Ειδήσεις

Γεγονός ο τίτλος της Γαστρονομικής Περιφέρειας – Στέφθηκαν με επιτυχία οι προσπάθειες του Γ. Χατζημάρκου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κέρδισε τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019!
Την ανακοίνωση της κατάκτησης του τίτλου, έκανε χθες και επίσημα στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Μάλιστα, δεν έκρυψε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, καθώς η όλη προετοιμασία απέδωσε καρπούς. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε τα εξής:
«Το μόνο που περιμένουμε τώρα είναι η ανακοίνωση της χώρας και του τόπου όπου θα γίνει η επίσημη απονομή του τίτλου καθώς και της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης για την έναρξη του έργου. Εμείς έχουμε ζητήσει –και πιστεύω ότι θα γίνει δεκτό- να γίνει η τελετή απονομής στην Ελλάδα και όχι στις Βρυξέλλες όπως άλλες εποχές και, φυσικά, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής να γίνει στην Ρόδο. Στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου 2017 θα γίνει η απονομή». Όπως τόνισε, με αυτό τον τίτλο μπορεί να γίνει πάρα πολλή και ωφέλιμη δουλειά καθώς 110 φορείς συνολικά στήριξαν και συνεισέφεραν στην προσπάθεια της διεκδίκησης της υποψηφιότητας: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τον τουρισμό, ως παράγοντας επιλογής του  τόπου διακοπών καθώς και για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μας. Εκτιμώ ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει και ο τίτλος αυτός θα μας δώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Συνάντηση με την
Έλενα Κουντουρά
Η πορεία της κρουαζιέρας στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και η επένδυση για παραγωγή ταινιών από διεθνώς αναγνωρισμένα ονόματα, όπως ο αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός Αν. Μπερστάιν, ήταν τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο κ. Χατζημάρκος με την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά την περασμένη εβδομάδα. Ξεκινώντας από τις χολιγουντιανές παραγωγές, ο περιφερειάρχης είπε:
«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ομάδα επιχειρηματιών που έχουν επιλέξει την Σύρο για να κάνουν μια επένδυση μεγάλου βεληνεκούς και να ιδρύσουν σχολή κινηματογράφου. Η συζήτηση αυτή στο πλαίσιο των επενδύσεων είναι μεγάλη, είναι η πρώτη φορά που έρχεται μια πρόταση ολοκληρωμένη, με πλήρη περιγραφή και χωρίς καμία οικονομική απαίτηση. Η υπουργός Τουρισμού επιλέχθηκε για να αναλάβει την υπόθεση αυτή καθώς το είδος αυτό της επένδυσης κινείται περισσότερο στο πεδίο του τουρισμού. Υπάρχει βέβαια και μια εκκρεμότητα που έχει να κάνει με την παραγωγή ταινιών και αφορά το έλλειμμα σε θεσμικό πλαίσιο. Συνεπώς, χρειάζεται αλλαγή του νομικού πλαισίου και γίνεται ήδη η προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου». Όσον αφορά την κρουαζιέρα και τα μέχρι τώρα αρνητικά μηνύματα για το 2016 που θέλουν τα νησιά της Περιφέρειάς μας να καταγράφει πτώση έως και 30%, ο κ. Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός, ξεκαθαρίζοντας πως είναι αναγκαία η συνεργασία και η χάραξη εθνικής στρατηγικής σε όλα τα επίπεδα για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια, συνολικά:
«Ενώ η ΠΝΑ έχει το πιο καλοδουλεμένο σχέδιο για τον τουρισμό, στο μεγάλο event για την κρουαζιέρα, που γίνεται κάθε χρόνο στο Μαϊάμι, δεν συμμετείχαμε –ούτε το 2015, ούτε και φέτος. Κι αυτό γιατί η παρουσία μας θα έπρεπε να είναι από κοινού μαζί με τα λιμάνια μας, που ανήκουν στα 13 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Γι αυτό αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε. Σε αυτή την φάση, η συζήτηση με την κα Κουντουρά γίνεται για να δούμε πώς θα πάμε ως Ελλάδα (με την Υπουργό Τουρισμού)  μαζί με τα λιμάνια, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο. Η συνεννόηση είναι ότι τον Μάρτιο του 2017 θα συμμετέχουμε μαζί (η ΠΝΑ και το Υπ. Τουρισμού) στην επόμενη έκθεση που θα γίνει στο Μαϊάμι με την προϋπόθεση να έχουμε προετοιμάσει όλες τις ενέργειές μας για να μειώσουμε τα πτωτικά ποσοστά αλλά και σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα». Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι τα τρία κεντρικά λιμάνια για την κρουαζιέρα είναι η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος και η ΠΝΑ στηρίζει οικονομικά με τους δικούς της πόρους τις δράσεις αυτές.
Τα υδατοδρόμια και η έδρα των Οικονομικών
Υπηρεσιών της ΠΝΑ
Ο κ. Χατζημάρκος, εξέφρασε για πολλοστή φορά την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως τα υδατοδρόμια έχουν «κολλήσει» εδώ και 14 ολόκληρους μήνες, ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, μελέτες, συμβάσεις κ.λπ. αποδίδοντας την καθυστέρηση σε «παραγοντιλίκι, μικροπολιτικά συμφέροντα, κομπλεξισμό και ανοησία. Κάποτε θα τα πω όλα με το όνομά τους… Το κυνηγητό που έχουμε… φάει είναι απερίγραπτο. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να το προχωρήσουμε και θα το κάνουμε», όπως είπε. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση του κ. περιφερειάρχη σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθεί η έδρα των Οικονομικών Υπηρεσιών της ΠΝΑ: «Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε με την κυβερνητική απόφαση η οποία αποτυπώθηκε και σε νόμο, που λέει ότι την 31η Δεκεμβρίου 2016, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου. Σήμερα λειτουργούμε με 2 υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της Οικονομικής Διαχείρισης: η μία είναι στη Σύρο, που διαχειρίζεται δαπάνες και προϋπολογισμό των Κυκλάδων και η άλλη στη Ρόδο που διαχειρίζεται δαπάνες και προϋπολογισμό της Δωδεκανήσου. ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΩ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ σε καμία περίπτωση η Ρόδος και η Σύρος να χάσουν τις έδρες των Οικονομικών Υπηρεσιών. Αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί. Το ξεκαθάρισα και στο νέο υπουργό Εσωτερικών.
Εάν κανείς επιμείνει οι Οικονομικές Υπηρεσίες θα κλείσουν στην 1η του Γενάρη», προειδοποίησε ο περιφερειάρχης. Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος, έκανε σύντομη αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού, συνολικά –ένα έργο που είναι μεγάλο και θα απαιτήσει χρόνο αλλά θα αλλάξει εντελώς την όψη του νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου