Κάηκαν από φωτιές στο νησί 39.000 στρέμματα

«Γεμάτο» με συμβάντα ήταν για την Πυροσβεστική Υπηρεσία το έτος 2013 καθώς ξέσπασαν δεκάδες πυρκαγιές που έκαναν στάχτη 39.000 στρέμματα δασικών κυρίως εκτάσεων στη Ρόδο.
Στη δραστηριότητα της υπηρεσίας, το έτος που πέρασε, αναφέρθηκε χθες, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γιάννης Γαϊτανίδης.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε πως ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν η αιτία για τις περισσότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Ρόδο πέρσι.
«Αιτία των περισσότερων πυρκαγιών που ξέσπασαν στη Ρόδο το έτος 2013 ήταν ο εμπρησμός από πρόθεση ή από αμέλεια», δήλωσε ο κ. Γιάννης Γαϊτανίδης.
Κάνοντας αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε ο διοικητής της ΠΥΡ δήλωσε πως υπήρχε ένταση για την υπηρεσία το έτος 2013.
«Είχαμε στη Ρόδο εκτός από τις πυρκαγιές και πλημμύρες. Μέσα σε δύο μήνες χρειάστηκε η Πυροσβεστική να επέμβει σε 210 περιστατικά. Αυτές είναι υποθέσεις για ένα έτος και όχι για εξήντα ημέρες», δήλωσε ο κ. Γαϊτανίδης και ευχήθηκε να είναι λιγότερα τα περιστατικά που θα προκύψουν το νέο έτος και θα χρειαστεί η παρέμβαση της Πυροσβεστικής.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής συνέστησε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα μέτρα τους για να αποφεύγονται τα χειρότερα.
«Θα πρέπει και οι πολίτες να προσέχουν και να παρεμβαίνουν προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και όχι μόνο. Θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε τη φύση και να λαμβάνουμε μέτρα. Είναι ανάγκη να λειτουργούμε περισσότερο υπεύθυνα για να αποφεύγονται οι δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε ο κ. Γιάννης Γαϊτανίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας για τις πλημμύρες που έγιναν και τις φωτιές οι οποίες ξέσπασαν στο νησί μας, το έτος που πέρασε, ο κ. Γαϊτανίδης δήλωσε:
«Σε ποσοστό 95% ο ανθρώπινος παράγοντες φέρει την ευθύνη για τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στη Ρόδο. Αν εξαιρέσουμε τη φωτιά της Ιστρίου δεν είχαμε μεγάλες εκτάσεις που κάηκαν».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το έτος που πέρασε προκλήθηκαν 50 δασικές πυρκαγιές.
«Κάηκαν 39.000 στρέμματα. Από αυτά τα 38.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από τη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Ιστρίου. Αν εξαιρέσουμε τη φωτιά αυτή πήγαμε σχετικά καλά το έτος 2013. Η υπηρεσία ανταποκρίθηκε και έσπευσε έγκαιρα στα περιστατικά. Το θέμα είναι να μην είμαστε συνεχώς στο «κόκκινο» και να προσέχουμε όλοι μας», δήλωσε ο κ. Γιάννης Γαϊτανίδης.
Σε ερώτηση αν θα ήταν λιγότερες οι απώλειες από τις πλημμύρες στη Ρόδο αν υπήρχε πρόνοια από τους φορείς, που έχουν την ευθύνη, ο κ. Γ. Γαϊτανίδης δήλωσε:
«Πάντοτε, όταν ο άνθρωπος λαμβάνει τα μέτρα του η αντιμετώπιση είναι καλύτερη από τον ίδιο και τις υπηρεσίες. Αυτό ισχύει ακόμη και για τα τροχαία ατυχήματα».
«Θα πρέπει να αλλάξουμε όλοι και να γίνουμε καλύτεροι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και όχι μόνο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Γαϊτανίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν για την αντιμετώπίση της χθεσινής κακοκαιρίας ο κ. Γαϊτανίδης δήλωσε:
«Δεν υπήρξε ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Εμείς λάβαμε τα μέτρα μας και είχαμε οχήματα στην δυτική πλευρά το νησιού και στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου. Εμείς ήμασταν διαρκώς σε ετοιμότητα».