Τοπικές Ειδήσεις

Πορεία διαμαρτυρίας ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων

Πορεία διαμαρτυρίας από την Ακαντιά προς το κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν χθες με τα τουριστικά τους λεωφορεία τα μέλη του Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων.
Με την κινητοποίηση αυτή θέλησαν να αναδείξουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στον κλάδο τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης αλλά και τις συνέπειες λόγω της πανδημίας, ζητώντας τη λήψη μέτρων στήριξης του Τουριστικού Λεωφορείου Δημοσίας Χρήσεως. Το σωματείο αριθμεί 65 μέλη, 120 λεωφορεία και 70-120 οδηγούς.
«Δεν μπορούμε να υπαχθούμε στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 20 λεωφορεία. Δεν απασχολούμε προσωπικό αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κανένα εισόδημα μετά τη λήξη της περσινής σεζόν… Εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ που πήραμε όλοι μας σχεδόν, δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η λήψη δανείου με εγγύηση του δημοσίου στο 80%… Γι’ αυτό και προβήκαμε σε αυτή την κινητοποίηση, να αναδείξουμε ότι πρέπει να στηριχθούν αυτές οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν και κόσμο… Δίνουμε δουλειά σε 120 οδηγούς, σε 120 οικογένειες… Ζητούμε επίσης τη στήριξη των οδηγών μας.
Το επίδομα των 800 ευρώ δεν είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες τους, ούτε των 534 που περιμένουν να πάρουν, καθώς βρίσκονται σε αναστολή εργασίας… Ελπίζουμε τα υπουργεία να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα του κλάδου, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι διαχρονικά, και να δοθούν λύσεις…», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Σωτήρης Δρακιού και σημείωσε ότι στα 32 χρόνια που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού, δεν υπήρξε ποτέ αντίστοιχη κρίση, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.
«Σύμφωνα με επίσημες εξαγγελίες φέτος δεν θα ξεπεράσουμε τις 500.000 επισκεπτών. Μακάρι να διαψευστούμε και να έχουμε περισσότερες αφίξεις, να ανοίξουν όλες οι αγορές. Εμείς δεν έχουμε δικό μας μεταφορικό έργο… Παίρνουμε ό,τι περισσεύει από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία της Ρόδου και των Αθηνών… Αυτά τα γραφεία πιστεύω ότι δεν θα κινήσουν όλο το στόλο τους λόγω της μειωμένης κίνησης, οπότε δεν θα περισσεύει μεταφορικό έργο για εμάς», είπε ο κ. Δρακιού.

Εξαιρετικά χρήσιμα
τα σεμινάρια κατάρτισης
της Περιφέρειας
Την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό του για τα σεμινάρια τηλεκατάρτισης στα Υγειονομικά Πρωτόκολλα που πραγματοποιήθηκαν από τα ΚΕΚ Γεννηματάς με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ο κ. Δρακιού, τονίζοντας ότι όλοι οι ιδιοκτήτες και επαγγελματίες οδηγοί λεωφορείων πήραν μέρος.
Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Ο τουρισμός θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου και μένει να δούμε τι θα γίνει… Εμείς έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα ως προς το σκέλος της μεταφοράς των τουριστών. Προβλέπεται η πληρότητα των τουριστικών λεωφορείων να μην υπερβαίνει το 65%. Στα επταθέσια mini bus προβλέπεται να επιβαίνουν τρία άτομα συν τον οδηγό… Ο δε οδηγός θα πρέπει να φορά πάντα μάσκα. Όλοι μας πήραμε την πιστοποίηση στα υγειονομικά πρωτόκολλα από τα ΚΕΚ Γεννηματάς, πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και τον οποίο ευχαριστούμε. Χιλιάδες κόσμος πήρε μέρος στα σεμινάρια, τα οποία ήταν εξαιρετικά χρήσιμα και προτείνω να τα κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό. Όλοι μας λάβαμε την πιστοποίηση και είμαστε πανέτοιμοι».
Ο κ. Δρακιού και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και στον Δήμο Ρόδου. Το υπόμνημα απευθύνεται στα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού. Μεταξύ άλλων, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για δύο έτη τουλάχιστον, την άμεση ρευστότητα (επιδοτούμενη) ανά επιχείρηση και ανά ΑΦΜ., την άμεση διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών από το Μάρτιο του 2020 και για όσο διάστημα διαρκέσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας, τη μείωση των τελών κυκλοφορίας στο 50% και την εφαρμογή του μέτρου για φθηνότερα καύσιμα στα τουριστικά λεωφορεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου