Ρεπορτάζ

Σε ιδιωτική εταιρεία το έργο των ναυαγοσωστών

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την ανάθεση της υπηρεσίας των ναυαγοσωστών, στις κοσμικές παραλίες της Ρόδου, σε ιδιωτική εταιρεία.
Οι ναυαγοσώστες θα τοποθετηθούν στις παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ως «λουτρικές εγκαταστάσεις», φιλοξενώντας καθημερινά μεγάλο αριθμό λουόμενων. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παραλίες: Έλλη, Φαληράκι, Sunwing, Λίνδου, Τσαμπίκας, Ιξιάς, Αφάντου και “Πηγών Καλλιθέας”.
Ο Δήμος Ρόδου κατέφυγε στη λύση αυτή, καθώς στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για την εποχική πρόσληψη ναυαγοσωστών δεν εκδηλωνόταν ποτέ ενδιαφέρον, αφού οι διαδικασίες ήταν χρονοβόρες. Όσοι είχαν δίπλωμα ναυαγοσώστη προτιμούσαν να απασχολούνται στα ξενοδοχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και όχι για 4-5 μήνες αφού ολοκληρώνονταν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, ο τομέας ευθύνης στα ξενοδοχεία είναι μικρότερος σε σύγκριση με τις παραλίες.
Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται στα 270.000 ευρώ και η προκήρυξη προβλέπει ότι η εταιρεία που θα αναλάβει τη φύλαξη των παραλιών με ναυαγοσώστες θα διαθέτει και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Στο σύνολο πρόκειται να προσληφθούν 7 ναυαγοσώστες και ένας συντονιστής ο οποίος με φουσκωτό σκάφος θα εποπτεύει και τις επτά παραλίες. Οι ναυαγοσώστες θα φέρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως κυάλια, σημαδούρες, φαρμακείο, ενώ και το φουσκωτό σκάφος, περιλαμβάνεται στη σύμβαση.
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού το συντομότερο δυνατό ώστε οι ναυαγοσώστες να πιάσουν δουλειά ακόμη και μέσα στο Μάιο για διάστημα πέντε μηνών! Σημειώνεται ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα προβλέπει ότι οι Δήμοι, καθώς και οι φορείς διαχείρισης χώρων, των οποίων η διαχείριση δεν ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε., Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. κ.λπ.), όταν παραχωρούν ή εκμισθώνουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, χώρο αιγιαλού – παραλίας που θεωρείται λουτρική εγκατάσταση, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1, υποχρεούνται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο να προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν συντονιστή- επόπτη ναυαγοσωστών.
Υποχρεούνται επίσης να κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη και να εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Στο μεταξύ αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες καθαρισμού των πολυσύχναστων παραλιών που φέτος ήταν έτοιμες από νωρίς για να υποδεχθούν τους πρώτους λουόμενους. Οι καθαρισμοί θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στις παραλίες που ακόμη δεν προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Τέλος, ο Δήμος Ρόδου αναμένεται να κρατήσει και πάλι την πρωτιά των γαλάζιων σημαιών. Από τις 35 που διέθετε πέρυσι, αναμένεται να πάρει περισσότερες σημαίες αυτή τη φορά, πλην της σημαίας στην παραλία στο Έλλη, την οποία έχασε πέρυσι έπειτα από καταγγελία που έγινε λόγω της έλλειψης ναυαγοσώστη.
Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός του επόμενου δεκαήμερου!
Σημειώνεται ότι τα πόστα των παραλιών δημοπρατήθηκαν πέρυσι για δύο έτη και ο επόμενος διαγωνισμός θα γίνει τον επόμενο χρόνο. Φέτος έγινε επαναληπτικός διαγωνισμός για τα πόστα για τα οποία είχε αποβεί άγονος την προηγούμενη φορά. Πάλι όμως δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να μην «χτυπηθούν» από κανένα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου