ από το ΠΑΜΕ.

Η συνέντευξη του κ. Σάββα Χατζησάββα, αναλυτικά:
• Έχει δημιουργηθεί θέμα με τους 57 εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ. ΠΏς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε ομηρία. Έχουν το δικαίωμα να δουλεύσουν στην επιχείρηση. Δεν κάνουν χάρη σε κανένα και δεν τους χρωστά κανείς. Κατέλαβαν νόμιμα τις θέσεις στους στην ΔΕΥΑΙ με ό,τι προβλέπονταν την εποχή εκείνη. Δεν μπορεί με σημερινά δεδομένα να κρίνουν αποφάσεις που ελήφθησαν πριν από τρία και τέσσερα χρόνια όταν το πλαίσιο ήταν τελείως διαφορετικό. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. Είμαι σε συνεργασία καθημερινά με το Σωματείο Εργαζόμενων της ΔΕΥΑΡ και θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε και να λήξει η αγωνία και η ομηρία των εργαζόμενων.

• Μπορούν να σωθούν οι εργαζόμενοι; Έχετε γνώση των γνωμοδοτήσεων των νομικών;
Εκτιμώ πως το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό. Θα πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί ριζικά το θέμα γιατί όταν μπλέκουμε σε νομικές διαδικασίες οι ερμηνείες που δίνονται είναι διαφορετικές. Έχω δει πως οι βουλευτές παίρνουν πρωτοβουλίες για να λυθεί νομοθετικά το θέμα και να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Θα πρέπει να δοθεί άμεσα πολιτική λύση στο πρόβλημα. Αν αναζητούν νομικές ερμηνείες για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από πολιτικές αποφάσεις θα είναι δύσκολο να βρουν άκρη.

• Βλέπουμε πως και οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ έχουν πρόβλημα γιατί προσέφεραν εργασία και δεν πληρώθηκαν.
Είναι αμαρτία από αστοχίες της διοίκησης να υπάρχουν άνθρωποι απλήρωτοι τη στιγμή που έδωσαν μάχη για να έχουν έστω ένα εισόδημα για δύο μήνες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για κανένα τοπικό παράγοντα το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι αυτοί οι άνθρωποι. Άμεσα θα πρέπει να δοθεί λύση. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να εκλιπαρούν ώστε να πληρωθούν για δύο μήνες δουλειάς. Το πρόβλημα θα έπρεπε να είχε λυθεί χθες και να μην το συζητάμε καν τώρα.

• Έρχονται πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους το έτος 2014 γιατί ακούμε πως η χώρα έχει σημαντικό πλεόνασμα;
Κοιτάξτε από μια ακούμε για πλεόνασμα και από την άλλη η στρόφιγγα κλείνει για τους μισθούς, τις συντάξεις και όλα τα υπόλοιπα. Έρχονται φορολογικά μέτρα και υπάρχει πλήρης αφαίμαξη των εισοδημάτων. Όλες οι έρευνες δείχνουν μείωση των εισοδημάτων από την υπερ-φορολόγηση. Αυτά όλα θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους.

• Είστε ικανοποιημένος από τη δράση του Εργατικού Κέντρου το έτος που πέρασε;
Αναλυτική παρουσίαση των δράσεών μας θα κάνουμε στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Φεβρουάριο. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη δράση του ΕΚΡ με την έννοια πως ήμασταν παρόντες σε όλα τα γεγονότα που αφορούσαν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Δεν ξεχωρίσαμε κανένα. Από την άλλη πλευρά ήμασταν παρόντες σε όλα τα κοινωνικά δρώμενα και είχαμε συνεργασίες με όλους τους επιστημονικούς φορείς τα Επιμελητήρια, τον Φαρμακευτικό και Ιατρικό Σύλλογο. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας καλύψαμε όλα τα θέματα που μπορούσαν να απασχολήσουν το ΕΚΡ. Πολλές φορές κάναμε υπέρβαση των δικών μας ορίων και ασχοληθήκαμε και με τα γενικότερα θέματα της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι θα κρίνουν τη δράση μας. Επιτελέσαμε το χρέος μας και θα κριθούμε στη γενική συνέλευση. Ελπίζω η κρίση των αντιπροσώπων να είναι θετική για μας.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το έτος 2014 και σε ποιους τομείς θα δώσετε ιδιαίτερη έμφαση;
Μας απασχολεί πολύ η υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του κινήματος σε όλη τη χώρα. Είναι τεράστιο ζήτημα οι απολύσεις που γίνονται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Μας απασχολεί η ανεργία των νέων και όλων των υπολοίπων. Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν όπως τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ διαλύεται και υπάρχει πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Μέσα από τη διάλυση της δημόσιας υγείας θα υπάρχουν τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους.

• Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης;
Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες. Συμμετείχαμε στις συσκέψεις που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Αναζητούμε τρόπους αντίδρασης από κοινού με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και τους γιατρούς. Θα καλέσουμε τα σωματεία σε εγρήγορση. Αν δεν κινηθούμε δυναμικά το κεντρικό κράτος δεν θα πιεστεί για να δώσει λύσεις στο πρόβλημα.

• Είχαμε θετική έκβαση των προσπαθειών για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Πόσο σημαντική είναι η υπογραφή της σύμβασης και γιατί έχετε δεχθεί τόσο σκληρή κριτική;
Η υπογραφή της σύμβασης από μόνη της είναι ένα πολύ θετικό και σημαντικό γεγονός. Γνωρίζετε πως αν δεν προχωρούσαμε σε αυτό το βήμα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα ήταν αναγκασμένοι να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις χωρίς πολλές διαπραγματεύσεις. Θα συστήνονταν ενώσεις προσώπων και θα υπογράφονταν επιχειρησιακές συμβάσεις γεγονός που θα σήμαινε το τέλος του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι μια σύμβαση αξιοπρεπής που εξασφαλίζει τα ελάχιστα δικαιώματα, θεσμικά ζητήματα, το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα, τα επιδόματα, τις προϋπηρεσίες και τις επαναπροσλήψεις. Είναι στη θετική κατεύθυνση και το οικονομικό σκέλος της σύμβασης παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των αυξήσεων είναι μικρά.

• Τότε γιατί ασκεί τόσο σκληρή κριτική το ΠΑΜΕ;
Ανθρωποι που δεν έχουν υπογράψει ποτέ σύμβαση δεν μπορούν να κρίνουν εκείνους που παίρνουν την ευθύνη για να εκπροσωπήσουν το σύνολο του κλάδου. Η σύμβασή μας έχει 13 άρθρα. Προβλέπεται ακόμη πως ισχύουν όλες οι προηγούμενες συμβάσεις και οι θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Αυτό το κείμενο λοιπόν κριτικάρεται για το θέμα του υπολογισμού της προϋπηρεσίας και το ζήτημα του σπαστού ωραρίου για τους σερβιτόρους. Εμείς λέμε πως απαγορεύεται αυτό για τους ανθρώπους που εργάζονται μόνο τέσσερις ώρες. Σε ό,τι αφορά την προϋπηρεσία γνωρίζετε πως με νόμο έχουν αλλάξει τα πράγματα. Υπήρξαν και αποφάσεις δικαστηρίων για αυτό. Εμείς θέσαμε το θέμα στη σύμβαση για να μην χαθούν κάποια πράγματα.

• Θα γίνει νέα κίνηση για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας;
Ρυθμίσαμε το θέμα του επιδόματος ανεργίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα συνεχίσουμε για να επανέλθει στα παλαιά του επίπεδα. Επίσης στηρίξαμε την πρωτοβουλία του Σωματείου Αμειβομένων Οδηγών Ταξί που δυστυχώς δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως εργαζόμενοι εποχιακά. Τους στηρίζουμε για να ενταχθούν στην προσωρινή κατάσταση και να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους εργαζόμενους;
Κανένα Εργατικό Κέντρο και Σωματείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους εργαζόμενους. Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να δώσουμε αγώνα για να μαζικοποιηθούν τα σωματεία και να έχουμε πιο δυνατή φωνή. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα έχουμε αποτελέσματα. Κανένας δεν μπορεί να πετύχει τίποτε μόνος του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου