Με το… σταγονόμετρο διατίθενται πλέον τα αντιγριπικά εμβόλια και στη Ρόδο και δεκάδες συνταγογραφήσεις παραμένουν ανεκτέλεστες αφού οι ποσότητες που αποστέλλονται δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Την περασμένη Παρασκευή τα φαρμακεία της Ρόδου προμηθεύθηκαν μια μικρή ποσότητα εμβολίων, η οποία διατέθηκε σε συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίς ωστόσο να καλυφθούν οι ανάγκες ενώ, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, εντός των ημερών αναμένεται ακόμα μια παρτίδα που θα διατεθεί σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καθώς ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί όσοι θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα.
Παρά το γεγονός ότι φέτος τα εμβόλια είναι κατά 1.200.000 περισσότερα από πέρυσι, δεν έφτασαν για να καλύψουν τις ανάγκες καθώς λόγω της αναστάτωσης με τον κορωνοϊό, έσπευσαν για πρώτη φορά πολλοί συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο αυξάνοντας κατακόρυφα τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Φουτούλη, η έλλειψη εμβολίων που καταγράφεται σε όλη τη χώρα και ως εκ τούτου και στα Δωδεκάνησα, οφείλεται αφενός στους πολίτες που φέτος έσπευσαν να εμβολιαστούν χωρίς να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άρα να στερήσουν το εμβόλιο από άλλους που το έχουν πραγματικά ανάγκη και αφετέρου στον τρόπο που γίνεται η συνταγογράφηση από ορισμένους ιατρούς που δεν τήρησαν τις οδηγίες για τη σειρά προτεραιότητας.
«Από τη στιγμή που είναι αδύνατον να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός με το αντιγριπικό εμβόλιο θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, στους άνω των 60 ετών και σε όσους έχουν προβλήματα υγείας που για την προστασία τους έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο. Εφόσον λοιπόν είχαν αρχικά καλυφθεί αυτές οι ανάγκες, αν κι εφόσον περίσσευαν εμβόλια να διατεθούν και στους υγιείς συμπολίτες μας. Όμως, θα πρέπει να σας πω ότι έχουν φτάσει καταγγελίες και στοιχεία στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου τα οποία διερευνούμε και πολύ σύντομα θα έχουμε αποδείξεις αν ευσταθούν, ότι γιατροί δεν τήρησαν τις οδηγίες για την προτεραιότητα στις συνταγογραφήσεις των αντιγριπικών εμβολίων. Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν από ασθενείς τις οποίες διερευνούμε, γιατροί συνταγογραφούσαν εν αγνοία των ασφαλισμένων αντιγριπικά εμβόλια με τον ΑΜΚΑ τους για να τα διαθέσουν αλλού, γιατροί συνταγογραφούσαν εμβόλια αλλάζοντας την ηλικία του ασφαλισμένου για να φαίνεται μεγαλύτερος ωστόσο το σύστημα εντοπίζει αυτές τις αναντιστοιχίες, παιδίατροι συνταγογραφούσαν εμβόλια όχι μόνο στο παιδί αλλά σε όλα τα μέλη της οικογένειας χωρίς κανένα μέτρο και αντιλαμβάνεσθε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αρκετή για να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία του εμβολιασμού. Πρόκειται για καταγγελίες που διερευνούμε με βάση τα στοιχεία που μας έχουν προσκομίσει. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι το αλαλούμ αυτό προκλήθηκε από ανεύθυνες συμπεριφορές συγκεκριμένων ιατρών, η μειοψηφία μεν αλλά αρκετοί για να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτό σε συνδυασμό με πολίτες που άφησαν για την τελευταία στιγμή τον εμβολιασμό, δημιούργησαν αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με την ανεπάρκεια των εμβολίων καθυστερώντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης του εμβολιασμού», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Περαιτέρω ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου ανέφερε ότι όσες συνταγές έχουν προσκομιστεί στα Φαρμακεία, θα εκτελεστούν τηρώντας όμως προτεραιότητα σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη το αντιγριπικό εμβόλιο.
«Την Παρασκευή παραλάβαμε μια μικρή παρτίδα εμβολίων, δώσαμε προτεραιότητα σε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Η επόμενη παρτίδα εμβολίων θα διατεθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τηρώντας δηλαδή τα κριτήρια αξιολόγησης που δεν έγιναν σεβαστά από όλους και γι αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με την έλλειψη εμβολίων», λέει ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Η έλλειψη πάντως που καταγράφεται στην έλλειψη εμβολίων χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανής καθώς δεν έχει καταγραφεί άλλη φορά στα τελευταία χρόνια και αποδίδεται στην ανησυχία για την πανδημία του covid.
Να σημειωθεί ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που με απόφαση του υπουργείου Υγείας, για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης απαιτείται ιατρική συνταγή. Στόχος ήταν να εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια όποιος άλλος επιθυμεί.
Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει φέτος λόγω του φόβου για τον κορωνοϊό σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία, επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ