Ειδήσεις

Η μυστική πτήση Ντάισελμπλουμ που οδήγησε στο έκτακτο Eurogroup

Συναγερμό και έντονη κινητικότητα με παρασκηνιακές κινήσεις αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις προκάλεσε στην ΕΕ το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης προκειμένου να υπάρξει ξεκαθάρισμα λογαριασμών μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις από το ΔΝΤ για τα έξτρα προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το αίτημα του πρωθυπουργού ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών με Ευρωπαίους ηγέτες και ανώτατους αξιωματούχους για να διερευνήσει προθέσεις και σχεδιασμούς για το θέμα της Ελλάδας, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο Κορυφής, διατυπώνοντας την πάγια θέση της ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να λύνονται στο Eurogroup.

Διαφορετική στάση κράτησε η Γαλλία, που φέρεται να εξέφρασε τη στήριξή της στην πρόταση Τσίπρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη και δεν οριστεί ημερομηνία για συνεδρίαση του Eurogroup. Στη γραμμή της Γαλλίας κινήθηκαν Ιταλία και Πορτογαλία, που στήριξαν ανοιχτά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου χωρίς εκπτώσεις, αλλά ούτε προσθήκες και αναθεωρήσεις.Το μπλοκ των παραπάνω χωρών και κυρίως η στάση της Γαλλίας δημιούργησε νέα δεδομένα και κλίμα στους κόλπους της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε τη στήριξη στο αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής εάν δεν ορισθεί άμεσα Eurogroup. Αντικείμενο της συνάντησης δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία ορίστηκε για τις 9 Μαΐου, αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Kομισιόν θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων, καθώς όσα έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για τη διασφάλιση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, και ότι πρέπει παράλληλα να τεθεί επί τάπητος το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Νέος γύρος επαφών
Στη συνέχεια, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, ξεκινώντας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έναν γύρο διαπραγματεύσεων όχι μόνο για το περιεχόμενο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και για το θέμα του χρέους.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στις χώρες του Νότου για την Ελλάδα ήταν οι δηλώσεις των Γάλλων Σοσιαλιστών αλλά και των Ιταλών στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι ζητούσαν άμεση και καθαρή λύση και χαρακτήριζαν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση έκτακτων μέτρων προκειμένου να διορθωθούν τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις απαράδεκτες και πέρα από κάθε οικονομική και κοινωνική λογική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γάλλος επίτροπος Μοσκοβισί ήταν μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης για την ποσοτικοποίηση και εξειδίκευση των προληπτικών μέτρων, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα πέραν των 5,4 δισ. ευρώ.

Τη Μ. Πέμπτη το απόγευμα ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε επισήμως αυτό που ακουγόταν ως φήμη μέχρι τώρα, ότι η Kομισιόν θεωρεί πως δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα τα επιπλέον μέτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να νομοθετηθεί ένας μηχανισμός που θα είναι πολύ σαφής για το πώς αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή. Αυτή είναι η άποψη της Επιτροπής και δεν τη συμμερίζεται ούτε το ΔΝΤ αλλά ούτε μια σειρά από κράτη-μέλη όπως η Γερμανία. Σύμφωνα με το Γάλλο επίτροπο, δύο είναι τα σημεία στη δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση: Το πρώτο αφορά «στο ”πακέτο” δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να συμφωνηθεί και να νομοθετηθεί πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Και εκεί υπάρχει 99% συμφωνία σε όλα τα μέτρα, φορολογικά, ασφαλιστικά, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα ”κόκκινα” δάνεια». Το δεύτερο, συμφωνία στον μηχανισμό επιπλέον μέτρων.

Με την κίνησή του για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε την πολιτική συγκυρία στις χώρες του Νότου και ειδικά στη Γαλλία, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ταυτισθεί με τον γερμανικό σκληρό πυρήνα την ώρα που ο πρόεδρος Ολάντ στο εσωτερικό της είναι αντιμέτωπος με κοινωνική αναταραχή λόγω των αλλαγών στα εργασιακά.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου