«Η Λέσχη Lions έχει εστιάσει την προσοχή της στον παράγοντα άνθρωπο»

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Σειρά δράσεων που έχουν ως στόχο την προσφορά υπηρεσιών αγάπης στον τόπο και στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε αυτό, προγραμμάτισε και υλοποιεί η πρόεδρος της λέσχης Lions κ. Στέλλα Αναστασιάδη.
Σε συνέντευξή της στη «δ» η κ. Αναστασιάδη αναφέρεται στο έργο που έχει γίνει από τον περασμένο Ιούνιο που ανέλαβε τα καθήκοντά της και στις δράσεις που προγραμματίζονται για το 2013 και όχι μόνο.
«Ανέλαβα την προεδρία της λέσχης τον Ιούνιο του 2012. Θα βρίσκομαι στη θέση αυτή μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2013. Έχω βάλει σαν στόχους να καταφέρω πράγματα τα οποία θα ωφελήσουν κυρίως τους συνανθρώπους μας. Μέσα από τη δραστηριότητά μας αποκτά νόημα η αρχή της λέσχης που αφορά την υπηρεσία προς τον άνθρωπο», δηλώνει η κ. Αναστασιάδη και προσθέτει πως μεταξύ των στόχων που έχει θέσει είναι και η περαιτέρω αναβάθμιση της λέσχης που είναι από τις πολυπληθέστερες στην Ελλάδα.
Η ανάγνωση και μόνο των δράσεων και των έργων που έχουν γίνει στο νησί μας αποδεικνύει όχι μόνο το ενδιαφέρον αλλά και την αγάπη των μελών και των προέδρων της λέσχης Lions για τη Ρόδο.
Η κ. Αναστασιάδη αναφέρεται και στην αμέριστη στήριξη που έχει από την οικογένειά της αλλά και στην ενασχόλησή της με την πολιτική.
Η συνέντευξη της κ. Στέλλας Αναστασιάδη, αναλυτικά:
• Θεωρείτε πως είναι βαρύ το καθήκον της προεδρίας της Λέσχης Lions από μια γυναίκα;
Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα εφόσον το θέλει και το αγαπά. Όταν συμβαίνει αυτό βρίσκεται ο τρόπος για να γίνουν όλα. Είμαι γυναίκα σύζυγος, μητέρα εργαζόμενη και κοινωνικοποιημένος άνθρωπος. Οι ρόλοι είναι πολλοί και δύσκολοι. Θεωρώ ότι όταν κάποιος έχει σωστό προγραμματισμό και θέτει τις προτεραιότητές του και κάνει σωστή διαχείριση του χρόνου, όλα γίνονται.
• Για την ανάληψη του φορτίου αυτού είχατε τη στήριξη του συζύγου σας και γενικά της οικογένειάς σας;
Ναι, βέβαια. Είμαι ευγνώμων προς το σύζυγο και την οικογένειά μου γιατί με στηρίζουν. Έχουν υπομονή και με παροτρύνουν να αγωνιστώ. Το κάνουν από αγάπη προς εμένα. Έχοντας εφόδιο και οδηγό την αγάπη και τη στήριξη της οικογένειάς μου, επιτελώ το λαϊονικό μου έργο και ασκώ τα καθήκοντα του προέδρου της λέσχης με επιτυχία. Βλέπω την ανταπόκριση και την ικανοποίηση στα μάτια των ανθρώπων. Αυτό για μένα είναι η αναγνώριση σε αυτό που γίνεται.
• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως πρόεδρος της λέσχης για το 2013;
Ανέλαβα την προεδρία της λέσχης τον Ιούνιο του 2012. Θα βρίσκομαι στη θέση αυτή μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2013. Έχω βάλει σαν στόχους να καταφέρω πράγματα τα οποία θα ωφελήσουν κυρίως τους συνανθρώπους μας. Μέσα από τη δραστηριότητά μας αποκτά νόημα η αρχή της λέσχης που αφορά την υπηρεσία προς τον άνθρωπο. Θέλουμε να αναπτύξουμε δραστηριότητα για να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας στην κοινωνία και στον τόπο μας. Επιδιώκουμε και την αναβάθμιση της λέσχης. Μέσα στο χρονικό διάστημα από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τώρα έχουν γίνει αρκετά πράγματα.
• Μπορείτε να απαρριθμήσετε ορισμένες από τις δράσεις που ήδη έγιναν;
Είχα θέσει ως στόχο μου να αναβαθμίσω ακόμη περισσότερο τη λέσχη μας. Η ευθύνη που έχω είναι μεγάλη γιατί ανέλαβα τα ηνία μιας ιστορικής λέσχης που λειτουργεί εδώ και 48 χρόνια με μεγάλη επιτυχία.. Είναι η τέταρτη κατά σειρά σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγώ όχι μόνο πρέπει να κρατήσω το επίπεδο και τη φήμη της αλλά να το ανεβάσω παραπάνω. Θέλησα να υιοθετήσω κάποια στάση και φιλοσοφία που θα βοηθήσει ώστε να λειτουργούμε σε καλύτερο επίπεδο. Πρότεινα και θεσμοθετήθηκε η λαϊονική ακαδημία. Έτσι κατά τη διάρκεια της ολομέλειας που γίνεται μια φορά το μήνα κάθε προηγούμενος πρόεδρος αναπτύσσει ένα θέμα λαϊονικό ώστε όχι μόνο να φρεσκάρουν οι παλαιοί τη μνήμη τους αλλά και τα νέα μέλη να μπορέσουν να αντιληφθούν και να μάθουν περισσότερα πράγματα. Επειδή ο χρόνος μας πιέζει δεν είναι εύκολο να ανοίγουμε τα βιβλία μας και να διαβάζουμε. Είναι ευκαιρία μέσα από τη λειτουργία της ακαδημίας κάποια πράγματα να μαθαίνονται. Σας επισημαίνω ότι στην ακαδημία πρότεινα και έγινε δεκτό να διαβάζονται ρήσεις των αρχαίων φιλοσόφων. Σκέφθηκα πως έτσι τιμούμε τους προγόνους μας και λαμβάνουμε κάτι από τη φώτιση που εκείνοι έπαιρναν τότε. Θεωρώ πως είναι καινοτομία που θα εκτιμηθεί από τα παλαιά και τα νέα μέλη της λέσχης. Να αναφέρω επίσης το ταξίδι που κάναμε στην Κωνσταντινούπολη και την επίσκεψή μας στο Φανάρι. Η συζήτηση που είχαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ήταν σε θερμό κλίμα. Αξίζει να σημειωθεί πως με πρότασή μου καθιερώθηκε και η κατάθεση στεφάνου στις εθνικές επετείους. Την πρόταση αυτή ακολούθησε και η κεντρική διοίκηση της Λέσχης. Τώρα πια αυτό θα γίνεται σε όλη τη χώρα.
• Αναλάβατε την προεδρία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή όπου καθημερινά σχεδόν βλέπουμε δίπλα μας δυστυχία και ανθρώπους να υποφέρουν.
Διανύουμε μια από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων πενήντα χρόνων. Σαν πρόεδρος για το λόγο αυτό εστίασα την προσοχή μου στον παράγοντα άνθρωπο που αυτή την εποχή υποφέρει. Αυτό έγινε με διάφορες δράσεις που είχαν στόχο να ανακουφίσουν αυτούς που υποφέρουν. Έτσι αγοράσαμε 100 τσάντες με τρόφιμα που παραδόθηκαν σε πέντε ενορίες. Φρόντισαν στη συνέχεια οι ιερείς να τα δώσουν στους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη. Αγοράσαμε και προσφέραμε στο συσσίτιο του Δήμου υλικά για την Παρασκευή τροφής. Γνωρίζουμε πως πάνω από 200 άτομα σιτίζονται καθημερινά από την Πρόνοια. Μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι και εμείς συμβάλαμε στην σίτιση των συνανθρώπων μας. Κάναμε μεγάλη προσφορά επίσης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας όπως κάθε χρόνο. Η βοήθεια προς το Δήμο ήταν για πρώτη φορά. Μοιράσαμε την προσφορά γιατί θελήσαμε να ωφεληθούν και να βοηθηθούν περισσότεροι άνθρωποι που είναι σε δύσκολη θέση. Επισκεφθήκαμε επίσης το ίδρυμα των Κολυμπίων και προσφέραμε κλινοσκεπάσματα, υποδήματα και άλλα είδη στους ανθρώπους που νοσηλεύονται εκεί. Θελήσαμε και εμείς να βοηθήσουμε την κατάσταση εκεί. Προσφέραμε δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται στο ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα.
Επισκεφθήκαμε φυλάκια του νησιού μας και τους προσφέραμε είδη ρουχισμού, γλυκίσματα και δώρα. Το χαμόγελο των παιδιών ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μας. Αναφέρω επίσης το μπαζάρ που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2012 με προσκεκλημένη την κ. Αλεξία Αλεξιάδη που προσφέρθηκε να μας βοηθήσει για να συγκεντρώσουμε χρήματα για την αγορά υγειονομικού υλικού που προσφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου. Στο ποσό που χρησιμοποιήθηκε για να αγοραστούν τα υλικά προστέθηκε η προσφορά του εκλιπόντος Δημήτρη Καλαντζή που ήταν μέλος της λέσχης μας.
• Πώς θα μπορούσε να συμβάλει η λέσχη στην αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου μας;
Σε ό,τι αφορά το θέμα του οργανογράμματος σαν λέσχη δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολιτεία. Είμαστε και πολίτες του νησιού, έχουμε ανάγκη το νοσοκομείο και εκτιμούμε πως πρέπει να λειτουργεί σωστά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι παράγοντες. Αν δεν γίνει κάτι για τη βελτίωση της κατάστασης θα είμαστε και εμείς από τις φωνές αντίδρασης για την άσχημη πορεία του νοσηλευτικού μας ιδρύματος.Ευχόμαστε όμως να πρυτανεύσει η λογική και το νοσοκομείο να λειτουργεί όπως πρέπει.
• Σε πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε πως εκτός από την οικονομική κρίση έχουμε και κρίση αξιών. Γιατί το είπατε αυτό;
Ανέφερα πως έχουμε και κρίση αξιών διότι θεωρώ πως τελευταία έχουν εκλείψει οι αξίες οι ηθικές από τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε μια καταναλωτική κοινωνία. Γίναμε όλοι υλιστές ενώ η αξία της ζωής δεν είναι το χρήμα. Η αξία της ζωής είναι να έχουμε ψυχική και πνευματική καλλιέργεια. Τα στοιχεία αυτά θα μας οδηγήσουν στην ευημερία, στην ανάπτυξη, στην πρόοδο, στην ειρήνη, ώστε να επιτελέσουμε το έργο που μας ανατέθηκε στη γήινη διάσταση. Για αυτό εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να αρχίσουν να αφυπνίζονται, να μελετήσουν και να καλλιεργήσουν την ψυχή τους και έτσι να αναστρέψουν το άσχημο κλίμα και τις υλιστικές τάσεις που κυριάρχησαν. Είναι ανάγκη να εξοστρακίσουμε το κακό που έχει κυριεύσει τον πλανήτη. Να καλλιεργήσουμε το φιλότιμο, την φιλανθρωπία, τη συνεργασία, την καλοσύνη. Να γεμίσουμε την ψυχή μας με το μοναδικό συναίσθημα της αγάπης. Μόνο με αυτή μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη ζωή διότι είμαστε παιδιά, κύτταρα αν θέλετε, ενός και μοναδικού Θεού. Ο Θεός είναι όλο αγάπη και εμείς είμαστε κομμάτι του όλου.
• Αναφερθήκατε στην ανάγκη της πνευματικής καλλιέργειας. Αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε τη λέσχη να τιμήσει τα παιδιά που πρώτευσαν;
Εμείς προσφέρουμε σε όλα τα επίπεδα τις υπηρεσίες μας και τη συμπαράστασή μας. Προσφέρουμε στο περιβάλλον, στην υγεία και στους συνανθρώπους μας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη και την πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου. Μόνο μέσα από αυτή μπορεί ο άνθρωπος να σταθεί στο σωστό δρόμο και τις σωστές επιλογές. Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα του διεθνούς προέδρου. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δραστηριοποιηθούμε ώστε η μόρφωση να φθάσει σε όλο τον πλανήτη. Το ποσοστό του αναλφαβητισμού είναι πολύ μεγάλο. Αυτό προσπαθούν οι Lions να το ανατρέψουν με το να δίνουν κίνητρα σε μικρούς και μεγάλους για να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός. Έτσι εκτός του ό,τι θα επιβραβεύσουμε την προσπάθεια των παιδιών που πρώτευσαν θα συμβάλουμε για να γίνουν παραδείγματα προς μίμηση για τους συνομιλήκους τους ώστε να ασχοληθούν και εκείνοι με την πνευματική καλλιέργειά τους. Θα προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις. Μέλη της λέσχης μας έχουν προσφερθεί να πηγαίνουν σε διάφορες ενορίες της πόλης μας και να διαβάζουν με παιδιά και με ενηλίκους που επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις και να μην μένουν στα σκοτάδια.
• Πόσα μέλη αριθμεί η λέσχη Lions; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους Ροδίτες να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους, εντασσόμενοι σε αυτή;
Η λέσχη Lions Ρόδου είναι από τις πολυπληθέστερες στην Ελλάδα. Είναι η τέταρτη σε αριθμό μελών. Αριθμεί 62 μέλη και θα προστεθούν πέντε νέα. Ο καθένας προσφέρει όπως μπορεί είτε σε είδος είτε σε υπηρεσίες. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πως δεν είμαστε οι άνθρωποι που μας περισσεύουν τα χρήματα για να προσφέρουμε. Είμαστε εθελοντές και δίνουμε από το υστέρημά μας και όχι από το περίσσευμα. Θεωρώ πως αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό που κάνουμε το κάνουμε με αγάπη και ενθουσιασμό για τους συνανθρώπους μας.
• Προσφορά στον τόπο δεν είναι και τα έργο της επισκευής του Σταυρού της Φιλερήμου;
Προσπαθούμε να βοηθούμε όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και την πολιτεία μας με έργα ευποιήας. Ο Σταυρός της Φιλερήμου είχε επισκευαστεί με δική μας μέριμνα πριν από αρκετά χρόνια. Τώρα θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο χρόνος στο σταυρό και στον περιβάλλοντα χώρο. Να θυμίσω πως με μέριμνα της λέσχης δημιουργήθηκε το άγαλμα του συμπλέγματος του «Διαγόρα» στην περιοχή της Ψαροπούλας. Εχουμε υλοποιήσει και δεκάδες άλλα έργα.
• Έχετε ασχοληθεί με την πολιτική μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα συνεχίσετε και σε αυτό τον τομέα;
Η ίδια η ζωή μας είναι μια πράξη πολιτική. Αυτή είναι και η δική μου θεωρία. Από όσα έχω διαβάσει και η καθημερινότητά μας είναι μια πολιτική στάση. Δεν σας κρύβω πως με γοητεύει η πολιτική. Ίσως αυτό να οφείλεται στο νονό μου που ήταν πολιτικός. Με τον αείμνηστο πατέρα μου Ιωάννη Μανωλεδάκη είχαμε πολιτική συζήτηση στο σπίτι. Μας ενδιέφερε η εξέλιξη του τόπου μας, της χώρας μας. Σαν δραστηριοποιημένο άτομο πάντα ενδιαφερόμουν για τις εξελίξεις.
Πράγματι έχω ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μου είχε κάνει την πρόταση τότε ο πρώην δήμαρχος κ. Χ. Χατζηευθυμίου. Ήταν καταπληκτική βιωματική εμπειρία η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

• Τι σας έμεινε από αυτό στην πορεία;
Έχω εισπράξει μόνο θετικά πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χ. Χατζηευθυμίου για την επιλογή του αλλά και την επιμονή του να με πείσει να ασχοληθώ. Η προσωπικότητά του, η εντιμότητά του, ήταν τα στοιχεία που με έσπρωξαν να ασχοληθώ με την ΤΑ ως αντιπρόεδρος του ΠΟΔΡ και εν συνεχεία ως αντιπρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ. Ήταν από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου.
• Θα δεχόσασταν να είστε υποψήφια σε επόμενες εκλογές;
Θέλω να αναφέρω πως στις πρόσφατες βουλευτές εκλογές μου είχε γίνει πρόταση από τον βουλευτή κ. Στ. Νικηφοράκη, συνεργάτη της κ. Μπακογιάννη, να είμαι υποψήφια. Κατάγομαι από τα Χανιά και η οικογένειά μου διατηρεί δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη. Μου έγινε η πρόταση. Θεώρησα πως δεν θα έπρεπε να μετάσχω εκείνη την περίοδο. Έχουμε άσχημα ακούσματα με τους πολιτικούς τα τελευταία χρόνια. Με ενδιαφέρει η πολιτική, έχω πάθος για τη ζωή και ό,τι αναλαμβάνω, το αναλαμβάνω υπεύθυνα. Θέλω να επιτυγχάνονται οι στόχοι που μπαίνουν. Θέλω να βοηθώ τους ανθρώπους και τον τόπο μου. Αυτό ήδη το κάνω από όποιο μετερίζι και αν βρεθώ.