Ρεπορτάζ

«Μαχαίρι» στα ταξίδια έβαλαν πλέον οι Ρόδιοι!

Μεγάλο πλήγμα έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στον εσωτερικό και τον εγχώριο τουρισμό, όπου η πτώση είναι κατακόρυφη τα τελευταία χρόνια και δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης.
Το τέλος της τουριστικής περιόδου, σηματοδοτούσε για τους Ροδίτες την έναρξη της δικής τους περιόδου διακοπών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό με κορύφωση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τουλάχιστον προ οικονομικής κρίσης.
Τα τελευταία χρόνια, τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν περικοπεί σε μεγάλο βαθμό και όσοι έχουν ακόμα την δυνατότητα να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα, προτιμούν στην πλειονότητά τους προορισμούς του εσωτερικού και λίγες διανυκτερεύσεις.
Οι επιλογές και για την φετινή εορταστική περίοδο είναι πολλές αλλά η ανταπόκριση είναι περιορισμένη, όπως δηλώνουν στην «δ», γνωστοί τουριστικοί πράκτορες που μιλούν για περασμένα μεγαλεία στη Ρόδο. Κάποτε οι Ροδίτες έκαναν ουρές για να «δραπετεύσουν» την περίοδο των εορτών, πλέον όμως και παρά τις μεγάλες προσφορές, με δυσκολία συγκροτείται γκρουπ για οργανωμένες εκδρομές, ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο ακόμα και να ακυρώνονται εκδρομές καθώς δεν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός εκδρομέων.
«Η κίνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Μιλάμε για καταστροφή, είναι επίτευγμα το πώς κρατάμε ακόμα τις επιχειρήσεις μας. Πραγματοποιούμε ξανά εκδρομή στα Ιεροσόλυμα μετά από πολύ καιρό, διότι μας το ζητά ο κόσμος που έχει ανάγκη να επισκεφθεί την συγκεκριμένη περιοχή. Για τα Χριστούγεννα έχουμε πολλά και οικονομικά πακέτα, τόσο για την Ευρώπη όσο και για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μέχρι στιγμής, για την Βόρεια Ελλάδα υπήρξε ανταπόκριση από πέντε άτομα, το πολύ να γίνουν δεκαπέντε, όπως φαίνεται. Δεν γίνονται εκδρομές με δεκαπέντε άτομα, θα αναγκαστούμε να την ακυρώσουμε, όπως ακυρώσαμε και τόσες άλλες αφού το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο», δήλωσε στην «δ» ο γνωστός ταξιδιωτικός πράκτορας κ. Σ. Σαββής.
Όπως λέει, παλαιότερα γέμιζε μέχρι και επτά πούλμαν για κάθε εκδρομή. Η μεταφορά προς τα Ιεροσόλυμα γινόταν με airbus ενώ για την Κύπρο, πλήρωνε αεροπλάνα από την προηγούμενη χρονιά. «Πάνε τώρα αυτά… Λίγα άτομα πλέον πηγαίνουν εκδρομές. Δεν υπάρχουν χρήματα. Ταξιδεύουν κυρίως νεόνυμφοι για γαμήλια ταξίδια και όσοι, λίγοι, μπορούν ακόμα να διαθέσουν χρήματα για εκδρομές. Αν δεν είχα αναπτύξει και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, θα το είχα κλείσει το πρακτορείο. Όμως θέλω να το κρατήσω ανοικτό για το prestige, και για το προσωπικό μου, που δεν θέλω απολύσω. Βγάζω από την μία τσέπη και βάζω στην άλλη για να κρατήσω την επιχείρηση…», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σ. Σαής.
Με τα ίδια μελανά χρώματα, περιγράφει την κατάσταση και ο κ. Πελλός, από το Pellos Travel, που δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στον κλάδο: «Ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται, όπως παλιά. Προτιμά πλέον τα φθηνά πακέτα, αυτό είναι το κριτήριο. Περιορίζεται στα ολιγοήμερα ταξίδια εντός Ελλάδας και βέβαια κάθε χρόνο είναι όλο και λιγότεροι. Οι νέοι επιλέγουν φθηνά πακέτα για Ευρώπη και οι μεγαλύτερης ηλικίας, επιλέγουν εγχώριες εκδρομές, κυρίως οδικές. Για τις γιορτές έχουμε ετοιμάσει εκδρομικά πακέτα και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Κυρίως οικογένειες είναι εκείνες που επιλέγουν να φύγουν εκτός Ρόδου τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που συνήθως επιλέγουν Βόρεια Ελλάδα. Επίσης Ρώμη, Βουδαπέστη, Πράγα, Λονδίνο και Τουρκία είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των Ροδιτών για λίγες όμως ημέρες, ώστε να είναι φθηνό το πακέτο. Δεν επιλέγουν πλέον μακρινά ταξίδια και ακριβούς προορισμούς. Παλαιότερα, τέτοια εποχή είχαμε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση. Μετά την κρίση, μετά τα μνημόνια, οι Ροδίτες που ταξιδεύουν είναι κάθε χρόνο και λιγότεροι».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου