Τοπικές Ειδήσεις

“Τέλος 2009 η Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας.Εως τέλος 2019 σκροβάτησε στο χείλος της πτώχευσης”

του Κοσμά Σφυρίου

Εύχομαι, η νέα δεκαετία να είναι ε ι ρ η ν ι κ ή ( ! ) και δ η μ ι ο υ ρ γ ι κ ή ( ! ).

Από τον Μάρτη του 2004, έως τον Οκτώβρη του 2009, κυβέρνησε η Ν.Δ, με τον Κ. Καραμανλή πρωθυπουργό και με τον Προκόπη Παυλόπουλο υπουργό Διοίκησης.

Στα τέλη του 2009 η Ελλάδα είχε φθάσει στο χείλος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ! ! !

Το δημόσιο χρέος από 94,5% του Α.Ε.Π αρχές 2004, είχε εκτιναχθεί 129,7% τέλη 2009.

Το έλλειμμα από 3,5% του Α.Ε.Π αρχές 2004, είχε αναρριχηθεί 15,4% τέλη του 2009 & η ανάπτυξη της χώρας, κατά 4.5%, αρχές 2004, είχε μετατραπεί σε ύφεση κατά την τριετία 2007, 2008 και 2009.

(Τα θυμίζω αυτά, γιατί αυτές τις μέρες διάβασα αρθρογράφους, να διεκτραγωδούν την δεκαετία που πέρασε, αρχίζοντας – σκόπιμα – από το 2010 και όχι από το 2009.

Τα γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα, την δεκαετία που πέρασε, αρχίζουν από τα τέλη του 2009, έως τα τέλη του 2019).

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός που εκλέχθηκε (όταν ο Κώστας Καραμανλής του παρέδιδε τη δημοσιονομική «βόμβα» στα χέρια του) έκανε το μεγάλο πολιτικό λάθος, να μην επιδιώξει (μόλις άλλαξε πρόεδρο η ΝΔ) τον σχηματισμό – εκτάκτως – διακομματικής «κυβέρνησης εθνικής ανάγκης», για αποσόβηση της επερχόμενης ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, μια και η κατάσταση που αντιμετώπιζε η χώρα μας ήταν έκτακτη !

Πήγε μόνος του στο Καστελόριζο (στις 23 Απρίλη 2010), ανακοίνωσε την δανειοδότηση από χώρες της Ε.Ε και από το Δ.Ν.Τ, με τους δισβάστακτους όρους και τα μέτρα του 1ου μνημονίου. Έτσι έπεσε στις πλάτες του και στις «πλάτες» του ΠΑ.ΣΟ.Κ όλο το ανάθεμα ( ! ) των ελλήνων και των ελληνίδων.

Η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία αποσοβήθηκε τότε, αλλά εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟ.Κ 2 εκατομ ( ! ! ! ) πολίτες – ψηφοφόροι κατά τις εκλογές του Μαϊου 2012.

Η ΝΔ με το νέο πρόεδρο της Αντώνη Σαμαρά, «σήκωνε το αντιμνημονιακό λάβαρο» διέγραφε τη Ντόρα Μπακογιάννη – επειδή ψήφισε το 1ο μνημόνιο – και ψηφοθηρούσε με δημαγωγικό, δήθεν άλλο μείγμα πολιτικής, στο Ζάππειο 1 και στο Ζάππειο 2. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, με αντιμνημονιακό κρεσέντο και με ανέφικτες δημαγωγικές υποσχέσεις, εκμεταλλεύετο την αγανάκτηση αυτών των δυσαρεστημένων πολιτών, συνυπήρχε με την Χρυσή Αυγή στις «πλατείες των αγανακτισμένων» και ψηφοθηρούσε στο έπακρο. Έτσι μετά τις διπλές εκλογές του 2012 (στις οποίες ο Α. Σαμαράς οδήγησε την χώρα – φέρνοντας την πάλι στο χείλος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας), ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκλέχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, με 26,89 %, έναντι 29,66 % της Ν.Δ.

Στα επόμενα επτάμισυ ( 7,5 ) χρόνια οι δύο αντιμνημονιακοί πρωταγωνιστές, ο ένας μετά τον άλλο, έκαναν «στροφή 180 μοιρών» και εφάρμοσαν το 2ο & το 3ο μνημόνιο !

Η Ν.Δ έκανε την «στροφή» μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 – κυβέρνηση πλέον – και άφησε ελεύθερο όλο το «αντιμνημονιακό πεδίο» (δόξης λαμπρόν …) στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ο οποίος κορύφωνε τις ψευδείς, δημαγωγικές υποσχέσεις του και εδεσμεύετο :

  • για παροχές, που «χαϊδευαν τ’ αυτιά» των ελλήνων και των ελληνίδων,
  • για «σχίσιμο» του 2ου μνημονίου και κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων,
  • για μονομερή διαγραφή του δημοσίου χρέους, προς τους ξένους δανειστές κ.λ.π.

Έτσι κέρδισε τις πρόωρες εκλογές Ιανουαρίου 2015 και ως κυβέρνηση, πολιτεύτηκε το πρώτο 6μηνο έτσι, που αντί εξόδου της Ελλάδας από τη δανειακή σύμβαση το 2015, τον Ιούλιο 2015, έφερε πάλι την χώρα στο χείλος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ! ! !

Τότε, ανέτρεψε το αποτέλεσμα του «δημοψηφίσματος των 7 ημερών» της 5ης Ιουλίου – έκανε ΝΑΙ το αποτέλεσμα του «δημοψηφίσματος» 61,31 % ΟΧΙ – πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη κωλοτούμπα, που έχει γίνει ποτέ διεθνώς (και η “k o l o t o u b a “ έγινε διεθνής όρος). Συμφώνησε και υπέγραψε το αχρείαστο – ως τα τέλη του 2014 – δικό του, σκληρότερο 3ο μνημόνιο, για να δανειστεί επί πλέον 86 δισεκατομ. ευρώ.

Με την πάροδο των χρόνων και την εφαρμογή των δισβάστακτων φορολογικών και άλλων οικονομικών μέτρων, ο κ. Τσίπρας εξελίσσετε στον μεγαλύτερο «χορηγό» της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Χορηγός αυτών που χαρακτήριζε ως «μερκελιστές», αφού ο ίδιος έγινε ο πιο πειθήνιος στην κα Μέρκελ έλληνας πρωθυπουργός.

Όμως, κατάλαβε αυτό, που αρνείτο να καταλάβει το πρώτο 6μηνο του 2015: πως για να «πλασάρεις» στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό, ότι τάχα απαλλάχθηκε από μνημόνια (έστω κι αν ισχύουν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι), πρέπει να φθάσεις στην λήξη της δανειακής σύμβασης. Και το «πλάσαρε» στην Ιθάκη, όταν έληξε η δική του τριετής (2015 – 2018) δανειακή σύμβαση, στις 20 Αυγούστου 2018.

Όμως ήταν πλέον αργά, για να επαναφέρει όλους όσους είχε δυσαρεστήσει κατά τα 4,5 χρόνια της δικής του – της μακροβιώτερης – μνημονιακής διακυβέρνησης. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α του Ιανουαρίου 2015, 464.798 δεν τον ψήφισαν τον Ιούλιο του 2019, παρ’ όλο που «έπιασε» σε πολλές χιλιάδες αντιδεξιούς πολίτες η προτροπή : «ψηφίστε ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για να μην επανέλθει η Δεξιά».

Βλέπετε, «έπιασε» πολύ περισσότερο η αντίθετη προτροπή : «ψηφίστε Ν.Δ, για να φύγει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για να φύγει ο Τσίπρας». Και τη Ν.Δ την ψήφισαν 532.732 πολίτες – ψηφοφόροι περισσότεροι από τον Ιανουάριο του 2015.

Έτσι παλινορθώθηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ – και μάλιστα αυτοδύναμη, κλείνοντας έναν επικίνδυνο 7ετή κύκλο τεσσάρων πρόωρων εκλογών (δύο το ‘12 & δύο το ‘15) πολιτικής αστάθειας.

Δηλαδή, οι έλληνες και οι ελληνίδες επιβράβευσαν αυτούς που εκτροχίασαν τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας μέχρι τα τέλη του 2009 και τα κόμματα – Ν.Δ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α – που υπόσχοντο άλλες αντιμνημονιακές πολιτικές και έπρατταν ακριβώς τα αντίθετα !

Ενώ, αντιμετώπισαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως το εξιλαστήριο για την οικονομική κρίση. Άδικο !Είναι το μόνο κόμμα που «τιμώρησαν», όχι μόνο για τις δικές του ευθύνες τα 2,5 χρόνια που διαχειρίστηκε την κρίση, αλλά και για τις ευθύνες των άλλων, που επί 7,5 χρόνια επέβαλαν τα σκληρότερα φορολογικά και λοιπά οικονομικά μνημονιακά μέτρα…

Παρ’ όλ’ αυτά, το Κίνημα Αλλαγής, άντεξε στις αντίθετες προτροπές της ακραίας πόλωσης και τον Ιούλιο 2019 το ψήφισαν περισσότεροι, έστω και μόνο 15.501 πολίτες – ψηφοφόροι, απ’ όσους τον Ιανουάριο του 2015 ψήφισαν ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ μαζί.

Την ώρα μάλιστα που, από τα επτά κοινοβουλετικά κόμματα του Ιανουαρίου 2015, τα τέσσερα – οι Α.Ν.ΕΛ, το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων – έμειναν εκτός Βουλής και κυριολεκτικά κατέρρευσαν. Ενώ το Κίνημα Αλλαγής πήρε 8,2 %, ποσοστό που φυσικά εμένα δε με ικανοποιεί, αλλά ούτε τα μέλη, ούτε την ηγεσία του.

Κ ο σ μ ά ς  Σ φ υ ρ ί ο υ.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου