ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 76% των Ελλήνων αισθάνεται θυμό που δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος στην χώρα μας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κάπνισμα

Στοι­χεία που απο­δει­κνύ­ουν ότι οι Ελληνες – καπνι­στές και μη – επι­θυ­μούν την εφαρ­μογή του Αντι­κα­πνι­στι­κού Νόμου προ­σκό­μισε στην Συν­δρί­αση της Διαρ­κούς Επι­τρο­πής Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σεων της Βουλής, ο Πρό­ε­δρος του Πανελ­λη­νίου Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Μ. Βλα­στα­ρά­κος.

Της Γιάννας Σουλάκη

Σύμφωνα με τις έρευνες, το 76% των Ελλήνων αισθά­νε­ται θυμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μονα­δική χώρα της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης που δεν εφαρ­μό­ζει τον Νόμο για τη προ­στα­σία από το παθη­τικό κάπνι­σμα, ενώ το 78% των Ελλήνων πιστεύει ότι η μη εφαρ­μογή του Νόμου προ­στα­σίας από το παθη­τικό κάπνι­σμα, απο­τε­λεί σημείο πολι­τι­στι­κής υπο­βάθ­μι­σης της χώρας μας. Αυτά τα στοι­χεία προ­σκό­μισε στην Συνε­δρί­αση της Διαρ­κούς Επι­τρο­πής Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σεων της Βουλής, ο Πρό­ε­δρος του Πανελ­λη­νίου Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Μιχαήλ Βλα­στα­ρά­κος.

Στη Συνε­δρί­αση της Διαρ­κούς Επι­τρο­πής Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σεων της Βουλής που ασχο­λή­θηκε με το νομο­σχέ­διο για την προ­σαρ­μογή της ελλη­νι­κής νομο­θε­σίας προς την Ευρω­παϊκή Οδηγία σε ότι αφορά τα προ­ϊ­ό­ντα καπνού, ο κ. Βλα­στα­ρά­κος υπο­στή­ριξε τη θέση του ΠΙΣ σχετικά με την εφαρ­μογή του αντι­κα­πνι­στι­κού Νόμου.

Άποψη του Πανελ­λη­νίου Ιατρι­κού Συλ­λό­γου είναι ότι ο Νόμος που αφορά την απα­γό­ρευση του καπνί­σμα­τος στους δημό­σιους χώρους πρέπει να εφαρ­μό­ζε­ται με αυστη­ρό­τητα. Το κάπνι­σμα βλάπτει την υγεία όχι μόνο του καπνι­στή αλλά και του μη καπνι­στή που εκτί­θε­ται στον καπνό, ενώ σχε­τί­ζε­ται με σειρά παθή­σεων (ανα­πνευ­στικό, καρ­διαγ­γειακό κλπ) ιδιαί­τερα επι­βλα­βών για κάθε άνθρωπο και κοστο­βό­ρων για το Σύστημα Υγείας, το οποίο πλη­ρώ­νει ο Έλληνας φορο­λο­γού­με­νος.

Ο Πρό­ε­δρος του ΠΙΣ τόνισε επίσης την ανάγκη επι­και­ρο­ποί­η­σης του πρω­το­κόλ­λου του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας για την πάταξη του παρα­ε­μπο­ρίου καπνι­κών προ­ϊ­ό­ντων.

“Οι λεκτι­κές επι­ση­μάν­σεις των βλα­βε­ρών επι­δρά­σεων που πρέπει να συνο­δεύ­ουν τα καπνικά προ­ϊ­ό­ντα για τη βλάβη που προ­κα­λούν στην υγεία, είναι σημα­ντι­κές”, τόνισε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 2 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Γιωργος

    Το να καπνιζεις είναι δικαιωμα σου, εσεις χαλας την υγεια σου. Το να καπνιζεις εκει που είμαι και εγω δεν είναι δικαίωμα σου γιατι δεν καταστρεφης μονο την δικη σου υγεια , αλλα και την δικη μου και εγω δεν σου εχω δοσει αυτό το δικαίωμα.

  2. Costas Kitis

    Καλό είναι κανείς να γνωρίζει ότι το κάπνισμα είναι ελεύθερο πια στους χώρους διασκέδασης στην Ελλάδα, κάτω από ειδική για τον σκοπό φορολόγηση του αντίστοιχου χώρου, και ότι το ίδιο ισχύει και για τους σταθμούς ΠΡΟ-ΠΟ και Λόττο και για τα καζίνο. Ο φόρος αυτός είναι 300 € ανά τετραγωνικό μέτρο έκτασης. Οι άνθρωποι που βλέπετε να καπνίζουν στους χώρους αυτούς δεν παρανομούν πια, αλλά εξασκούν ένα δωρισμένο τους δικαίωμα από τον Θεό, για το οποίο δεν θα έπρεπε να είχαν λογοδοτήσει σε κανέναν, και που δεν θα έπρεπε να τους είχε αφαιρεθεί από κανέναν άλλον άνθρωπο, καθώς η πρακτική εφαρμογή της δημοκρατίας και η τήρηση της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης αποτελούν υλικά και πνευματικά αγαθά, τόσο για τον τόπο μας όσο και για κάθε άλλο λαό.