Ρεπορτάζ

Γεννήθηκαν 126 παιδιά σε νησιά της «ξεχασμένης Ελλάδας»

Στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, με τη στήριξη της ελληνικής αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης HOPEgenesis που δραστηριοποιείται από το 2015, γεννήθηκαν 126 παιδιά από γονείς που επιλέγουν να μένουν στις κουκίδες του Αιγαίου, κόντρα στις απαιτήσεις των καιρών.
Με έτος ίδρυσης το 2015, η HOPEgenesis είναι μία ελληνική, αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως όραμα την ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν την πλήρη κάλυψη των αναγκών μιας γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος έως και τη γέννα. Η προσοχή της οργάνωσης στρέφεται στις γυναίκες των απομονωμένων νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας και, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν καθώς και κίνητρα στις υπόλοιπες να τεκνοποιήσουν. Με την αμέριστη αρωγή και συμβολή του οργανισμού, μέχρι σήμερα έχουν έρθει στον κόσμο 401 μωρά εκ των οποίων τα 126 στα Δωδεκάνησα.
Ειδικότερα, με τη στήριξη της HOPEgenesis, από το 2015 μέχρι σήμερα γεννήθηκαν, 1 παιδάκι στο Αγαθονήσι, 18 στην Αστυπάλαια, 11 στην Κάλυμνο, 14 στην Κάσο, 5 στο Καστελλόριζο, 12 στους Λειψούς, 2 στη Νίσυρο, 52 (!) στην Πάτμο και 11 στην Τήλο!
Η ομάδα της HOPEgenesis αποτελείται από εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, καθώς και μεγάλο αριθμό ενεργών εθελοντών που διαχειρίζονται την ευρυθμία και την ανάπτυξη της οργάνωσης. Στη Ρόδο, συνεργάζεται με την ιδιωτική κλινική Euromedica.
Ο δρ Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας-γυναικολόγος και ιδρυτής της ΗΟΡΕgenesis, η ψυχή της οργάνωσης, έχει δηλώσει ότι η ιδέα γεννήθηκε όταν, ταξιδεύοντας με την ιατρική εθελοντική “Ομάδα Αιγαίου”, διαπιστώθηκε πως σε αρκετά νησιά δεν υπήρχαν γεννήσεις ή σε άλλα είχε παρουσιαστεί μείωση μέχρι και 40%. Από τις βασικές αιτίες, δεν ήταν μόνο ή κυρίως το οικονομικό, αλλά ο φόβος για πιθανό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Πολλές νέες γυναίκες που ήθελαν και μπορούσαν να γεννήσουν, δεν προχωρούσαν λόγω της ανασφάλειας. Κάτι που ήρθε να αλλάξει η ΗΟΡΕgenesis.
Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες -, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.
Στόχος της είναι η γνωστοποίηση, ανάλυση και μελέτη των αιτιών του ζητήματος της υπογεννητικότητας, με σκοπό να δημιουργηθούν ενέργειες και δράσεις που θα ανατρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.
Η αποστολή της HOPEgenesis πραγματοποιείται μέσα από τους παρακάτω πυλώνες
1. Υιοθεσίες ακριτικών περιοχών και απομακρυσμένων νησιών: καλύπτοντας όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και οι γυναίκες-κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές-μαιευτικές υποδομές. Σκοπός της HOPEgenesis είναι όλες οι γυναίκες να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη μητρότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και την οικονομική τους κατάσταση.
2. Παροχή υπηρεσιών θεραπείας υπογονιµότητας (IVF): καλύπτοντας όλα τα έξοδα θεραπειών ivf για τις γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 28 νησιά και στους Δήμους Ζαγορίου, Αγράφων και Αργιθέας.
3. Απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση ωφελούμενων: επιτυγχάνεται μέσω εξελιγμένων και πρωτοπόρων ιατρικών συσκευών Bluetooth και μιας ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εγκύων και των μωρών τους ανά πάσα στιγμή.
4. Κέντρα απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και βρεφονηπιακοί σταθμοί: ίδρυση, κατασκευή και επάνδρωση κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και παιδικών σταθμών στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis.
5. Διεξαγωγή ερευνών: με σκοπό την τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση του ζητήματος της υπογεννητικότητας, η HOPEgenesis αναθέτει σε μεγάλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα την εκπόνηση μελετών. Ερευνά και τεκμηριώνει το μείζον θέμα της υπογεννητικότητάς στην Ελλάδα.
6. Σχεδιασμός του προγράμματος “H νταντά της γειτονιάς”: πρόγραμμα που αφορά στη στελέχωση της επιδοτούμενης φύλαξης παιδιών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εργαζόμενες μητέρες σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Η HOPEgenesis δημιουργεί ποιοτικές, προσιτές και διαφοροποιημένες υπηρεσίες φροντίδας και μέριμνας βρεφών και νηπίων με σκοπό να μπορούν οι Ελληνίδες να συνδυάσουν την απασχόληση με τη μητρότητα. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
7. Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων: με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση (raise awareness) και εκπαίδευση φορέων καθώς και του γενικού πληθυσμού για το θέμα του δημογραφικού και τις επιπτώσεις του.
8. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Αναγέννηση” το πρόγραμμα εφαρμόζεται με στόχο την αναβίωση των περιοχών αυτών και την ενίσχυση του γηγενούς Ελληνικού πληθυσμού το οποίο υλοποιείται, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα Αντικύθηρα, τη Γαύδο, το Καστελλόριζο, τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι).
9. Πρόγραμμα Fertility Awareness Campaign for Greece: Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας και οικονομικά ή στήριξη γυναικών που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου