Συνεντεύξεις

Mιχ. Σοκορέλος: «Ο ιός πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο με επιστημονικά μέτρα»

Εκκληση προς τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και να πάνε να εμβολιαστούν, απευθύνει σήμερα μέσω της συνέντευξής του στην «δημοκρατική», ο γνωστός Ρόδιος γιατρός κ. Μιχάλης Σοκορέλος. «Ο ιός πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο με επιστημονικά μέτρα. Αυτά είναι τα εμβόλια», δηλώνει μεταξύ άλλων και εξηγεί, γιατί τα εμβόλια έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές που σε άλλα χρόνια, χάνονταν από απλές ασθένειες, οι οποίες δεν υπάρχουν πια ή έχουν ξεχαστεί και δεν είναι πλέον θανατηφόρες.
Μιλώντας παράλληλα με την ιδιότητα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ο κ. Σοκορέλλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Οι κάτοικοι της Ρόδου, μπορούν να δουν την αλλαγή σε πολλά επίπεδα. Παρά τα προβλήματα με τον κορωνοϊό και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, ο ένας αυτός χρόνος βαθμολογείται με υψηλό βαθμό!»
• Κύριε Σοκορέλο, να ξεκινήσουμε από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και τους εμβολιασμούς που αναμένεται να ξεκινήσουν και στη Ρόδο την επόμενη εβδομάδα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Κοιτάξτε, ο κόσμος έχει φοβίες για το εμβόλιο αλλά θα ξεκινήσω από αυτό ακριβώς. Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες, την γνώμη των ειδικών. Δεν πρέπει να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις επειδή διάφοροι διακινούν σενάρια και συνωμοσιολογίες. Είναι μεγάλο λάθος αυτό. Θα σας το πω όσο πιο απλά γίνεται. Τα εμβόλια έχουν ανακαλυφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι έχουν αλλάξει την ζωή μας, διότι είναι μια επιστημονική μέθοδος πολύ αποτελεσματική. Έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές που σε άλλες εποχές, δεν υπήρχε η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ασθένειες τις οποίες σήμερα, μπορούμε. Για παράδειγμα, ο τέτανος, η διεφθερίτιδα, η ευλογιά, η πολιομυελίτιδα και πάρα πολλές παθήσεις έχουν πλέον εξαφανιστεί. Ενώ σε άλλες εποχές είχαν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε όλο τον πλανήτη και οι άνθρωποι είτε έμεναν ανάπηροι είτε έχαναν την ζωή τους, σήμερα δεν υπάρχουν. Θα έλεγα ότι οι περισσότερες ασθένειες ξεχάστηκαν. Κάτι ανάλογο είναι και ο κορωνοϊός. Είναι ένας ιός θανατηφόρος (δυστυχώς) μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα ενώ τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Φτάσαμε σε σημείο να μετράμε ήδη σχεδόν δύο εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, ο ιός πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνον με επιστημονικά μέτρα. Αυτά είναι τα εμβόλια.
• Στους ιούς, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν υπάρχει φάρμακο. Εξηγήστε μας γιατί.
Πράγματι, για τους ιούς, δεν υπάρχει φάρμακο. Κι αυτό γιατί ο ιός είναι ένας ξεχωριστός μικρο-οργανισμός που μεταλλάσσεται και αλλάζει μορφή. Γι αυτό και όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι με συντηρητικά μέτρα -όπως ο ιός της γρίπης. Κάθε χρόνο, κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, διότι αλλάζει μορφή!
Να περάσουμε λοιπόν στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Το εμβόλιο αυτό αποτελεί έναν «φράχτη» που θα δημιουργήσει στον πληθυσμό μία ανοσία με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί άμεσα. Θα εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου –διότι αλλάζει μορφή. Δεν υπάρχει όμως, άλλος τρόπος για να τον πολεμήσουμε. Είναι απαραίτητο για να μας βοηθήσει στον πόλεμο κατά της μετάδοσης και των θανάτων. Είναι η μόνη λύση.
• Κάποιοι φοβούνται για τις παρενέργειες κ.λπ. Τι θα λέγατε ως γιατρός;
Αν διαβάσετε τις παρενέργειες κάθε φαρμάκου ακόμη και του πιο απλού παυσίπονου, δεν θα το παίρνατε ποτέ –πιστέψτε με! Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Στην προκειμένη περίπτωση η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Τα δεδομένα για ένα εμβόλιο δεν είναι τα ίδια όπως σε παλαιότερα χρόνια. Προσωπικά, απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό διαφορετικά. Στατιστικά και ιατρικά, ο εμβολιασμένος πληθυσμός κινδυνεύει από το ένα χιλιοστό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιμένω ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες.
Να σας ρωτήσω για τη Ρόδο που τουλάχιστον σε σχέση με άλλες περιοχές, τα πήγε πολύ καλά με την πανδημία του κορωνοϊού. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Είναι πολύ απλή η εξήγηση: ένας λόγος είναι ότι έχουμε πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες. Επιπλέον, είμαστε νησιωτική περιοχή οπότε η ‘απομόνωση’ αυτή σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, βοήθησε στην μη μετάδοση του ιού. Βλέπετε λοιπόν, ότι είναι δείκτες ασφαλείας και βασικοί παράγοντες που μειώνουν την μετάδοση αφού το βασικό όπλο για να το σταματήσεις είναι η απομόνωση. Ωστόσο και οι πολίτες, ακολούθησαν τις οδηγίες που δόθηκαν, εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας και ήταν πολύ προσεκτικοί.
• Συνεπώς, το σύστημα σε τοπικό επίπεδο ‘έντεξε’ τόσο σε δομές όσο και σε ανακλαστικά.
Όλοι οι φορείς επέδειξαν άμεσα ανακλαστικά: η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έσπευσε να ενισχύσει το Νοσοκομείο Ρόδου με υγειονομικό εξοπλισμό, ο Δήμος Ρόδου προχώρησε σε απολυμάνσεις, καθαρισμούς κ.λπ. Δεν είχαμε κρούσματα στους εργαζόμενους ενώ η Δημοτική Αρχή επέδειξε άμεσα την ευαισθησία της με οικονομική ενίσχυση όπου μπορούσε. Οι φορείς επίσης βοήθησαν πολύ και γενικότερα, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Υπάρχουν εστίες κρουσμάτων σε μερικές περιοχές, αλλά είναι διαχειρίσιμες.
• Να περάσουμε στην άλλη σας ιδιότητα ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και μέλος της δημοτικής αρχής Ρόδου. Έκλεισε ήδη ένας χρόνος και μάλιστα, εν μέσω της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Είστε ικανοποιημένος;
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας, εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη νυν δημοτική αρχή. Κι αυτό είναι σαφές αφού έχει προχωρήσει σε διάφορες αλλαγές όπως πρόσφατα η πιο δίκαιη κατανομή των δημοτικών τελών, την οποία ανακοίνωσε ο δήμαρχός μας κ. Αντώνης Καμπουράκης αλλά και το επίδομα που θα δοθεί στους ανέργους. Οπωσδήποτε θα θέλαμε να είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε πολλά περισσότερα. Όπως αναφέρατε, λόγω της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, πολλά πράγματα έμειναν πίσω, ενώ θα σας θυμίσω πως βρήκαμε και πάρα πολλές εκκρεμότητες από τους προηγούμενους τις οποίες πρέπει να αποκαταστήσουμε. Νομίζω πως οι κάτοικοι της Ρόδου, μπορούν να δουν την αλλαγή σε πολλά επίπεδα. Παρά τα προβλήματα με τον κορωνοϊό και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, ο ένας αυτός χρόνος βαθμολογείται με υψηλό βαθμό!
Έχετε δεχτεί επανειλημμένα κριτική από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για το δημοτικό συμβούλιο. Ποια πράγματα εκτιμάτε ότι πρέπει να βελτιωθούν;
Κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Προσωπικά, ασκώ τα καθήκοντά μου ακολουθώντας το γράμμα του Νόμου. Προσπαθώ να δίνω περισσότερο χρόνο σε όσους θέλουν να τοποθετούνται. Με τις συνθήκες του κορωνοϊού, όπως γνωρίζετε οι συνεδριάσεις πλέον διεξάγονται μέσω τηλε-διάσκεψης. Ωστόσο, εκτιμώ πως όλοι προσπαθούμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο της νομοθεσίας που προβλέπεται και να μην υπάρχουν αδικίες!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου