Ειδήσεις

60χρονος κατηγορείται για δορυφορική πειρατεία

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει ένας 60χρονος, κάτοικος Ρόδου, υδραυλικός, κατηγορούμενος για δορυφορική πειρατεία και συγκεκριμένα για εξακολουθητική παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας των συνδρομητικών υπηρεσιών.

Η δικογραφία σε βάρος του σχηματίστηκε από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από μήνυση που υπέβαλε ο κ. Σπ. Παπασταθόπουλος, πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας “MULTICHOICE”.

Η μήνυση στρεφόταν κατ’ αγνώστων χρηστών διαδικτύου (Internet), οι οποίοι με χρήση ειδικών δικτυακών συσκευών τύπου Dreambox, υποκλέπτουν, αποκρυπτογραφούν και διανέμουν παράνομα μέσω διαδικτύου σε έτερους χρήστες Ιnternet-κατόχους όμοιων δικτυακών συσκευών τηλεοπτικό συνδρομητικό σήμα του μπουκέτου καναλιών NOVA.

Από την έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο ότι, τουλάχιστον την 18/12/2009 και περί ώρα 11:15, μέσω της διεύθυνσης ΙΡ της σύνδεσης στο internet, που έχει με τον ΟΤΕ, είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή μάρκας Dreambox, στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομα κατάλληλο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω Διαδικτύου (Internet) σε τουλάχιστον 44 χρήστες Internet-κατόχους όμοιων δορυφορικών συσκευών, ηλεκτρονικά “κλειδιά” αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης μιας παράνομης κάρτας πρόσβασης τύπου Gamma στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.

Κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε νομότυπη έρευνα στην οικία του παρουσία της συζύγου του και διαπιστώθηκε ότι κατείχε και είχε θέσει σε λειτουργία εξοπλισμό μέσω του οποίου διαμοίραζε σε άλλους χρήστες στο Internet με δορυφορικούς αποκωδικοποιητές μάρκας Dreambox, ηλεκτρονικά “κλειδιά” αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης πρόσβασης στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας δικτυακός δορυφορικός αποκωδικοποιητής μάρκας Dreambox σε λειτουργία συνδεδεμένος στο διαδίκτυο ο οποίος περιείχε σε ειδική υποδοχή μια λευκή κάρτα τύπου Gamma.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με αστυνομικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο δράστης δήλωσε ότι θα εμφανιζόταν στην Υ.Α. Ρόδου για την παροχή διευκρινίσεων, πράγμα που δεν έπραξε προκειμένου προφανώς να αποφύγει την αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί η ζημία της NOVA από την παράνομη δραστηριότητα του ανωτέρω εκτιμάται ότι ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 52.800 ευρώ.

Απολογούμενος ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε τον δορυφορικό αποκωδικοποιητή που βρέθηκε στην οικία του για να εξυπηρετήσει έναντι αμοιβής πελάτες της NOVA. Οπως κατέθεσε, ο αποκωδικοποιητής προοριζόταν για προσωπική του χρήση και πρόσθεσε ότι είχε αναθέσει σε έναν τεχνικό να εγκαταστήσει στην οικία του σύστημα με το οποίο θα μπορούσαν να βλέπουν NOVA σε όλες τις τηλεοράσεις του σπιτιού.

Εκτίμησε ότι εκείνος που του εγκατέστησε τον αποκωδικοποιητή ενδέχεται να είχε προηγουμένως ρυθμίσει κάποιες παραμέτρους που εκείνος δεν εγνώριζε τονίζοντας ότι τον τεχνικό αυτό αναζήτησε ο γιος του και έμαθε ότι έχει εγκαταλείψει πλέον το νησί!

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ποτέ δεν είχε πρόθεση να υποκλέψει σήμα της NOVA ή να κερδοσκοπήσει σε βάρος της εταιρίας ή οποιουδήποτε τρίτου. Η κάρτα που βρέθηκε στον αποκωδικοποιητή την είχε προμηθευτεί ο γιος του από το διαδίκτυο και την είχε πληρώσει 80 ευρώ. Δεν εγνώριζε, όπως είπε, ειλικρινά ότι αυτή δεν ήταν νόμιμη, αφού είχε νόμιμη συνδρομή στην NOVA.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου