Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, έγινε δεκτό το αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής για την προστασία από πιστωτές, γνωστής ξενοδοχειακής εταιρείας του νησιού, που έχει αιτηθεί την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης της.
Το δικαστήριο συγκεκριμένα με την προσωρινή απόφαση που εξέδωσε απαγορεύει κάθε μεταβολή, πραγματική και νομική, της περιουσίας της εταιρείας και διατάσσει την αναστολή των ατομικών διώξεων από πιστωτές της, μέχρι τη συζήτηση και υπό τον όρο συζήτησης της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε, την 19η Οκτωβρίου 2017.
Στην συζήτηση της αιτήσεως της για έκδοση προσωρινής διαταγής άσκησαν κύρια παρέμβαση αιτούμενοι να απορριφθεί το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από την κ. Μαρία Ελευθερίου και το ΕΦΚΑ, εκπροσωπούμενο από τη νομική του σύμβουλο κ. Μ. Μητσού.
Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του αιτήματος για χορήγηση προσωρινής διαταγής άσκησε η Τράπεζα Πειραιώς, που εκπροσωπήθηκε από το νομικό της σύμβουλο κ. Γιάννη Καρατζαφέρη.
Η τράπεζα υπέβαλε στο δικαστήριο και επιστολή στην οποία τονίζει ότι συναινεί στην διαδικασία. Η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει έλθει εξάλλου σε συμφωνία με την τράπεζα που εκπροσωπεί το 60% περίπου των οφειλών της για την αναδιάρθρωση και ρύθμιση των δανειακών της υποχρεώσεων.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία εκπροσωπήθηκε στην δίκη από τους δικηγόρους κ.κ. Αλέξανδρο Κοντογεωργίου και Στέλιο Αλεξανδρή.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 5,2 εκατ. ευρώ περίπου και λειτουργεί δύο ξενοδοχεία στην πόλη της Ρόδου.
Λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πτώχευσης ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, κυρίως τα έτη 2011 και 2012, η εταιρεία παρουσίασε ζημίες τις οποίες δεν μπόρεσε να αποσβέσει μέχρι σήμερα.
Τα οικονομικά της προβλήματα επιδεινώθηκαν εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης, της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης αλλά και τα capital controls.
Στην αίτησή της, αναφέρει επίσης ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών οδήγησαν στην μείωση εισροών κεφαλαίου.
Παρουσίασε αρνητικό κύκλο κεφαλαίου την περίοδο 2013-2015 και δεν έχει επαρκή ρευστότητα για να αποπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.
Ο δανεισμός της ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2015 στα 35 εκατ. ευρώ και οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο στις 420.000 ευρώ περίπου.
Σήμερα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για να ενισχυθεί με ρευστό και ταυτόχρονα να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων της μέσω αναδιάρθρωσης αυτών.
Με την αίτηση λήψεως προληπτικών (ασφαλιστικών μέτρων) για την προστασία της, η εταιρεία επιδιώκει κυρίως να αποφύγει την κατάσχεση σε τραπεζικούς της λογαριασμούς και στην ακίνητη περιουσία της από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.
Οι οφειλές της στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ αντιπροσωπεύουν το 3,8% των συνολικών οφειλών της σε πιστωτές.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ