Ο φόβος φυλάει τους φιλολόγους. Μετά τη διαμαρτυρία από την Ένωση Αργολίδας, η  Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τους φόβους της – και εύλογα την απόλυτη αντίθεσή της – για την προτεινόμενη κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στο Λύκειο.

Μάλιστα, η ΠΕΦ  τονίζει με νόημα ότι η «Αντιγόνη», συνέχιζε να διδάσκεται και κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας.

«Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορούμαστε το τελευταίο διάστημα την επιχειρούμενη  —σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής— κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας  της Β΄ Λυκείου και —κατά συνέπεια— τον εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή,  που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη» λέει η ΠΕΦ, και συνεχίζει: «Σημειώνεται ότι η διδασκαλία της “Αντιγόνης” δεν καταργήθηκε ούτε κατά την  επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει  την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου “Περικλέους Επιτάφιο” και χωρίς την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή  είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην  αντίσταση απέναντι  στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη —ως υπέρτατης αξίας— της αγάπης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας».

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ