Ειδήσεις

Το ΣτΕ «πάγωσε» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Aνέστειλε προσωρινά το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, έκανε δεκτή την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε να ανασταλεί το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης) που έχει καταθέσει ο ΙΣΑ.

Εξάλλου, στη δικαστική απόφαση του ΣτΕ, αναφέρεται ότι παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάσει «τη δραστική ουσία» όπως αναφέρεται στην ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση αναφέρεται «στον μηχανισμό εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΣΑ υποστηρίζει πως «είναι αντισυνταγματικό και παράνομο το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ενώ δημιουργεί προβλήματα στην δημόσια υγεία». (ethnos)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου