Την Κυριακή 29 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν με την άφιξη των πρώτων τσάρτερ. Ποδαρικό θα έκανε η πολωνική αεροπορική εταιρεία Enter προερχόμενη από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού, η οποία και θα μετέφερε τους πρώτους επισκέπτες της σεζόν.
Η εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη όμως έφερε τα πάνω κάτω, βάζοντας τον τουρισμό…στον πάγο μέχρι νεωτέρας.
Πολλοί τουριστικοί οργανισμοί και αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους έως τις αρχές Ιουνίου, ενώ στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων αναχαίτισης της διασποράς του COVID-19, τα ξενοδοχεία (εποχικά και 12μηνης λειτουργίας) παραμένουν κλειστά μέχρι το τέλος Απριλίου. Κάθε πρόβλεψη για την επανεκκίνηση του τουρισμού θεωρείται τη δεδομένη στιγμή παρακινδυνευμένη.
Όπως σημειώνει ο έφορος δημοσίων σχέσεων και εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Νίκος Γερονικόλας, τα ερωτηματικά για την έναρξη της σεζόν είναι πολλά και πολλοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο για την επιστροφή στην…κανονικότητα.
«Υπάρχει αρκετή ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο ότι κατά τον Ιούνιο μπορεί να επανέλθουμε στην κανονικότητα, τα ερωτηματικά είναι πολλά.
Με δεδομένο ότι όλες οι χώρες δεν θα τελειώσουν ταυτόχρονα τον κύκλο τους, δεν γνωρίζουμε ποιοι και πώς θα ταξιδεύουν, πόσο μεγάλο θα είναι το ρίσκο επανεμφάνισης του ιού και αν θα υπάρχει θέληση από τουρίστες, ξενοδοχεία αλλά και εργαζόμενους να εκτεθούν σε αυτό το ρίσκο», είπε ο κ. Γερονικόλας, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί στο διάστημα αυτό η ρευστότητα των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να αντέξουν μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Συγκεκριμένα ο κ. Γερονικόλας δήλωσε τα εξής: «Απαραίτητο είναι σε αυτό το διάστημα να διασφαλιστεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων ώστε όχι μόνο να αντέξουν έως την επάνοδο της κανονικότητας αλλά και να μπορέσουν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους όταν χρειαστεί.
Το πρόβλημα ρευστότητας πάντως θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από μερικούς μήνες.
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μεγάλο μέρος των επιταγών που θα εισπράττονταν αυτούς τους μήνες αφορούν υπόλοιπα προμηθευτών της περσινής χρονιάς, ενώ πλέον προστίθεται και το πρόβλημα της επιστροφής των προκαταβολών των ακυρωμένων κρατήσεων, εκδηλώσεων κλπ.
Ένα γενναίο σχέδιο επανεκκίνησης και στήριξης του τουρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των μέχρι πρότινος υγιών τουριστικών επιχ/σεων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και των tour operators, είναι απαραίτητο, ώστε όταν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα να αποφύγουμε περαιτέρω παράπλευρες απώλειες.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ευάλωτες σε οποιοδήποτε νέο ενδεχόμενο αρνητικό συμβάν».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ