Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Μαύρο Πάσχα» θα κάνουν οι συνταξιούχοι για 10η συνεχή χρονιά , καθώς βλέπουν τις συντάξεις τους να μετατρέπονται σιγά – σιγά σε μικρά χρηματικά βοηθήματα. Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Δήμος Κουμπούρης, για να τονίσει πιο πέρα: «Είναι χρήματα τα οποία τα έχουμε πληρώσει με τη δουλειά μας – μας παίρνουν μέσα από τα χέρια μας αυτό που μας ανήκει».
Ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα όχι μόνον για να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι όλα όσα παρανόμως αυτή η κυβέρνηση έχει κόψει, αλλά και σαν μία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και στους επόμενους συνταξιούχους που θα έχουν μπροστά τους, μικρές και πενιχρές συντάξεις…

Η συνέντευξη αναλυτικά
• Κύριε Κουμπούρη, γι’ ακόμη μια φορά οι συνταξιούχοι θα κάνουν «Μαύρο Πάσχα» με τις συντάξεις πείνας έτσι όπως τις έχει καταντήσει η κυβέρνηση. Πόσα χρόνια ζείτε με συνεχείς περικοπές;
Οι συντάξεις μας σε λίγο εξαφανίζονται, γίνονται προνοιακά βοηθήματα. Η κατάσταση μας γίνεται όλο και πιο τραγική. Είναι χρήματα τα οποία τα έχουμε πληρώσει με τη δουλειά μας. Μας παίρνουν μέσα από τα χέρια μας αυτό που μας ανήκει. Μας έχουν αφαιρέσει τα δώρα μας και όχι μόνον. Όλα αυτά τα οποία τα έχουμε πληρώσει όλη μας την ζωή, δουλεύοντας. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή. Είναι χρήματα τα οποία μας τα έχουν κόψει παρανόμως, «με το έτσι θέλω». Εμείς τα διεκδικούμε ως το τέλος γιατί είναι δικά μας χρήματα και δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ, δεν θα αποδεχτούμε ποτέ αυτές τις περικοπές. Εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν –όχι μόνον εμείς, αλλά και όσοι έρχονται μετά από εμάς.
• Πόσα χρόνια είναι που συνεχίζονται οι περικοπές; Χάσατε δώρα, επιδόματα, επικουρικές….
Βαδίζουμε σχεδόν στα δέκα χρόνια. Οι πολιτικές της κυβέρνησης αυτής και των προηγούμενων, μας έχουν τσακίσει τις ζωές μας. Μας αφαίρεσαν τα δικαιώματά μας ακόμη και στην ασφάλιση και στην υγεία. Η σημερινή κυβέρνηση ήρθε να υποσχεθεί αλλά να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της και να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές που περιλαμβάνουν θανατηφόρες περικοπές. Οι συντάξεις μας έχουν γίνει προνοιακά επιδόματα, χάσαμε το ΕΚΑΣ ενώ η προσωπική διαφορά επανυπολογίζεται και κόβεται. Οι συντάξεις χηρείας εξαφανίζονται ενώ παράλληλα, έχουμε βαριά φορολογία, νέες περικοπές και πρόβλημα με την ασφάλιση. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί μια θανατηφόρα πολιτική απέναντι στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους έχει και ‘θανατηφόρα’ προπαγάνδα. Υπόσχεται ότι θα δώσει μερίσματα κ.λπ. Την στιγμή που μας παίρνουν το καρβέλι που εμείς το φτιάξαμε, μας πετάνε ψίχουλα για να χρυσώσουν το χάπι. Τις συντάξεις μας, εμείς τις έχουμε πληρώσει. Εμείς θα παραμείνουμε στον αγώνα γιατί είναι ο μόνος δρόμος για εμάς. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι συντάξεις μας, δεν είναι χάρισμα, τις έχουμε δουλέψει και τις έχουμε πληρώσει.
• Για το 2019 αναμένεται νέα «σφαγή» με το Νόμο Κατρούγκαλου;
Πράγματι, διότι πρόκειται για τον καταστρεπτικό νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και έρχεται να εφαρμόσει την λεγόμενη «προσωπική διαφορά», τον επανυπολογισμό των συντάξεών μας –δηλαδή την αφαίρεση τριών με τεσσάρων συντάξεων ακόμη!
• Οι επικουρικές συντάξεις πάντως, έχουν σχεδόν…εξαφανιστεί.
Οι περικοπές στις επικουρικές έχουν φτάσει το 82%! Αυτές τις συντάξεις, τις πληρώσαμε εμείς και το κράτος δεν είχε καμία ανάμειξη.
• Πάντως κ. Κουμπούρη και όσοι εργάζονται τώρα, δεν ξέρουν αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη και πόση θα είναι, σε πόσα χρόνια θα βγουν κ.λπ. Υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα. Και οι σημερινοί εργαζόμενοι σκέφτονται γιατί να εργαζόμαστε με τόσες κρατήσεις;
Βλέπετε ότι η σκέψη αυτή είναι τελικά, επικίνδυνη. Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να ξέρουν ότι όλα αυτά κατακτώνται και δεν χαρίζονται. Δεν πρέπει να δεχτούν ποτέ την λογική ότι «δεν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη». Πρέπει να διεκδικήσουν την εργασία τους, το μεροκάματό τους, την ασφάλισή τους και φυσικά, την σύνταξή τους. Γι αυτό χρειάζεται συλλογική σκέψη και δράση. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση προσπαθεί να χτυπήσει τους συνδικαλιστές και τα εργασιακά δικαιώματα και βεβαίως, να χτυπήσει το δικαίωμα στην συλλογική δράση των εργαζομένων.
• Γι αυτά τα οποία έχουν παρακρατηθεί εδώ και τόσα χρόνια από τις συντάξεις, υπάρχει περιθώριο να διεκδικηθούν και να γίνουν απαιτητά;
Βεβαίως. Επειδή έχω την εμπειρία, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι όλα αυτά τα κατακτήσαμε με αγώνες. Όταν κάποτε οι εργάτες διεκδίκησαν το 8άωρο, τους οδήγησαν στην κρεμάλα. Αλλά δεν σταμάτησαν να το διεκδικούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα διεκδικήσουμε. Υπάρχουν χρήματα και μπορούν να τα δώσουν πίσω. Μην ξεχνάτε πόσα έχουν…. χαριστεί σε κάποιους και πόσα βγαίνουν εκτός χώρας. Γι αυτό οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα και να μην υποστείλουν την σημαία.
Αυτή την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει να καταστρέψουν τους συνταξιούχους. Όταν βγαίνει κάποιος σε σύνταξη, τον βλέπουν ως κόστος. Το ίδιο και τον εργαζόμενο, που τον έχει σαν εμπόρευμα και μπορεί να τον αντικαταστήσει εύκολα. Όχι, δεν πρέπει να έχουμε αυτή την επιλογή ως προοπτική. Πρέπει να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα.
• Τελικά το… μάρμαρο το πλήρωσαν πρώτοι οι συνταξιούχοι.
Ακριβώς με τα δικά μας λεφτά ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες. Άρπαξαν τα χρήματα από τα ταμεία μας. Είναι μια αντιλαϊκή πολιτική. Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε. Έχουμε οργανώσει κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές του Νόμου Κατρούγκαλου που έρχεται να βάλει ταφόπλακα στο κοινωνικό – ασφαλιστικό σύστημα.
• Κάποιοι άνθρωποι, ζουν όμως με τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας μας, το 70% των συνταξιούχων ζει με συντάξεις 550 – 600 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της εκρηκτικής ανεργίας, ειδικά των νέων, όλο και περισσότερες οικογένειες βασίζονται, για να επιβιώσουν, στην ήδη πετσοκομμένη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι τα νοικοκυριά μπορούν να ζήσουν με αυτές τις συντάξεις πείνας. Αν οι συντάξεις περικοπούν ακόμα περισσότερο, η εξέλιξη είναι προβλέψιμη: μαζική φτωχοποίηση και εξαθλίωση των ήδη εξασθενημένων οικονομικά στρωμάτων και ραγδαία υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών.
• Αυτά τα αναδρομικά που έλεγε πρόσφατα ότι θα δώσει η κυβέρνηση, τι ήταν τελικά;
Καλλιεργήθηκε μια προσδοκία ότι θα δοθούν σε κάποιους συνταξιούχους αλλά δεν ήταν αλήθεια. Αυτά αφορούσαν την παρακράτηση πάνω από τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν στις επικουρικές και η διαφορά που αφορούσε πάνω από το Νόμο Κατρούγκαλο. Έγινε και αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους δικηγόρους. Στα βαρέα και ανθυγιεινά, έπρεπε να παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη. Ωστόσο, συνεχίζονται οι περικοπές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ