Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση “Ανοιχτές Πόρτες”

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο η εκδήλωση “Ανοιχτές Πόρτες”, η μεγαλύτερη, μαζικότερη και μακροβιότερη πολιτιστική εκδήλωση της Ρόδου που διοργανώνεται από τους Riches με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τοπικών φορέων-χορηγών. Το θέμα της φετινής 10ης επετειακής διοργάνωσης είχε να κάνει με τους θησαυρούς της Ρόδου (Riches of Rhodes). Όπως φαίνεται, αυτοί οι μοναδικοί θησαυροί της Ρόδου κέντρισαν το ενδιαφέρον των Ροδιτών και των επισκεπτών του νησιού, καθώς κατεγράφησαν συνολικά 26.000 επισκέψεις, αριθμός από τους μεγαλύτερους στην πορεία του θεσμού!
Για την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, ο πρόεδρος των Riches (Rhodes International Culture & Heritage Society), Χρίστος Μαλλιαράκης, δήλωσε στη «δ»: «Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός πως υπήρχε συμμετοχή στις φετινές “ανοιχτές πόρτες” ατόμων κάθε ηλικίας. Οικογένειες με μικρά παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, πήραν μέρος στη διοργάνωση. Προφανώς και υπήρχε συμμετοχή και από τους ξένους επισκέπτες του νησιού. Μάλιστα συναντήσαμε ένα Βέλγο στις 9 το πρωί του Σαββάτου, πριν ακόμη ξεκινήσουμε, ο οποίος μας δήλωσε ότι ήρθε στη Ρόδο αποκλειστικά για τις “Ανοιχτές Πόρτες”! Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η ανταπόκριση αυτή…
Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε το Ροδίτη, τον μόνιμο κάτοικο του νησιού, να συμμετέχει, να ενημερωθεί, να δει από κοντά τα μνημεία. Όταν κάτι είναι δίπλα μας, το θεωρούμε δεδομένο και δεν μπαίνουμε στον κόπο να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό του τόπου μας. Οι ξένοι επισκέπτες λίγο-πολύ ενημερώνονται από τα τουριστικά πρακτορεία και τα ξενοδοχεία και θα επισκεφθούν κάποιο από τα μνημεία κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Τον Ροδίτη και τη Ροδίτισσα θέλουμε να κινητοποιήσουμε έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό του νησιού και χαιρόμαστε από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας».
Όταν ξεκίνησε το 2010 η προσπάθεια από τους Riches να ανοίξουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι στο ευρύ κοινό, στους μόνιμους κατοίκους και στους επισκέπτες, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την επιτυχία που θα ακολουθούσε. Η μεγάλη αποδοχή, αποτελεί κίνητρο για τη συνέχεια της προσπάθειας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μαλλιαράκης:
«Είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για την επόμενη διοργάνωση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μεγάλη αποδοχή και το ενδιαφέρον του κοινού, μας γεμίζει με αισιοδοξία και μας κάνει να ξεχνάμε όλες τις στιγμές απόγνωσης… Αυτές τις δύο μέρες έβλεπες κόσμο παντού στη Μεσαιωνική Πόλη να κυκλοφορεί με ένα χάρτη στο χέρι. Συνειδητοποιήσαμε για μία ακόμη φορά, ότι ο κόσμος χρειάζεται κάποιο ερέθισμα για να κινητοποιηθεί, για να γνωρίζει καλύτερα τον πολιτισμό του τόπου του. Αυτή αν θέλετε είναι και η φιλοσοφία των “Ανοιχτών Πορτών”, το δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται, να συμμετέχει ενεργά, να έχει πρόσβαση στον Πολιτισμό! Όταν ο πολίτης γνωρίζει, συμμετέχει ενεργά, πονά πολύ περισσότερο τον πολιτισμό του τόπου του και συμμετέχει ενεργά στη διάσωσή του».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου