Ειδήσεις

Μειωμένη πολύ είναι φέτος στη Ρόδο η παραγωγή λαδιού

Πέντε φορές μειωμένη σε σχέση με πέρσι καταγράφεται μέχρι και τώρα, η παραγωγή του ελαιόλαδου στην Ρόδο (συνολικά, τόσο από επαγγελματίες όσο και από ιδιώτες) λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η παρατεταμένη ανομβρία!
Αυτό δήλωσε στην «δημοκρατική» ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου κ. Στέφανος Γέροντας, ο οποίος μάλιστα προέβη σε συστάσεις για τα λάθη που κάνουν οι παραγωγοί, στα οποία πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή:
«Παρατηρώ πως οι παραγωγοί κάνουν λάθη τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ιδιώτες με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα και να βγάζουν λάθος συμπεράσματα για το ελαιόλαδο που παράγουν. Όσον αφορά π.χ. την περιεκτικότητα του λαδιού που έχει ο καρπός, συγκρίνουν διαφορετικές χρονιές ή περιόδους που επειδή σημειώθηκαν βροχοπτώσεις, επηρέασαν την παραγωγή. Επίσης, παράγουν ένα προϊόν το οποίο επειδή είναι βρώσιμο, έχει απαιτήσεις. Φέτος, το ελαιόλαδο που παράγεται στην Ρόδο, έχει πιο έντονη γεύση, πιο πικάντικη και φρουτώδη, με συνέπεια να προβληματίζονται οι παραγωγοί και να νομίζουν ότι δεν είναι καλής ποιότητας ή ότι έχει πρόβλημα. Αυτό δεν είναι θέμα ελέγχων, όσο θέμα γνώσεων και προσοχής», όπως τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Γέροντα, τα δέντρα φέτος είναι πολύ ταλαιπωρημένα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας γι αυτό και δεν χρειάζονται πολλά κλαδέματα: «Το μυστικό είναι το σύντομο κλάδεμα και όχι το βαρύ, με τα αλυσοπρίονα που κάνουν μερικοί και μάλιστα οι επαγγελματίες –όχι μόνον οι ιδιώτες. Επίσης, όταν μαζεύεις ελιές δεν πρέπει να κλαδεύεις ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το ροκανίδι να πέφτει πάνω στα δίχτυα με τον καρπό και να μένουν τα υπολείμματα του ορυκτέλαιου (από το αλυσοπρίονο) πάνω στον καρπό, το οποίο μεταφέρεται και στην παραγωγή.
Επιπλέον, τα δοχεία στα οποία βάζουν το λάδι πρέπει να είναι ακριβώς στα κιλά που καταγράφονται και όχι παραπάνω, διότι μένει ο αέρας και καταστρέφει το ελαιόλαδο. Πολλοί αγοράζουν μεγαλύτερα δοχεία επειδή είναι φτηνότερα και δεν τα γεμίζουν μέχρι πάνω. Ο αέρας που μένει, προκαλεί τεράστια οξείδωση», όπως αναφέρει.
Τα αποτελέσματα της
παρατεταμένης ανομβρίας
Φέτος πάντως, η παραγωγή εμφανίζεται πεσμένη έως και πέντε φορές σε σχέση με πέρσι. Όπως δήλωσε ο κ. Γέροντας, στα ελαιοτριβεία φαίνεται η διαφορά: «Ο καρπός από την φύση του, έχει μια ισορροπία με νερό, ελαιόλαδο και σάρκα. Το ελαιόλαδο γεννιέται μέσα στον καρπό από τις 20 Ιουλίου κι έπειτα. Αν δεν υπάρχει υγρασία στο έδαφος, ο καρπός θα γίνει μικρός και χωρίς υγρασία. Όταν έρθει η εποχή της συγκομιδής δεν θα είναι σωστά αναπτυγμένος. Τις χρονιές που έχει ανομβρία είναι δύσκολο να βρούμε την απόδοση. Φέτος, ωστόσο, είναι ακόμη πιο δύσκολο διότι η έλλειψη του νερού μειώνει το βάρος του καρπού ενώ υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο καρπός δεν έχει μεγαλώσει καθόλου και δεν περιέχει ούτε νερό, ούτε λάδι. Φέτος, η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη. Η συγκομιδή του καρπού από τους ελαιώνες της Ρόδου ξεκινάει κανονικά στα μέσα του Νοέμβρη».
Τα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που παράγεται φέτος στην Ρόδο, είναι πιο έντονα: είναι πιο πικρό, φρουτώδες και πικάντικο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ποιοτικό.
Η μειωμένη παραγωγή θα έχει συνέπεια και στις τιμές του ελαιόλαδου. Μέχρι και πριν από τρία περίπου χρόνια, η μεγάλη παραγωγή στην Ρόδο, αντανακλούσε στην ζήτηση και στις καλύτερες τιμές. Φέτος, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δώδεκα περίπου χρόνια, τα ελαιοτριβεία της Ρόδου βελτίωσαν σημαντικά τις υποδομές τους. Οι ιδιοκτήτες, αξιοποίησαν διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και προχώρησαν σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους με την αγορά καινούργιων μηχανημάτων. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου