Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, κατηγορούμενος για προσβολή της αιδούς ανηλίκων, θα καθίσει την 27η Απριλίου 2018, μετά από αναβολή, που δόθηκε χθες από το δικαστήριο, ένας 57χρονος γυμνασιάρχης, σχολείου της ανατολικής πλευράς του νησιού.
Ο εκπαιδευτικός κατηγορήθηκε και απολογήθηκε αρχικώς για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια.
Από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση, που διενεργήθηκε αλλά και από την μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, δεν προέκυψε ωστόσο η τέλεση της συγκεκριμένης πράξης παρά μόνο ενδείξεις ότι η συμπεριφορά του σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ανάρμοστη για καθηγητή.
Από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψε συγκεκριμένα ότι ο καθηγητής υπέπεσε στα ακόλουθα παραπτώματα:
-Εκανε χρήση εκφράσεων και χειρονομιών προς μαθητές και μαθήτριες που δεν αρμόζουν σε εκπαιδευτικό λειτουργό ασχέτως αν είχαν γίνει από “πατρική στοργή και ενδιαφέρον”.
-Εκανε χρήση σε κοινή θέα με μαθητές – γονείς εικόνων μέσω του internet χωρίς την πρέπουσα προσοχή τόσο για το περιεχόμενό τους, όσο και για τον χρόνο και τόπο, άσχετα αν αυτές προέρχονταν από διαφημίσεις.
Η έρευνα σε βάρος του 57χρονου καθηγητή μαθηματικών με θέση διευθυντή στο σχολικό συγκρότημα, προέκυψε μετά από καταγγελία μαθήτριας η οποία υποστήριξε ότι από το τέλος του 2012 άρχισε να την αποκαλεί “μωρό μου”, ότι έκανε αισχρά κομπλιμέντα για τα εσώρουχα που φορούσε, ότι την φίλησε στο ντεκολτέ της και ότι την τραβούσε πάνω του, πιάνοντας από πίσω τα στήθη της.
Την 24η Σεπτεμβρίου 2013 και περί ώρα 12.50 αστυνομικοί μετέβησαν στο γυμνάσιο και συγκεκριμένα στο γραφείο του και κατάσχεσαν μια κεντρική μονάδα υπολογιστή, δύο προφυλακτικά μάρκας duo και τρεις εξωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους (στικάκια).
Σύμφωνα με καταγγελίες, άλλες μαθήτριες του σχολείου είδαν τον συγκεκριμένο καθηγητή, που είναι διαζευγμένος, να βλέπει πορνογραφικό υλικό στον υπολογιστή του.
Σύμφωνα με την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Τμήμα 7ο Εξέτασης Ψηφιακών και Ηχητικών Πειστηρίων) δεν προέκυψαν ευρήματα στον σκληρό δίσκο του καθηγητή που είχε κατασχεθεί αλλά και σε δύο usb αποθήκευσης δεδομένων.
Στην έκθεση επίσης πραγματογνωμοσύνης ψυχολόγου δεν αναφέρονται επιβαρυντικά για το γυμνασιάρχη στοιχεία.
Η ψυχολόγος έκρινε μάλιστα ότι η μαθήτρια που τον κατηγορεί δεν έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, ότι ο διευθυντής παρουσιάζει ανάρμοστη λεκτική συμπεριφορά, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η φερόμενη ως θύμα ψεύδεται, διαστρεβλώνει γεγονότα που καταλήγουν σε φαντασίωση, όπως η δημιουργία διαλόγων.
Σημειώνεται ότι κατά την απολογία του ο καθηγητής την 25η Οκτωβρίου 2013 επεσήμανε ότι στη σελίδα του στο facebook είχε φωτογραφίες – γελοιογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο, αλλά όλοι οι φίλοι του ήταν ενήλικες. Στο τέλος της σχολικής περιόδου 2011 – 2012 έγινε «φίλος» με έναν μαθητή από το 15μελές και ακολούθησαν άλλοι και όταν ένας γονέας του έκανε σχετική παρατήρηση για ορισμένες φωτογραφίες, τις έσβησε.
Σε ό,τι αφορά τις ανάρμοστες συνομιλίες του με μαθήτριες είπε ότι θέλει να μιλάει τη γλώσσα των παιδιών για να είναι σε καλύτερη επαφή μαζί τους τονίζοντας ότι ποτέ δεν έκανε καμία πονηρή σκέψη. Ο γυμνασιάρχης τόνισε ότι τον έχουν συντρίψει ηθικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και επαγγελματικά, οι ανυπόστατες κυριολεκτικά κατηγορίες εναντίον του.
Αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του και στο χαρακτήρα του τόνισε ότι μαθήτρια του γυμνασίου είναι αδελφή ενός μαθητή, ο οποίος έχει εκδηλώσει στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά.
Η μαθήτρια γύρισε στο σπίτι της και έκλαιγε λόγω επικείμενης αποβολής της και ο αδελφός της μετέβη το ίδιο βράδυ στην αστυνομία παίρνοντας μαζί του δύο κορίτσια προς απόδειξη των όσων θα κατάγγελλε.
Αποφάσισε να εκδικηθεί τον γυμνασιάρχη του σχολείου, που έκανε την αδελφή του να κλαίει, αλλά και που πριν 2 χρόνια τον παρέδωσε στην αστυνομία επειδή τράβηξε στιλέτο εναντίον μαθητή.
Ο συγκεκριμένος νέος, όπως υποστήριξε, ασκώντας ψυχολογική βία στα κορίτσια, τα πείθει να καταγγείλουν τον διευθυντή. Η μαθήτρια που τον κατήγγειλε, όπως είπε, παραποιεί και διαστρεβλώνει την αλήθεια.
Ο γυμνασιάρχης αφού αναφέρθηκε σε αντιφάσεις των καταθέσεων που ελήφθησαν από τους μάρτυρες κατηγορίας τονίζει ότι η μαθήτρια μετέβαινε συχνά στο γραφείο του και ότι μια φορά της έκανε παρατήρηση γιατί φαινόταν το κάτω εσώρουχό της. Αυτό ήταν που την έκανε να τραβήξει το παντελόνι της, σαν φυσική αντίδραση στην παρατήρησή του.
Σε ό,τι αφορά την καταγγελία ότι την φίλησε στο στήθος, ο γυμνασιάρχης κατέθεσε ότι πρόκειται για ψευδές και κατασκευασμένο περιστατικό, ενώ χαρακτηρίζει αποκυήματα νοσηρής φαντασίας της ανήλικης τους ισχυρισμούς ότι «κολλούσε πάνω της».
Τόνισε ότι ποτέ το άγγιγμά του σ’ ένα παιδί δε κρύβει σεξουαλικές αναζητήσεις και η έκφραση «μωρό μου» δε βρίσκεται στο καθημερινό του λεξιλόγιο.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται η δικηγόρος κ. Μαρία Κρικοπούλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ