Ρεπορτάζ

Στραγγαλίζεται η επιχειρηματικότητα!

Εξαιρετικά άσχημο είναι το περιβάλλον που διαμορφώνουν για τις επιχειρήσεις τα νέα φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξηθούν τα έσοδα
Οι επιχειρηματίες της Δωδ/σου αναζητούν τρόπους αντίδρασης και είναι αποφασισμένοι να φθάσουν, αν χρειαστεί, και στον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά προκειμένου να σταματήσει η φοροκαταιγίδα που θα καταστρέψει την αγορά.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ημερίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αναλυθούν περαιτέρω οι παρενέργειες από τα μέτρα. Επιδιώκεται ακόμη να δημιουργηθεί μια ομάδα κρούσεως στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μας.
Ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ για το θέμα αυτό έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών κ. Γιάννης Ηρακλείδης.
«Ειδικά το ποινολόγιο είναι σοβαρό ζήτημα. Οι υποχρεώσεις είναι βαριές και εξοντωτικά πλέον τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν στενή συνεργασία με τους φοροτεχνικούς τους και να ενημερώρονται συνεχώς», δήλωσε ο κ. Γ. Ηρακλείδης και πρόσθεσε πως σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με βασικό ομιλητή τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γ. Κορομηλά.

«Θα προσκληθούν όλοι οι φορείς στην ημερίδα. Το περιβάλλον είναι ασφυκτικό. Η επιχειρηματικότητα στραγγαλίζεται αν εφαρμοσθούν κατά γράμμα τα μέτρα αυτά. Θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα και των Επιμελητηρίων. Ζητάμε να εκδοθεί ψήφισμα. Εμείς έχουμε συμφωνήσει στην αντίδραση, που θα είναι ένα διάβημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές», τόνισε ο κ. Ηρακλείδης.
Στο ασφυκτικό περιβάλλον που διαμορφώνουν τα νέα φορολογικά μέτρα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
«Άποψη όλων είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα με το νέο φορολογικό σχέδιο που εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου. Έτσι δεν θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Δεν θα στηριχθεί έτσι η επιχειρηματικότητα. Διασφαλίζεται μόνο η εκτέλεση της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2014 θα κλείσουν 30.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Θα προχωρήσουμε στη διοργάνωση ημερίδας για να ενημερωθούν όλοι για τις αλλαγές που έχουν γίνει. Θα συμπράξουμε με όλους τους φορείς στη Ρόδο και την Κρήτη ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση σε κεντρικό επίπεδο για να αλλάξουν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο φορολογικό σχέδιο», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου.
«Ο καθένας πια ασχολούμενος με επιχειρηματικές δράσεις έχει γίνει γνώστης της νέας φορολογικής λαίλαπας. Μιλάμε για μέτρα που ήδη εφαρμόζονται. Σε δεινή θέση για πρώτη φορά βρίσκεται το σύνολο των επιχειρήσεων. Τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά και οδηγούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων», τόνισε ο γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου και πρόσθεσε πως έχει δημιουργηθεί η εντύπωση στις τάξεις των επιχειρηματιών ότι τα μέτρα αυτά δημιουργήθηκαν από κάποιους που σκοπό έχουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις.
«Δεν υπάρχει περίπτωση με τα μέτρα αυτά να επιβιώσουν ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Παπασταματίου.
Να σημειωθεί πως στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ διανεμήθηκε η απόφαση του 6ου τμήματος του ΣτΕ για το δημοτικό φόρο.

«Δεν συζητήσαμε για το Δημοτικό Φόρο. Διανείμαμε την απόφαση που έχει ληφθεί από το ΣτΕ. Το ΕΒΕΔ δεν κάνει συστάσεις στα μέλη του», τόνισε ο κ. Παπασταματίου.
Στη συνεδρίαση τονίστηκε πως οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες υποχρεώσεις τους. Ο ΔΗΦΟΔΩ, όπως τόνισε ο κ. Ηρακλείδης, έχει μπει στην κατηγορία των υποχρεώσεων που δεν πληρώνονται γιατί οι επιχειρηματίες δεν έχουν χρήματα.

«Το 90% των ΜΜΕ επιχειρηματιών δεν πρόκειται να πληρώσουν το συγκεκριμένο φόρο γιατί δεν μπορούν», τόνισε ο κ. Γ. Πάππου.
Διανεμήθηκαν στα μέλη και ψηφίσματα τα οποία αφορούν τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και την στήριξη του Επιμελητηριακού Θεσμού που έχουν εκδοθεί από την ΚΕΕ.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης έγινε η κοπή της πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου