Ειδήσεις

Το δημόσιο κέρδισε τη διαιτησία με την Fraport-Οι ζημιές στα αεροδρόμια

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο έκανε μερικά δεκτές προσφυγές του Ελληνικού Δημοσίου κατά διεκδικήσεων 27,1 εκατ. ευρώ από την Fraport Greece για ζημιές που υπήρξαν στα περιφερειακά αεροδρόμιο στο διάστημα μέχρι την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Μερικά δεκτές έγιναν από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), με απόφαση που έλαβε στις 10 Ιουλίου, δύο προσφυγές σε διαιτησία του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Fraport Greece που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το Ελληνικό Δημόσιο είχε προσφύγει κατά των ανωνύμων εταιριών, με την επωνυμία « Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδας Α’ Α.Ε.» και « Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδας Β’ Α.Ε.» και κατά των Πορισμάτων της Επιτροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών (Ε.Ε.Τ.Δ.), με ημερομηνία 13.12.2017.

Η Ε.Ε.Τ.Δ. είχε αναγνωρίσει πως το Ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει στην Fraport Greece αποζημίωση για ζημίες που επήλθαν στα περιφερειακά αεροδρόμια και σε κινητά περιουσιακά στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων εξαιτίας της μη προσήκουσας συντήρησής τους, κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι την ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης.

Το διαιτητικό δικαστήριο δέχθηκε ότι κακώς (δηλαδή κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και των συμβατικών όρων των Συμβάσεων Παραχώρησης) αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε.Τ.Δ. ότι οι ζημιές από την έλλειψη συντήρησης, κ.λπ. στα περιφερειακά αεροδρόμια ανέρχονται στο συνολικό ύψος των 27.112.129,23 ευρώ.

Θεώρησε επίσης, πως κακώς η Επιτροπή εκτίμησε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις αναγνώρισης της ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση της Fraport Greece με το συγκεκριμένο ποσό. Ετσι εξαφάνισε τα πορίσματα, με ημερομηνία 13.12.2017 της Ε.Ε.Τ.Δ., κατά το μέρος που με αυτά έγιναν δεκτά τα αναγνωριστικά αιτήματα της Fraport Greece, ως προς την έκταση της υποχρέωσης του Δημοσίου προς αποζημίωσή τους.

πηγή euro2day.gr

Φώτης Κόλλιας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου