Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βγάλει τη χώρα από την αναπτυξιακή καχεξία στην οποία την έχει οδηγήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δήλωσε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη Ρόδο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης βρέθηκε στο νησί μας με αφορμή την εκδήλωση της κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου το βράδυ της Τετάρτης, και είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον αντιδήμαρχο κ. Σάββα Διακοσταματίου, ο οποίος εκπροσωπούσε τον δήμαρχο, που απουσίαζε στις Βρυξέλλες.
Τον κ. Βαρβιτσιώτη συνόδευαν η αναπληρώτρια γραμματέας Οργανωτικού στην περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Σωτηρόπουλος, ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, ο πρώην βουλευτής κ. Βασίλης Υψηλάντης, η πρώην βουλευτής κα Μίκα Ιατρίδη, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Στέφανος Δράκος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Παύλος Μπακίρης.
Προλογίζοντας τον κ. Βαρβιτσιώτη, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου, ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, ανέφερε ότι έχει οριστεί από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη υπεύθυνος τομεακός περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και είπε ότι η επίσκεψή του αυτή στη Ρόδο εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΝΔ ενόψει των εθνικών εκλογών που θα γίνουν μέχρι τις αρχές του 2019.
«Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, ο υπεύθυνος τομεακός περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου να είναι εδώ με αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, στην καρδιά της Δωδεκανήσου, στην καρδιά του Νοτίου Αιγαίου. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι παλιός μας γνώριμος. Είναι γνωστή η ταύτιση της οικογενείας με τη Ρόδο. Όμως και ο ίδιος αισθάνεται νησιώτης, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα και ξέρει την αποστολή του. Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προετοιμάσει το κόμμα σε όλη την επικράτεια για τις εκλογές που έρχονται. Στην πολιτική επιτροπή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα αυτού του αγώνα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, είναι σήμερα εδώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Όλοι μαζί θα συμβάλουμε στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων του περιφερειακού προγράμματος της ΝΔ. Επιτρέψτε μου να πω ότι η ΝΔ στα Δωδεκάνησα είναι ενωμένη και δυνατή. Υπάρχει ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχει όραμα και υπάρχει πρόγραμμα. Η επόμενη μέρα ,που δεν θα αργήσει, θα φέρει την νέα αφήγηση των πραγμάτων ιδιαίτερα σε μία περιοχή που έχει υποστεί τη βάσανο της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να στοχοποιήσει τα νησιά», είπε ο κ. Κόνσολας.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Αισθάνομαι οικεία και γνώριμα, με το νησί, με το νομό και με τους ανθρώπους. Έχοντας την ευθύνη να συντονίσω τις προσπάθειες της ΝΔ στο Νότιο Αιγαίο, θεωρώ ότι βρισκόμαστε πολιτικά σε μία κρίσιμη φάση. Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Πρόκειται για μία τριετία, όπου διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για σοβαρή ανάταση της χώρας και τη στροφή στην υγιή ανάπτυξη. Αυτά τα τρία χρόνια είχαν μεγάλο κόστος για τη χώρα. Πέρα από τα τρία μνημόνια, υπήρξε κατακόρυφη πτώση των ρυθμών ανάπτυξης.
Περάσαμε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που η ίδια η κυβέρνηση έθεσε για τον εαυτό της. Ενώ υπέγραψε συμφωνία που έλεγε ότι το 2017 θα κλείσει με 2,5% ανάπτυξη, αναθεώρησε το στόχο της στο 1,8% και δυστυχώς τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φανερώνουν πώς ούτε τους αναθεωρημένους στόχους καταφέραμε να πιάσουμε. Κάποιοι λοιπόν πανηγυρίζουν συγκρίνοντας το χθες με το σήμερα και χαίρονται που καταφέραμε να επιβιώσουμε. Εμείς όμως θέλουμε να συγκρινόμαστε με την Ευρώπη, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης καλπάζουν. Μας αξίζει η πρωτιά. Γι’ αυτό χρειάζεται η συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου. Θέλουμε να βάλουμε την σφραγίδα μας σε μία αναπτυξιακή άνοιξη της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πείσει ότι έχει όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα να προχωρήσει μπροστά και να αντιμετωπίσει την αναπτυξιακή καχεξία της χώρας».
Συνεχίζοντας ο πρώην υπουργός τόνισε τη σπουδαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει η ΝΔ τον τουρισμό. «Ο τουρισμός κατέληξε να είναι η μονοκαλλιέργεια της περιοχής. Παρά τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων που έχει επιτευχθεί στα τελευταία χρόνια, οι υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις, ο διπλασιασμός των φόρων που πληρώνει ο κλάδος του τουρισμού, οδήγησε υγιείς τουριστικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρότατα προβλήματα. Δε μου βγάζετε από το μυαλό ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έρχεται να χτυπήσει την πόρτα όλων αυτών των επιχειρήσεων, που ενώ είχαν τακτοποιήσει τις δανειακές τους υποχρεώσεις, ήρθε η κυβέρνηση και αύξησε τον ΦΠΑ δύο φορές, ενώ υπέβαλε και το τέλος διανυκτέρευσης με αποτέλεσμα να μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους. Εμείς πιστεύουμε στον κλάδο του τουρισμού και στη φορολογική ελάφρυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά και σχολίασε αρνητικά το πάγωμα της επένδυσης στο γκολφ Αφάντου.
«Ο κύριος άξονας γύρω από τον οποίο θα πρέπει να περιστρέφεται η ανάπτυξη είναι η προσέλκυση επενδύσεων, είτε άμεσων είτε μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Δεν μπορεί να συζητάμε επί χρόνια τι θα γίνει με το γκολφ Αφάντου. Δεν μπορεί να κηρύσσεται όλος ο χώρος μνημείο και να σταματάει μία κρίσιμη και τόσο σημαντική επένδυση για τον τόπο. Όποιες ιδιωτικοποιήσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως π.χ. η παραχώρηση των αεροδρομίων, είχαν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις και το τρίτο είναι η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και του θεσμικού περιβάλλοντος λειτουργίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και τα ακίνητα που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην όποια αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Το σκοπιανό
Για το σκοπιανό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Απέτυχε μέχρι σήμερα η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει ένα εθνικό θέμα για κομματικούς λόγους. Πίστευε ότι θα καταφέρει πλήγμα στη ΝΔ και τελικά δέχεται η ίδια πλήγμα για τη συνοχή και τη σοβαρότητά της. Όταν χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους ζητώντας από την κυβέρνηση να μην πάει με ελαφρά την καρδία σε μία διαπραγμάτευση, νομίζω ότι καταλυτικά έχει αλλάξει το σκηνικό. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διασπάσει τη ΝΔ ανακινώντας το θέμα, σήμερα όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή. Ο Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος έκανε τον Τούρκο πρόεδρο να αμφισβητεί για πρώτη φορά στα χρονικά, βρισκόμενος σε ελληνικό έδαφος, τη συνθήκη της Λωζάννης. Οι Τούρκοι τα έλεγαν όλα αυτά εδώ και πολλά χρόνια. Ποτέ όμως δεν τα εξέφραζαν επίσημα και ποτέ μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κόσμος θέλει να βάλει ένα φρένο σε αυτή την ανεξέλεγκτη πορεία. Στέλνει το μήνυμα ότι δεν του επιτρέπει στα εθνικά ζητήματα να πολιτεύεται με την ελαφρότητα που τον διακρίνει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπως στο οικονομικό. Αυτό το μήνυμα νομίζω έχει γίνει σαφές εντός και εκτός».

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
Για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε σε προεκλογική τροχιά. Σε ένα χρόνο λήγει η θητεία αυτής της κυβέρνησης. Βρισκόμαστε συνεπώς σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο είτε αυτές γίνουν στο τέλος του 2018 είτε στις αρχές του 2019. Η ΝΔ έχει ως στόχο να ανανεώσει το στελεχιακό της δυναμικό. Τιμούμε όλους τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει και έχω την τιμή να είμαι σήμερα δίπλα σε εκλεκτούς συναδέλφους. Σε ένα βαθμό τα ψηφοδέλτιά μας θα είναι ανανεωμένα. Ανταποκρινόμαστε στα κελεύσματα των εποχών, θέλοντας να φέρουμε το νέο στην πολιτική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μόνο το νέο, χρειαζόμαστε επίσης το παλιό και έμπειρο στελεχιακό μας δυναμικό. Με τη σμίξη ανάμεσα στο παλιό και στο νέο, θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που θέλουν μία ουσιαστική πολιτική αλλαγή. Ο Τσίπρας πολιτεύτηκε με τις χειρότερες συνταγές του παρελθόντος, δίχασε αντί να ανανεώσει, λασπολόγησε αντί να δημιουργήσει, γκρέμισε και εκδίωξε, αντί να προσεταιριστεί και να μεγεθύνει τη χώρα. Έδειξε ότι είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος του παλιού».

ΦΠΑ
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Πάνο Καμμένο ήταν ο κ. Βαρβιτσιώτης στο ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Είπε ότι ο κ. Καμμένος είπε ψέματα στους νησιώτες, οι οποίοι θα πρέπει τώρα να τον τιμωρήσουν που τους εξαπάτησε. Αναλυτικά ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε:
«Είχαμε ακούσει σε όλους τους τόνους, ιδιαίτερα από τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο, να δουλεύει κατάμουτρα τους νησιώτες, λέγοντας ότι δεν θα συναινούσε ποτέ στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ακόμη και αν έπεφτε η κυβέρνηση. Μάλιστα στο Νότιο Αιγαίο είχε αξιοσημείωτα ποσοστά με αυτά τα ψέματα που έλεγε στους νησιώτες. Σήμερα ελπίζω οι νησιώτες να δείξουν πώς τιμωρούν τους ψεύτες. Έγινε μεγάλη κουβέντα το τελευταίο διάστημα για το μεταφορικό ισοδύναμο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα αντισταθμιστεί η αύξηση του ΦΠΑ μέσα από την αύξηση των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι ο χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αποτελούσε μέρος του λεγόμενου μεταφορικού ισοδύναμου. Οι χαμηλοί συντελεστές είχαν να κάνουν με την διατήρηση της ισοτιμίας των προϊόντων λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους. Να σας θυμίσω ότι εμείς είχαμε καταφέρει να εξορθολογήσουμε τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικά και οικονομικά περιβάλλον».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ