Ρεπορτάζ

Συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκε χθες (με τηλεδιάσκεψη στη Ρόδο και στη Σύρο) η πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την νέα της σύνθεση και υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου. Βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν η εκλογή αντιπροέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και η έγκριση της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού της ΠΝΑι για το οικονομικό έτος 2020.

Για τη θέση του αντιπροέδρου είχε προταθεί από τον περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκο ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης (διετέλεσε πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στην προηγούμενη θητεία), ο οποίος εξελέγη ομοφώνως από τα μέλη της.
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τους Γιάννη Ντουνιαδάκη από την παράταξη του ΚΚΕ να ψηφίζουν κατά και τους Παναγιώτη Κουνάκη, Νίκο Γερονικόλα και Στέργο Παρδαλό από την παράταξη του Μανώλη Γλυνού, να ψηφίζουν «παρών».
Για το ύψος του προϋπολογισμού και την εκλογή του ως αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με την νέα σύνθεση και την νέα περιφερειακή αρχή που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.
Τα κυριότερα θέματα στη συνεδρίαση ήταν η εκλογή του αντιπροέδρου και η έγκριση του προϋπολογισμού της ΠΝΑι για το 2020 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Με ομόφωνη απόφαση, ορίστηκα αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκο, που με πρότεινε όσο και τους συναδέλφους που ενέκριναν ομοφώνως την εισήγηση αυτή.
Ο προϋπολογισμός της ΠΝΑι ανέρχεται στα 131.287.548,71 ευρώ για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα για το 2020. Από αυτά τα 78.448.826,72 αφορούν στα έσοδα. Τα υπόλοιπα 52.938.721,99 αντιστοιχούν στο ταμειακό υπόλοιπο της Περιφέρειας. Αν εξειδικεύσουμε περισσότερο… περίπου 46 εκατ. Ευρώ αντιστοιχούν στις Κυκλάδες και 85 στα Δωδεκάνησα.
Επίσης, σε ό,τι αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα, στις Κυκλάδες αντιστοιχούν 32 εκατομμύρια και στα Δωδεκάνησα 70 εκατ. Ευρώ.
Τα υπόλοιπα ποσά έχουν να κάνουν με λειτουργικά έξοδα. Πρόκειται για ένα πλήρη προϋπολογισμό που καλύπτει όλες τις ανάγκες των νησιών της Περιφέρειάς μας».
Έμφαση δίδεται στον τουρισμό, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στα έργα υποδομής, στους τομείς της υγείας και πρόνοιας.
Ο προϋπολογισμός της ΠΝΑΙ για το επόμενο οικονομικό έτος είναι αυξημένος κατά 24 εκατ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με το 2019, γεγονός το οποίο οφείλεται στις ενέργειες του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου, για την αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, εξήγησε ο κ. Ζαννετίδης.
Η εισήγηση για τον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους πρόκειται να συζητηθεί (τυπικά) στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις του «Κλεισθένη» εφαρμόζεται πλέον νέα διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού των Περιφερειών, καθώς και του τεχνικού προγράμματος, του επιχειρησιακού προγράμματος κλπ.
Οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις μπορούν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες συζητούνται και ψηφίζονται παράλληλα με την πρόταση του κάθε περιφερειάρχη και εγκρίνεται η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του περιφερειακού συμβουλίου.
Σημειώνεται επίσης ότι, με τις πρόσφατες τροποποιήσεις στον Κλεισθένη (για την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, όπου οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία), η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο περιφερειάρχης, ενώ συμπεριελήφθησαν ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των Περιφερειών. Δεδομένου ότι δεν κατατέθηκε καμία εναλλακτική πρόταση από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ο προϋπολογισμός της ΠΝΑΙ για το 2020, εγκρίθηκε ήδη από την οικονομική επιτροπή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου