Δεν λέει να βελτιωθεί η κατάσταση στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου, καθώς φιλοξενούνται στους χώρους του, περίπου 400 σκυλιά, ενώ κανονικά ο μέγιστος αριθμός χωρητικότητας ανέρχεται στα 100!
Μόνη φροντίδα είναι αυτή των εθελοντών που με την στήριξη πολλών φιλόζωων συμπολιτών μας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των ξένων επισκεπτών μας και του Δήμου Ρόδου, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους για εξασφάλιση τροφής, εμβολιασμούς, στειρώσεις και καλές συνθήκες φιλοξενίας.
Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι οι Ροδίτες επιμένουν να μην θέλουν να αλλάξουν νοοτροπία, και εγκαταλείπουν συστηματικά τα σκυλιά τους κάτω από άθλιες συνθήκες (υποσιτισμένα, δεμένα με αλυσίδες σε μπαλκόνια ή σε απόμερους τόπους, κακοποιημένα, άρρωστα ή ακόμη και παράλυτα) ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλά ζώα εγκαταλείπονται είτε από κυνηγούς είτε από κάποιους που τα βάζουν να παίρνουν μέρος σε κτηνώδεις ‘κυνομαχίες’!!!
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Γιώργος Κρητικός, που είναι διασώστης σκυλιών: «Ο αριθμός των σκυλιών αυξάνεται συνεχώς. Μπορεί να δίνουμε σκυλιά για υιοθεσία αλλά έρχονται καθημερινά στο Κυνοκομείο Ρόδου και μας φέρνουν κουτάβια. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις τροφές, με τους εμβολιασμούς και με τις στειρώσεις. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το Κυνοκομείο Ρόδου δεν είναι το καταλληλότερο μέρος για ένα σκυλί. Θα πρέπει να είναι ένα πέρασμα μέχρι την υιοθεσία. Προσωπικά, αντιμετωπίζω πολλά περιστατικά, από τα κουτάβια που μας αφήνουν εδώ, μέχρι τα σκυλιά που βρίσκουμε δεμένα σε μπαλκόνια, σε βουνά και σε απόμερα μέρη υποσιτισμένα, με αναπηρίες ή άρρωστα».
Με δωρεές από διάφορους ιδιώτες, κατασκευάστηκε ένα μεγάλο πάρκο όπου φιλοξενούνται πάνω από 300 σκυλιά. Δυστυχώς, ο αριθμός δεν είναι σταθερός αφού ενώ υπάρχουν πολλές υιοθεσίες, οι εγκαταλείψεις ζώων συντροφιάς δεν περιορίζεται.
Όλα λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο και τους συνανθρώπους μας που αγαπούν τα ζώα ενώ ο δήμος Ρόδου, καταβάλλει προσπάθειες είτε με οικονομική ενίσχυση, είτε με προγράμματα υιοθεσιών, είτε με στειρώσεις.
«Τα προγράμματα στειρώσεων μόνον σε αδέσποτα ζώα, πραγματοποιήθηκαν από την 1η Μαρτίου έως και την 20ή Απριλίου 2018 από την οργάνωση ‘Flying Cats’ στον χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου. Τα ζώα προς στείρωση τα παίρνουν εθελοντές και ελέγχουν εάν είναι πράγματι, αδέσποτα. Εάν γίνει αντιληπτό ότι είναι δεσποζόμενα, επιβάλλονται πρόστιμα. Οι στειρώσεις γίνονται δωρεάν κι άλλο ένα πρόγραμμα στειρώσεων ξεκίνησε στις 28 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου 2018 από την οργάνωση “Daps” πάλι στο χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου. Τα προγράμματα των στειρώσεων επαναλήφθηκαν και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ενώ τώρα, σταμάτησαν προς το παρόν και θα ξαναρχίσουν από τον προσεχή Οκτώβριο», δήλωσε ο αρμόδιος για το Κυνοκομείο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας.
Οι στειρώσεις, βέβαια, βοήθησαν πολύ και σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συμπολίτες μας επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα αδέσποτα που βρίσκουν για στείρωση, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την ρύθμιση των ανεξέλεγκτων γεννήσεων του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
Και πάλι όμως, αυτό δεν είναι αρκετό.
Αν και γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση με την καθαριότητα, τις τροφές και την φιλοξενία των ζώων, με πολλές υιοθεσίες από συμπολίτες μας και από ξένους επισκέπτες μας, η ανθρώπινη ανευθυνότητα και βαναυσότητα αποδεικνύεται πιο ισχυρή και καθρεφτίζεται στην εικόνα των εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων ζώων.
Επιπλέον, το πρόβλημα με τους κυνηγούς δεν λέει να λυθεί. Πολλοί από αυτούς προτιμούν είτε να σκοτώνουν τα σκυλιά που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο κυνήγι ή να παρατάνε τα κουτάβια ή να τα πετάνε στα σκουπίδια σε άθλια κατάσταση. Και φυσικά, δεν είναι μόνον αυτή η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα που κακοποιεί τα ζώα.
Να σημειωθεί πως ενώ η δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει χώρους για να κατασκευάσει ένα νέο Κυνοκομείο μεγαλύτερο και με σύγχρονες προδιαγραφές, όλα μαρτυρούν πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί εάν δεν αλλάξουν οι ίδιοι οι άνθρωποι νοοτροπία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ