Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ θα διαθέσει η ΔΕΥΑΡ για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων στο νησί της Ρόδου, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν περιοχές και χωριά, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από το Φράγμα Γαδουρά.
Αυτό υπογράμμισε χτες με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, μετά τις πρόσφατες συναντήσεις και συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με αντικείμενο την καλύτερη προετοιμασία της επιχείρησης και κατ’ επέκταση της Δημοτικής Αρχής Ρόδου,  ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου, όπου οι ανάγκες για νερό αναμένεται να είναι αυξημένες και φυσικά, με στόχο να αποφευχθούν οι τραγικές καταστάσεις που σημειώθηκαν πέρσι με την έλλειψη νερού.
«Γίνεται ένας προγραμματισμός όσον αφορά τις νέες γεωτρήσεις τις οποίες θα κάνει η ΔΕΥΑΡ. Με σειρά προτεραιότητας, θα προχωρήσουμε στην ανόρυξη νέων γεωτρήσεων κατ’ αρχήν στη Νότια Ρόδο (όπου θα παρουσιαστούν φέτος αυξημένες ανάγκες), στην περιοχή του Αρχαγγέλου, στη Λίνδο, στην Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων, στην Δημοτική Ενότητα Καμείρου και στην Δημοτική Ενότητα Αταβύρου. Συνολικά, ο προϋπολογισμός για τις νέες γεωτρήσεις, θα ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ –από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΡ».
Όπως αποφάσισε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ, θα γίνονται διαγωνισμοί για την διάνοιξη γεωτρήσεων ανά Δημοτική Ενότητα στο νησί της Ρόδου και οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και οι διαδικασίες που απαιτούνται για όλο το νησί της Ρόδου στις περιοχές οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από το Φράγμα Γαδουρά.
Ένα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι πως υπάρχουν πολλές παλιές γεωτρήσεις με συνέπεια να απαιτούνται αντικαταστάσεις ή παρεμβάσεις με υποστηρικτικά έργα.
«Έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες μελέτες από την ΔΕΥΑΡ και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου» δήλωσε ο κ. Μανωλάκης, και υπογράμμισε πως είναι αισιόδοξοι ότι οι νέες γεωτρήσεις θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά ως προς τις υπάρχουσες και βεβαίως, θα ‘ανακουφίσουν’ τις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.
Να σημειωθεί ακόμη, πως η ΔΕΥΑΡ προγραμματίζει να προχωρήσει σε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, ως προς την πιο προσεκτική διαχείριση του νερού σε όλο το νησί και κυρίως σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως οι Φάνες, τα Καλαβάρδα, η Σορωνή και η Νότια Ρόδος.
«Οι προβλέψεις μας και οι μελέτες που έχουμε κάνει αφορούν και την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων δίπλα σε υφιστάμενες που είναι προβληματικές. Απώτερος στόχος είναι να κλείσουμε τις προβληματικές γεωτρήσεις και βεβαίως, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά, όχι μόνον για τις περιοχές της πόλης της Ρόδου αλλά για όλο το νησί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλ. Μανωλάκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ