ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μυστική πτήση Ντάισελμπλουμ που οδήγησε στο έκτακτο Eurogroup

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Ντάισελμπλουμ

Συνα­γερμό και έντονη κινη­τι­κό­τητα με παρα­σκη­νια­κές κινή­σεις αλλά και δημό­σιες τοπο­θε­τή­σεις προ­κά­λεσε στην ΕΕ το αίτημα του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου Ντό­ναλντ Τουσκ για σύγκληση έκτα­κτης Συνόδου Κορυφής της Ευρω­ζώ­νης προ­κει­μέ­νου να υπάρξει ξεκα­θά­ρι­σμα λογα­ρια­σμών μετά την εμπλοκή στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις από το ΔΝΤ για τα έξτρα προ­λη­πτικά μέτρα.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, μετά το αίτημα του πρω­θυ­πουρ­γού ο κ. Τουσκ προ­χώ­ρησε σε μαρα­θώ­νιο επι­κοι­νω­νιών με Ευρω­παί­ους ηγέτες και ανώ­τα­τους αξιω­μα­τού­χους για να διε­ρευ­νή­σει προ­θέ­σεις και σχε­δια­σμούς για το θέμα της Ελλάδας, με τη Γερ­μα­νία να αντιδρά αρνη­τικά σε ενδε­χό­μενη Σύνοδο Κορυφής, δια­τυ­πώ­νο­ντας την πάγια θέση της ότι τα ζητή­ματα αυτά θα πρέπει να λύνο­νται στο Eurogroup.

Δια­φο­ρε­τική στάση κράτησε η Γαλλία, που φέρεται να εξέ­φρασε τη στήριξή της στην πρόταση Τσίπρα σε περί­πτωση που δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη και δεν οριστεί ημε­ρο­μη­νία για συνε­δρί­αση του Eurogroup. Στη γραμμή της Γαλλίας κινή­θη­καν Ιταλία και Πορ­το­γα­λία, που στή­ρι­ξαν ανοιχτά τις θέσεις της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για τήρηση της συμ­φω­νίας του Ιουλίου χωρίς εκπτώ­σεις, αλλά ούτε προ­σθή­κες και ανα­θε­ω­ρή­σεις.Το μπλοκ των παρα­πάνω χωρών και κυρίως η στάση της Γαλλίας δημιούρ­γησε νέα δεδο­μένα και κλίμα στους κόλπους της ΕΕ.

Ο πρό­ε­δρος του Eurogroup, Γερούν Ντάι­σελ­μπλουμ, μετέβη αερο­πο­ρι­κώς στο Παρίσι, όπου συνα­ντή­θηκε με τον υπουργό Οικο­νο­μι­κών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες επα­νέ­λαβε τη στήριξη στο αίτημα του Ελληνα πρω­θυ­πουρ­γού για Σύνοδο Κορυφής εάν δεν ορισθεί άμεσα Eurogroup. Αντι­κεί­μενο της συνά­ντη­σης δεν ήταν μόνο η ημε­ρο­μη­νία της συνε­δρί­α­σης του Eurogroup, η οποία ορί­στηκε για τις 9 Μαΐου, αλλά και το περιε­χό­μενο της επι­κεί­με­νης συμ­φω­νίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορ­το­γα­λία) αλλά και η Kομισιόν θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επι­πρό­σθε­των μέτρων, καθώς όσα έχουν συμ­φω­νη­θεί με την ελλη­νική κυβέρ­νηση επαρ­κούν για τη δια­σφά­λιση του στόχου για πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, και ότι πρέπει παράλ­ληλα να τεθεί επί τάπητος το θέμα της ελά­φρυν­σης του ελλη­νι­κού χρέους.

Νέος γύρος επαφών

Στη συνέ­χεια, ο Ολλαν­δός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών είχε νέο γύρο τηλε­φω­νι­κών επι­κοι­νω­νιών με πολλούς ομο­λό­γους του, ξεκι­νώ­ντας σύμφωνα με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες έναν γύρο δια­πραγ­μα­τεύ­σεων όχι μόνο για το περιε­χό­μενο της συμ­φω­νίας για το κλεί­σιμο της αξιο­λό­γη­σης αλλά και για το θέμα του χρέους.

Χαρα­κτη­ρι­στικό του κλί­μα­τος που είχε δια­μορ­φω­θεί στις χώρες του Νότου για την Ελλάδα ήταν οι δηλώ­σεις των Γάλλων Σοσια­λι­στών αλλά και των Ιταλών στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, οι οποίοι ζητού­σαν άμεση και καθαρή λύση και χαρα­κτή­ρι­ζαν τις απαι­τή­σεις του ΔΝΤ για εκ των προ­τέ­ρων νομο­θέ­τηση έκτα­κτων μέτρων προ­κει­μέ­νου να διορ­θω­θούν τυχόν δημο­σιο­νο­μι­κές απο­κλί­σεις απα­ρά­δε­κτες και πέρα από κάθε οικο­νο­μική και κοι­νω­νική λογική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γάλλος επί­τρο­πος Μοσκο­βισί ήταν μαζί με τον πρόεδρο της Κομι­σιόν στην πρώτη γραμμή της αντί­δρα­σης για την ποσο­τι­κο­ποί­ηση και εξει­δί­κευση των προ­λη­πτι­κών μέτρων, στέλ­νο­ντας σαφές μήνυμα ότι δεν χρειά­ζο­νται πρό­σθετα μέτρα πέραν των 5,4 δισ. ευρώ.

Τη Μ. Πέμπτη το από­γευμα ο κ. Μοσκο­βισί δήλωσε επι­σή­μως αυτό που ακου­γό­ταν ως φήμη μέχρι τώρα, ότι η Kομισιόν θεωρεί πως δεν χρειά­ζε­ται να είναι συγκε­κρι­μένα τα επι­πλέον μέτρα. Αυτό που χρειά­ζε­ται είναι να νομο­θε­τη­θεί ένας μηχα­νι­σμός που θα είναι πολύ σαφής για το πώς αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρ­μογή. Αυτή είναι η άποψη της Επι­τρο­πής και δεν τη συμ­με­ρί­ζε­ται ούτε το ΔΝΤ αλλά ούτε μια σειρά από κράτη-μέλη όπως η Γερ­μα­νία. Σύμφωνα με το Γάλλο επί­τροπο, δύο είναι τα σημεία στη δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να κλείσει η αξιο­λό­γηση: Το πρώτο αφορά «στο ”πακέτο” δημο­σιο­νο­μι­κών μέτρων και διαρ­θρω­τι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σεων που χρειά­ζε­ται να συμ­φω­νη­θεί και να νομο­θε­τη­θεί πριν ολο­κλη­ρω­θεί η αξιο­λό­γηση. Και εκεί υπάρχει 99% συμ­φω­νία σε όλα τα μέτρα, φορο­λο­γικά, ασφα­λι­στικά, το ταμείο απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεων και τα ”κόκκινα” δάνεια». Το δεύτερο, συμ­φω­νία στον μηχα­νι­σμό επι­πλέον μέτρων.

Με την κίνησή του για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας εκμε­ταλ­λεύ­θηκε την πολι­τική συγκυ­ρία στις χώρες του Νότου και ειδικά στη Γαλλία, που σε καμία περί­πτωση δεν θέλει να ταυ­τι­σθεί με τον γερ­μα­νικό σκληρό πυρήνα την ώρα που ο πρό­ε­δρος Ολάντ στο εσω­τε­ρικό της είναι αντι­μέ­τω­πος με κοι­νω­νική ανα­τα­ραχή λόγω των αλλαγών στα εργα­σιακά.

ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.