Ειδήσεις

«Το ελάφι της Ρόδου παραμένει ένα σύμβολο και πρέπει να προστατευθεί»

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε χθες η πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκου Θεοδωρίδη με αντιπροσωπεία των αγροτών της Ρόδου με συμμετοχή και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη βόσκηση των ελαφιών στη Νότια Ρόδο και τις καταστροφές που προκαλούν στις καλλιέργειες.
Από το πρωί, πολλοί αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην πόλη, ενώ κυριάρχησαν εντάσεις, καθώς ζητούσαν να βρουν το δίκιο τους για τις καταστροφές που υφίστανται  οι καλλιέργειές τους.
Παρόντες στην σύσκεψη ήταν ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκος Θεοδωρίδης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του Σύριζα κ. Δημήτρης Γάκης, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Πόκκιας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, από την Διεύθυνση Δασών η κα Αικ. Μπαλατσούκα, ο γ.γ. του Δήμου Ρόδου κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος, από τον Σύλλογο Περιβάλλοντος ο κ. Ε. Γρηγοριάδης ενώ επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών ήταν ο κ. Σαββίδης.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, όπου πολλές φορές ανέβηκαν οι τόνοι, η πλευρά των αγροτών εξέφρασε την έντονη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια που κυριαρχεί καθώς από την μία καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους και από την άλλη δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα ελάφια.
Οι αγρότες επέμειναν ότι «τα ελάφια μετά την πυρκαγιά στην Απολακκιά ψάχνοντας για τροφή, τρώνε ό,τι βρουν» φέρνοντας παραδείγματα αλλά και τεκμηριωμένες αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους, ενώ η πλευρά του συλλόγου περιβάλλοντος έφερε ως επιχείρημα ότι «τα ελάφια πρέπει να τραφούν και να προστατευθούν».
«Για όλους τους Ροδίτες τα ελαφάκια είναι σύμβολο του νησιού και αγαπημένο ζώο. Αλλά για τους αγρότες, έχει καταντήσει μάστιγα. Είναι απαραίτητο να συναποφασίσουμε τι πραγματικά θέλουμε», ειπώθηκε από αγρότη.
Τελικά, αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνει καταγραφή του πληθυσμού των ελαφιών στο νησί και να διατεθούν τροφές ώστε να μην καταφεύγουν στις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες για την αποζημίωση των αγροτών μέσω ΕΛΓΑ ή άλλων προγραμμάτων.

Ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης
Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκος Θεοδωρίδης δήλωσε τα εξής: «Όλοι μας γνωρίζουμε το πρόβλημα και προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις που είναι εφικτές. Μετά από ενδελεχή συζήτηση, αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι αφενός θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Στα βραχυπρόθεσμα, όπως προτάθηκε είναι να διατεθούν τροφές και νερό για τα ελάφια ώστε να μπορέσουμε να τα απομακρύνουμε από τις καλλιέργειες. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, περιλαμβάνουν τις περιφράξεις που είναι απαραίτητες να γίνουν για να προστατευθούν οι καλλιέργειες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων και αφορά τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων, που δεν είναι όμως επικίνδυνες για τα ελάφια. Προτείναμε ακόμη, να συνταχθούν μελέτες ώστε να δούμε πώς μπορεί να γίνει σωστή διαχείριση για τον πληθυσμό των ελαφιών».
Ο κ. Θεοδωρίδης είπε ακόμη ότι για την λύση του ζητήματος απαιτείται συνεργασία από κοινού με όλους τους φορείς, την Διεύθυνση Δασών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου κ.λπ. ώστε να προχωρήσουν συντονισμένα.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες, ο κ. Θεοδωρίδης είπε: «Υποθέτουμε πως μακροπρόθεσμα θα το αναλάβει ο ΕΛΓΑ. Όσον αφορά τις άμεσες θα βρούμε μια άλλη λύση μέσα από κάποια προγράμματα».
Να σημειωθεί ότι ο πραγματικός αριθμός του πληθυσμού των ελαφιών στο νησί δεν είναι σαφής μέχρι τώρα, καθώς η τελευταία καταγραφή έγινε πριν από έξι χρόνια. Συνεπώς θα έχει αυξηθεί εκ των πραγμάτων. «Θα πρέπει να γίνει μία άλλη μελέτη για την νέα καταγραφή του πληθυσμού των ελαφιών με επιστημονικές μεθόδους» είπε ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπογραμμίζοντας πως απαιτείται μια ορθή διαχείριση – φόρμουλα για το θέμα.

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος
Ξεκάθαρη θέση έλαβε και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε τα εξής: «Ήταν μια ευρύτατη συνάντηση – σύσκεψη που αφορούσε τις ζημιές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών της Ρόδου. Αυτό ήρθε ως συνέχεια της συνάντησης που είχαμε την περασμένη εβδομάδα με τον αντιδήμαρχο κ. Γ. Πόκκια στον αρμόδιο υπουργό κ. Τσιρώνη, ο οποίος έδωσε με την σειρά του κάποιες κατευθύνσεις. Στη σημερινή συνάντηση πέραν των εκπροσώπων των αρχών και των αγροτών, παρέστησαν και πρόεδροι όλων των τοπικών κοινοτήτων και προσπαθήσαμε να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις καταστροφές που γίνονται στις αγροτικές καλλιέργειες από τα ελάφια. Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα άμεσα, όπως: αποζημιώσεις για τις καταστροφές (είτε μέσω ΕΛΓΑ, είτε μέσω ΠΣΕΑ) –αν και κρατάω μικρό καλάθι, γιατί η διαδικασία είναι σύνθετη. Το μεγάλο αίτημα για άμεση αντιμετώπιση είναι να εγκριθεί ένα κονδύλι από το υπουργείο Γεωργίας άμεσα προς την Διεύθυνση Δασών ή προς τον Δήμο Ρόδου ώστε να διατεθούν τροφές και σε συνεννόηση με τους προέδρους των χωριών, να εντοπιστούν οι παλιές ‘ποτίστρες’, όπου έπιναν νερό τα ελάφια. Έτσι θα τα τραβήξουν σ’ εκείνες τις περιοχές προσωρινά μέχρι να περάσουμε στην άλλη διαδικασία για την σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την καταμέτρηση του αριθμού των ελαφιών και φυσικά των αδέσποτων ζώων. Πρέπει να δούμε συνεπώς και πώς θα αντιμετωπίσουμε την περαιτέρω αύξηση από εδώ και πέρα. Το ελάφι της Ρόδου παραμένει ένα σύμβολο και πρέπει να προστατευτεί. Όλοι μας το δεχόμαστε αυτό και κανένας δεν το αρνείται. Θα ζητήσουμε ακόμη, μια επιδότηση για να κάνουμε ειδικής μορφής περιφράξεις που δεν είναι επικίνδυνες για τα ελάφια και τα αποτρέπει από το να πλησιάζουν στις καλλιέργειες».
Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι τέθηκε και θέμα μετεγκατάστασης πληθυσμού ελαφιών σε κάποιες άλλες περιοχές, όπως ο Άγιος Σουλάς, όπου υπάρχει ένας χώρος 1.000 στρεμμάτων ή σε άλλα πάρκα του νησιού.
Όπως κατέληξαν μια επιτροπή αποτελούμενη από τον κ. Δ.Γάκη, τον κ. Ν.Θεοδωρίδη, τον κ. Γ. Πόκκια, τον κ. Φ. Ζαννετίδη και την κα Αικ. Μπαλατσούκα θα συντάξουν το γενικό συμπέρασμα αλλά και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε ο καθένας να αναλάβει να προωθήσει τις αντίστοιχες δράσεις.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες επιφυλάχθηκαν για οποιαδήποτε δήλωση, λέγοντας πως θα περιμένουν να δουν εάν οι δεσμεύσεις θα προχωρήσουν και θα γίνουν πράξη. Άφησαν πάντως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για περαιτέρω αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου