Συνεντεύξεις

Aννα Mισέλ Aσημακοπούλου: «Ανεμος αλλαγής πνέει στην Ελλάδα που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία»

«Η χώρα μας δεν αποτελεί πια το ‘προβληματικό μέλος’ της Ένωσης», δηλώνει σε συνέντευξή της στην «δ» η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ακόμη, μιλάει για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της χώρας μας και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, για τα μακεδονικά προϊόντα και τον διαχωρισμό των προϊόντων που παράγονται στη μακεδονίτικη γη μας, για το Συνέδριο της Ν.Δ. και για την 4η βιομηχανική επανάσταση.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Ασημακοπούλου, είστε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπάρχουν προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της χώρας μας και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων;
Είναι πλέον κοινή πεποίθηση στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γυρίζει σελίδα και πορεύεται με αυτοπεποίθηση ως μια εξωστρεφής χώρα, ανοιχτή στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Η χώρα μας χωρίς να αποτελεί πια το «προβληματικό μέλος» της Ένωσης συνάπτει ιδιαίτερα επωφελείς συμφωνίες, όπως η κοινή διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα. Από την πλευρά μου, αγωνίζομαι κάθε μέρα για την προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της Ελλάδας και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων. Την περασμένη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επεσήμανα την κατάφωρη αδικία που συντελείται ενάντια στην Ελληνική παραγωγή κομπόστας ροδάκινου, με την επιβολή των Αμερικανικών δασμών ύψους 25%. Παράλληλα, ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στήριξης των Ελλήνων παραγωγών αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και άμεσων έκτακτων ενισχύσεων. Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το νέο σήμα των προϊόντων της Μακεδονίας μας. Θα προχωρήσω σε σειρά θεσμικών συνατήσεων τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωκοινοβουλίου για να το προωθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Άνεμος αλλαγής πνέει στην Ελλάδα που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
• Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Μετά την αρνητική απάντηση της Ευρώπης, τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την προστασία των ελληνικών προϊόντων; Εκφράζεται έντονη ανησυχία από τους ανθρώπους του εμπορίου.
Ήδη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα σχετικά με την προστασία των Ελληνικών προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία μας, στηρίζοντας τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) με το συλλογικό σήμα για τα Μακεδονικά προϊόντα, «Macedonia the GReat». Άλλωστε, κύριο μέλημα του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να βάλει τέλος στη σύγχυση που επικρατούσε μετά από την εθνικά επιζήμια υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις αρνητικές επιπτώσεις της στο γεωγραφικό διαχωρισμό των προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονίτικη γη μας. Η εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας αντιμετώπισε σοβαρούς κινδύνους, όμως σταδιακά τα προϊόντα τους κατοχυρώνονται διεθνώς. Βρίσκονται στη θέση που τους αξίζει με τα υψηλά ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Το brandname «Μακεδονία» παραμένει ελληνική υπόθεση.
• Πώς είναι το κλίμα στην Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα με την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη; Είδαμε και πολλές νέες κατακτήσεις σε θέσεις ευθύνης από Έλληνες.
Είναι ξεκάθαρο στους εταίρους μας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σοβαρός, υπεύθυνος, και αποτελεσματικός ηγέτης. Η Ελλάδα ξεπροβάλλει ξανά ως «κανονική Ευρωπαϊκή χώρα» δίνοντας έμφαση σε μεγάλες επενδύσεις και στην εφαρμογή μιας συνολικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας για να καταστεί πιο ανταγωνιστική και δυναμική στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τόσο η άρση των capital controls, όσο και η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επαναφέρει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών «διαπραγματεύσιμου ρίσκου», διευκολύνοντας την παροχή εξαγωγικών πιστώσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις, σηματοδοτεί την ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Οι εταίροι μας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πατρίδα μας που διαθέτει κύρος και στελέχη για σημαντικά χαρτοφυλάκια. Η ανάληψη θέσεων ευθύνης από φίλους και συναδέλφους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης εμού της ιδίας στην Αντιπροεδρία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, αλλά και η εκλογή του κυρίου Μαργαρίτη Σχοινά στην Αντιπροεδρία της Κομισιόν, θέση που για πρώτη φορά καταλαμβάνεται από Έλληνα αποτελεί ξεχωριστή τιμή και αποδεικνύει ότι η χώρα μας αναβαθμίζεται σε παράγοντα ισχύος και ανάπτυξης. Προχωράμε με το κεφάλι ψηλά, σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε όλοι μαζί για την Ελλάδα που μας αξίζει, για την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της υπερηφάνειας.
• Στην εποχή της λεγόμενης «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» ποιες είναι οι προκλήσεις για την χώρα μας;
Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ και αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, τη διευρυνόμενη χρήση των ρομπότ, τα μεγάλα δεδομένα και την ανάλυσή τους σε πραγματικό χρόνο, τη γενετική, τη βιοτεχνολογία, τη νανοτεχνολογία, την τρισδιάστατη εκτύπωση, τη νέα σχέση ανθρώπου και έξυπνης μηχανής και ούτω καθεξής. Η 4η βιομηχανική επανάσταση ανοίγει μία τελείως νέα εποχή, επηρεάζοντας όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας είναι μονόδρομος για την επιτυχή μετάβαση της πατρίδας μας στη νέα οικονομία. Η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία είναι άμεσα συνυφασμένες με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα διαμορφώσει νέες ευκαιρίες καινοτομίας και ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Η δυνατότητα επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων και η εκτέλεση πολυσύνθετων εντολών, θα συμβάλει καταλυτικά στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου. Ωστόσο, ορισμένα επαγγέλματα θα αντικατασταθούν ή θα μεταλλαγούν. Ευθύνη όλων μας, συνολικά και ξεχωριστά, είναι να ετοιμάσουμε επιχειρήσεις, εργαζομένους και τη νέα γενιά γι’ αυτές τις συνεχείς αλλαγές. Με μια οριζόντια στρατηγική που θα συνδέει τους τομείς της οικονομίας και της εργασίας, της παιδείας και της εκπαίδευσης, της ασφάλισης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό ότι σύμφωνα με την έκθεση για το δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, μέσω του οποίου υπολογίζεται η ψηφιακή ανταγωνιστικότητα κάθε κράτους μέλους, η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στο σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Αποτελεί εθνικό στοίχημα επιβίωσης να επιλέξουμε την ταχύτητα που θα κινηθούμε στον 21ο αιώνα.
• Να περάσουμε και στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατία. Τι περιμένετε από αυτό;
«Στοιχιζόμαστε» πίσω από το μήνυμα του 13ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) το οποίο υπογραμμίζει ότι «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα». Στόχος της Ν.Δ. είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη «σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος».Τα χιλιάδες μέλη από ολόκληρη την Ελλάδα και τα στελέχη που θα συμμετέχουμε στις εργασίες του, θα ακούσουμε και θα μιλήσουμε για τις μάχες απέναντι στο λαϊκισμό, την κλιματική αλλαγή, την πράσινη τεχνολογία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, και τις ψηφιακές δεξιότητες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επικαιροποιηθούν οι προτεραιότητες στους ανωτέρω τομείς και θα αναζητήσουμε άμεσες και αποτελεσματικές απαντήσεις. Πρόκειται για ένα ακόμη ενδιαφέρον Συνέδριο, που θα στοχεύει στις προκλήσεις της νέας εποχής, χωρίς να έχει απόλυτα κομματική απόχρωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου